COPILUL NEÎNDEMÂNATIC

Copilul lasă să se vadă încă din faptele lui dacă purtarea lui va fi curată și fără prihană.
Proverbe 20:11

Copilăria are propriile ei dificultăți. Copiii au atât de mult de învățat. Desigur, nici adulții nu sunt atotștiutori, însă din partea lor se așteaptă să aibă atâta experiență încât să poată să-și poarte de grijă. Pe de altă parte, copiii au nevoie de instruire. Există unele lucruri care pur și simplu nu pot fi învățate până ce creierul și corpul nu sunt suficient de dezvoltate, altele, pot fi învățate foarte de timpuriu.

În zoologie există o regulă care spune că, cu cât perioada pe care puiul unei specii o petrece cu părinții și învață este mai mare, cu atât acea specie este mai inteligentă. Nu există nici un animal care să se apropie de specia umană în ce privește durata copilăriei și a învățării. Unele animale sunt aproape mature la scurt timp după ce se nasc sau ies din ou. Acestea pot supraviețui singure de la bun început și nu-și mai văd niciodată părinții. Păsările de movilă din Pacificul de Sud astfel de viețuitoare.

Puii altor animale rămân cu părinții lor timp de mai mulți ani. Să luăm de pildă elefantul. Puiul de elefant are la naștere un creier de trei ori mai mic decât creierul unui elefant adult. Creierul puiului de elefant este doar atât de mare cât să poată coordona funcțiile vitale. Așa se face că uneori micuțul elefant mai cade în nas și-și turtește trompa! Puiul de elefant este foarte neîndemânatic. E nevoie de multe luni de instruire plină de răbdare mai înainte ca puiul să învețe să se descurce cu nasul lui așa de lung. Până atunci însă, dacă vrea să bea apă, puiul de elefant trebuie să se așeze în genunchi și să se aplece cu fața în apă. Tinerii elefanți își petrec cel puțin 10 ani din viață fiind instruiți de membrii adulți ai grupului. Și probabil așa cum se întâmplă cu oamenii inteligenți, ei nu încetează niciodată să învețe de la cei mai în vârstă.

Când ne naștem, noi nu suntem nici măcar neîndemânatici, asta vine abia mai târziu. Avem nevoie de așa de mult ajutor în perioada de creștere! Acesta e motivul pentru care Isus a creat mamele și tații!

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor