POMI AI NEPRIHĂNIRII

Să dau celor întristați din Sion, să le dau o cunună împărătească în loc de cenușă, un untdelemn de bucurie în locul plânsului, o haină de laudă în locul unui duh mâhnit, ca să fie numiți „terebinți ai neprihănirii”, „un sad al Domnului”, ca să slujească spre slava Lui.
Isaia 61:3

Pomii sunt frumoși. Când călătorești pe drumurile de țară, diferitele soiuri de copaci răspândiți ici colo, fiecare cu nuanța și culoarea lui, fac priveliștea relaxantă și stimulativă în același timp. Creatorul a știut cu precizie rețeta atunci când, în a treia zi a creațiunii, a zis: „pământul să dea verdeață, iarbă cu sămânță și pomi roditori…” (Genesa 1,11).

Ai observat vreodată că o pădure care a crescut spontan este de obicei alcătuită din copaci de mai multe varietăți? Numai omul plantează zone întinse de teren cu același fel de copaci identici și, în acest fel, cred eu, o parte a frumuseții lor se pierde. Dar, în afară de motivul de a avea o diversitate care să placă ochiului, mai există o rațiune pentru care e bine ca într-o pădure să existe mai multe feluri de copaci crescând împreună: diferitele specii de copaci au unii asupra celorlalți o influență pozitivă în ce privește creșterea lor sănătoasă.

Robert Rodale, care a editat Grădinăritul organic, descrie încercarea sa de a înființa o livadă pură de nuci pe proprietatea sa. El i-a plantat la distanța potrivită unul de altul și a făcut toate lucrările necesare pentru a le asigura o creștere viguroasă, însă nu le-a mers niciodată prea bine. Acum, el știe că pomilor le merge mai bine atunci când în jurul lor sunt și alți pomi. Rodale spune așa: „Copacilor le place să vadă frunze și ramuri străine și să atingă rădăcini subterane străine.”

Când toți pomii sunt la fel, peisajul este monoton; când sunt diferiți, varietatea este plăcută. Experții în pomicultură ne spun că pomii plantați în rânduri mixte se ajută unul pe altul, protejându-se reciproc împotriva bolilor și dăunătorilor.

Copacii seamănă cu oamenii. Nu ar fi plictisitor ca fiecare individ să arate și să acționeze exact ca ceilalți? Biserica lui Dumnezeu de pe pământ este ca o livadă cu tot felul de pomi frumoși care arată frumusețea Creatorului și care se ajută unul pe altul.

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor