LEVIATANUL

Poți tu să prinzi Leviatanul cu undița? Sau să-i legi limba cu o funie? Îi vei putea petrece papura prin nări? Sau să-i străpungi cu un cârlig falca?
Iov 41:1,2

Fără îndoială, Iov se referă aici la crocodil. Toate figurile de stil pe care el le folosește în Iov 41 sunt ușor de identificat ca fiind caracteristice acestei reptile de mari dimensiuni. S-ar putea să nu fii conștient ce monstru uriaș a fost odată această creatură. Astăzi, toate exemplarele mari au fost exterminate și cele mai mari sunt vânate pentru pielea lor, așa încât în toată Africa rareori poți găsi un crocodil mai lung de 2-2,5 m. Cu mult timp în urmă însă, cu siguranță pe vremea când a fost scrisă cartea lui Iov, crocodilul atingea de regulă lungimea de 4,5-6 m și cântărea cel puțin o tonă.

Dacă ai crezut vreodată că crocodilul este una din reptilele ceva mai mari și mai amorțite care își petrece cea mai mare parte a timpului stând la soare, mai gândește-te odată. Când crocodilul se hotărăște să vâneze, nici o vietuitoare din apă nu mai e în siguranță, iar cele de pe mal nu au nici ele multe motive de a sta liniștite.

Crocodilul se hrănește atât în apă cât și pe uscat. Potrivit părerii a doi experți, atunci când leviatanul vrea să prindă ceva de pe uscat și este în apă, poate să facă acest lucru, pentru că în urma câtorva mișcări puternice ale picioarelor, reușește să prindă viteză așa de mare încât țâșnește din inerție afară, pe uscat. Apoi, dacă trebuie să-și urmărească prada, el se poate ridica pe cele patru picioare și poate alerga la fel de repede ca un om. Cu crocodilul nu e de jucat!

E foarte probabil ca legendele cu dragoni și închisori să-și aibă începutul în relatări și desene despre crocodili care sălășluiau pe cursul râurilor din regiunile calde ale lumii.

În capitolul 41 din cartea lui Iov, Dumnezeu îi reamintește lui Iov de puterea binecunoscutului dragon al adâncului. Iov a fost întrebat dacă puterea omului poate fi asemuită cu cea pe care Dumnezeu a dat-o unor creaturi atât de umile cum este crocodilul.

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor