În adevăr, niciunul din noi nu trăiește pentru sine și niciunul din noi nu moare pentru sine.
Romani 14:7
În ciuda a ceea ce, poate, ai auzit, majoritatea plantelor aeriene, numite bromeliade, nu-și procură substanțele hrănitoare din aer. Cele mai renumite bromeliade sunt mușchiul spaniol, care trăiește agățat de ramurile copacilor și plantele aeriene care au asemănări cu ananasul. Acestea trăiesc cocoțate pe ramurile copacilor din pădurile tropicale. Există aproape 2000 de feluri de astfel de plante, în pădurile americane.
O trăsătură unică a tuturor bromeliadelor este aceea că, deși folosesc drept suport ramurile copacilor, nu se hrănesc nicicum din seva gazdei. Dar dacă nu trăiesc cu hrană din aer și nici din ramurile copacilor care le găzduiesc, atunci de unde-și iau nutrienții bromeliadele? Din apă, este răspunsul.
Plantele aeriene care se aseamănă cu ananasul colectează apă la baza fiecărei frunze a lor. Frunze moarte, insecte, și alte materii în descompunere sunt adunate aici și apoi absorbite de plantă.
Mușchiul spaniol nici nu este, de fapt, mușchi și nici nu provine din Spania. Când Linnaeus, marele naturalist din secolul al XVIII-lea, i-a dat un nume latin plantei, i-a spus Tillandsia, după numele unui student de-al lui, pe care-l chema Tilland.
Potrivit celor povestite, Tilland ura apa atât de mult încât, odată, a mers pe jos 1700 de kilometri, ocolind un lac, mai degrabă decât să-l treacă în scurt timp cu barca. Linnaeus credea că mușchiul spaniol urăște și el apa și de aceea i-a pus numele studentului său. El greșea, desigur, pentru că mușchiul spaniol este tot atât de dependent de apă cât celelalte bromeliade. Când plouă, planta absoarbe prin pori apa și nutrienții care o însoțesc, putând să o păstreze și pentru perioade mai secetoase.
Multe animale, păsări și insecte depind de bromeliade, bând apă din cupele naturale în care acestea o păstrează. Sunt păsări care-și fac cuibul în mușchiul spaniol și veverițe care mănâncă frunze de bromeliade, iar unii țânțari nu se reproduc decât în frunzele pline de apă ale anumitor plante aeriene.
Evidențiind, în lumea plantelor, felul în care o formă de viață este dependentă de alta, bromeliadele oferă o ilustrație și textului nostru de azi, care ne spune că fiecare dintre noi este dependent de celălalt. Iar toți suntem dependenți de Dumnezeu.