Articolul precedentDragoste dolofană
  Articolul următorCutia Pandorei

  Să apreciem diferenţele

  Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora. Să aveţi în voi gândul acesta care era şi în Hristos Isus. Filipeni 2:4,5

  Un prieten a mărturisit odată că cei doi copii ai săi erau atât de diferiţi unul de celălalt, încât devenise dificil pentru el să-i iubească în mod egal. Avea tendinţa să favorizeze copilul care îi semăna mai mult. Acest lucru a continuat până în momentul în care a realizat că Dumnezeu îi oferise exact copiii de care avea nevoie pentru a-l ajuta să crească în cunoaşterea lui Hristos. Astfel a ajuns să înţeleagă şi să-şi aprecieze copiii pentru unicitatea lor.

  O mamă meticuloasă avea un fiu neglijent în ale curăţeniei. După ani de zile în care a încercat să-l schimbe, a înţeles că, din punct de vedere moral, comportamentul lui nu era greşit. Imediat ce a realizat că o persoană foarte îngrijită nu este superioară din punct de vedere moral faţă de o persoană dezordonată, a reuşit să se bucure cu adevărat de fiul ei, l-a ajutat în slăbiciunile lui şi l-a încurajat să-şi dezvolte calităţile. Pentru a ajunge să apreciem şi să înţelegem trăsăturile specifice ale copiilor noştri, este necesar să avem în vedere patru întrebări:

  1. Ce îi oferă energie copilului meu? îi place să stea în compania altor persoane? Sau preferă să stea singur? Cei doi copii ai noştri adorau să-şi petreacă timpul cu prietenii lor. Fiul nostru, pe de o parte, îşi aducea toţi prietenii acasă, unde tuturor le plăcea să aibă activităţi diverse şi mâncare din belşug. Fiica noastră, în schimb, considera casa un loc în care te poţi refugia şi îţi poţi recăpăta energia.

  2. Cum procesează informaţia copilul meu? Unii se bazează în mare măsură pe cele cinci simţuri, în timp ce alţii se sprijină mai mult pe intuiţie. Concentrarea atenţiei asupra lucrurilor mărunte este un pic dificilă pentru ei. Din acest motiv au nevoie de răbdare şi de încurajare. De obicei, copiii sunt creativi.

  3. Cum ia copilul meu decizii? Copilul raţional te va scoate din sărite cu întrebări.

  4. Cum se raportează copilul meu la lumea exterioară? Unii au opinii puternice, sunt ordonaţi, le place să facă alegeri şi se descurcă mai bine când au program şi planuri bine stabilite. Au nevoie să ştie ce se întâmplă şi au nevoie de ajutor în luarea deciziilor bune.

  Când recunoaştem aceste nevoi şi renunţăm la compararea copiilor noştri, le dăm libertatea să se dezvolte şi să devină ceea ce au fost meniţi să fie.

  Doamne, ajută-mă să-mi văd copilul prin ochii lui Hristos: unic, de neînlocuit şi plăcut!


  Susan Murray

  Din aceeași categorie

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...