TAINELE ZĂPEZII

Ai ajuns tu până la cămările zăpezii? Ai văzut tu cămările grindinii?
Iov 38:22

În acest capitol, Dumnezeu îl somează pe Iov să explice unele dintre secretele naturii cu care era atât de familiarizat dar care, în același timp, constituiau un mister în multe privințe. Ai auzit că nu există doi fulgi de zăpadă identici. Acest lucru e adevărat, însă tainele fulgilor de zăpadă nu se opresc aici.

Forma și structura fulgului de zăpadă sunt determinate de temperatura aerului unde se formează, de vânturile care îl întâlnesc în timpul formării lor și de compoziția vaporilor din care se formează. Motivul pentru care cristalele sunt întotdeauna hexagonale este că sunt formate întotdeauna din apă, care se întâlnește doar sub această formă în stare solidă (adică gheața). Motivul pentru care toate laturile sunt identice, aspect numit simetrie, este că condițiile atmosferice din jurul fulgului care se formează sunt identice pe toate laturile.

E nevoie de aproximativ 15 minute pentru formarea unui fulg de zăpadă. Fiecare fulg își începe existența ca o particulă microscopică de praf, particulă la care încep să adere molecule de apă. În continuare crește spre periferie, în toate direcțiile, până ce ajunge un fulg în toată plinătatea lui, dar niciodată nu va depăși un diametru de 3-4 mm. De fapt, fulgii pufoși pe care îi vezi ca fiind mai mari sunt ciorchine de fulgi lipiți laolaltă.

Pentru a produce fulgi de zăpadă, norul trebuie să aibă o temperatură între -15 și -10 grade C și trebuie să fie încărcat de vapori de apă. Cu cât norul este mai gros, cu atât fulgul de zăpadă va avea o structură mai complicată.

În lipsa vânturilor, fulgii cad cu o viteză de aproximativ 3 km/h. Dacă temperatura aerului de la nivelul solului este peste 0 grade C, zăpada se va topi și va cădea sub formă de ploaie. Dacă temperatura este sub 0 grade C, atunci precipitația va fi sub formă de zăpadă. Sunt multe alte lucruri de învățat despre zăpadă; de exemplu, la diferite temperaturi, cristalele îngheață sub diferite forme – însă oamenii de știință nu știu de ce. Numai Dumnezeu cunoaște toate tainele zăpezii.

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video