FURNICI DE MIERE

Ei nu rămân de ruşine în ziua nenorocirii, ci au de ajuns în zilele de foamete.
Psalmul 37:19

Albinele care fac miere depozitează mierea în celule de ceară speciale, care împreună formează un fagure. Furnicile care fac miere folosesc alte furnici de miere, care servesc drept containere de depozitare. Furnicile de miere trăiesc lângă păduricile de stejari şi lucrătoarele colecţionează nectar din excrescenţele anormale de pe copaci. Nectarul este înghiţit şi de­ pozitat în stomacul lucrătoarelor, care îl colectează, apoi îl regurgitează şi hrănesc lucrătoarele care servesc drept ulcioare de miere. Acestea sunt numite „rotunde” pentru că abdomenul lor se umple atât de mult cu miere încât nu se mai pot mişca.

Supraalimentate, până când arată ca nişte mici boabe de struguri transparente, rotundele se prind de tavanele unor camere speciale. După ce o rotundă este umplută de furnicile colectoare, este sprijinită de locul de pe tavan unde trebuie să stea. Fiecare rotundă conţine miere care cântăreşte de opt ori mai mult decât ea însăşi. În timpul depozitării de hrană, lucră­toarele merg la ele pentru hrană. Când lucrătoarea este flămândă, împinge încetişor containerul de miere atârnat, iar rotunda îşi contractă muşchii abdominali, storcând puţină miere printr-un orificiu, pentru lucrătoare.

Mierea produsă de furnicile de miere este o sursă importantă de hrană pentru aborigenii australieni şi pentru indienii din Mexic şi din sud-vestul Statelor Unite. Este colectată prin presarea ei afară din rotunde. Unii spun că gustul ei este asemănător celui al mierii de albine. Se spune, de aseme­nea, că rotundele, zdrobite şi aşezate pe răni, sunt foarte eficiente pentru vindecare.

Pentru că Dumnezeu a făcut o mulţime de excrescenţe de stejar, în ceea ce priveşte mierea, aprovizionarea cu hrană nu se termină niciodată. Într-o manieră asemănătoare, aşa cum există întotdeauna hrană pentru furnică, Dumnezeu a promis celor care Îi servesc şi se încred în El că vor avea nevoile împlinite în timp de foamete. El le poate testa credinţa, dar niciodată nu-i va părăsi.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video