PĂDUCHELE DE ZARZAVAT

Își vor întoarce urechea de la adevăr, și se vor îndrepta spre istorisiri închipuite.
2 Timotei 4:4

Prin faptul că mănâncă frunzele de sfeclă, roșii și alte vegetale, păduchele de zarzavat face pagube de peste 10 milioane de dolari în fiecare an. Entomologii (savanții care studiază insectele) au încercat să țină sub control acești dăunători, însă fără succes, până nu demult.

De curând, ei au descoperit că în perioada de înmulțire, numai masculul este cel care emite niște sunete pentru a atrage femelele. Această descoperire a fost cea care a dus la conceperea singurei metode eficiente de stârpire de până acum.

Savanții au înregistrat sunetele masculilor, iar apoi au construit capcane de insecte și le-au așezat în culturi împreună cu niște difuzoare puternice. Femelele au venit cu miile și au căzut în capcane. Ele știau că era timpul împerecherii, iar acele sunete le atrăgeau instinctiv către masculii care credeau ele că produc sunetele. Însă ele erau induse în eroare de sunetele care le aduceau moartea.

În lipsa femelelor, n-au mai fost ouă și astfel numărul păduchilor de zarzavat a fost redus drastic, iar fermierii au făcut economii de mii de dolari.

Desigur, păduchele de zarzavat acționează instinctiv și nu putem spune că e dotat cu inteligență, așa că nu ne surprinde faptul că o astfel de tactică ține în cazul unor insecte. Dar ce-ai zice de niște oameni care ar face la fel? Imaginează-ți că la auzirea unei muzici, mii de oameni și-ar lăsa treburile lor și ar alerga orbește la sursa care produce muzica. Astfel de oameni ar fi fără îndoială nechibzuiți, deși putem vedea în zilele noastre oameni care se comportă ciudat și nu acționează foarte diferit de păduchii de zarzavat.

Fără să se întrebe dacă cuvintele sunt adevărate, practic milioane de oameni fac lucruri și cumpără produse care le sunt sugerate printr-un cântec la radio sau televiziune, sau pe un disc sau la un concert. Acționăm noi pe baza unor sfaturi înțelepte sau facem lucruri fără ca să știm dacă se bazează pe adevăr sau mistificări?

În căutarea naturii
În căutarea naturii
„În căutarea naturii” de James și Priscila Tucker propune o colecție de povești captivante care dezvăluie complexitatea și frumusețea naturii. Fiecare pagină explorează un aspect unic al creației, evidențiind minunile acesteia și oferind, la final, o perspectivă spirituală ce subliniază conexiunea profundă dintre natură și credință.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Urmărește Devoționalul Video