Articolul precedentDragoste dolofană
  Articolul următorCutia Pandorei

  Să apreciem diferenţele

  Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora. Să aveţi în voi gândul acesta care era şi în Hristos Isus. Filipeni 2:4,5

  Un prieten a mărturisit odată că cei doi copii ai săi erau atât de diferiţi unul de celălalt, încât devenise dificil pentru el să-i iubească în mod egal. Avea tendinţa să favorizeze copilul care îi semăna mai mult. Acest lucru a continuat până în momentul în care a realizat că Dumnezeu îi oferise exact copiii de care avea nevoie pentru a-l ajuta să crească în cunoaşterea lui Hristos. Astfel a ajuns să înţeleagă şi să-şi aprecieze copiii pentru unicitatea lor.

  O mamă meticuloasă avea un fiu neglijent în ale curăţeniei. După ani de zile în care a încercat să-l schimbe, a înţeles că, din punct de vedere moral, comportamentul lui nu era greşit. Imediat ce a realizat că o persoană foarte îngrijită nu este superioară din punct de vedere moral faţă de o persoană dezordonată, a reuşit să se bucure cu adevărat de fiul ei, l-a ajutat în slăbiciunile lui şi l-a încurajat să-şi dezvolte calităţile. Pentru a ajunge să apreciem şi să înţelegem trăsăturile specifice ale copiilor noştri, este necesar să avem în vedere patru întrebări:

  1. Ce îi oferă energie copilului meu? îi place să stea în compania altor persoane? Sau preferă să stea singur? Cei doi copii ai noştri adorau să-şi petreacă timpul cu prietenii lor. Fiul nostru, pe de o parte, îşi aducea toţi prietenii acasă, unde tuturor le plăcea să aibă activităţi diverse şi mâncare din belşug. Fiica noastră, în schimb, considera casa un loc în care te poţi refugia şi îţi poţi recăpăta energia.

  2. Cum procesează informaţia copilul meu? Unii se bazează în mare măsură pe cele cinci simţuri, în timp ce alţii se sprijină mai mult pe intuiţie. Concentrarea atenţiei asupra lucrurilor mărunte este un pic dificilă pentru ei. Din acest motiv au nevoie de răbdare şi de încurajare. De obicei, copiii sunt creativi.

  3. Cum ia copilul meu decizii? Copilul raţional te va scoate din sărite cu întrebări.

  4. Cum se raportează copilul meu la lumea exterioară? Unii au opinii puternice, sunt ordonaţi, le place să facă alegeri şi se descurcă mai bine când au program şi planuri bine stabilite. Au nevoie să ştie ce se întâmplă şi au nevoie de ajutor în luarea deciziilor bune.

  Când recunoaştem aceste nevoi şi renunţăm la compararea copiilor noştri, le dăm libertatea să se dezvolte şi să devină ceea ce au fost meniţi să fie.

  Doamne, ajută-mă să-mi văd copilul prin ochii lui Hristos: unic, de neînlocuit şi plăcut!


  Susan Murray

  Din aceeași categorie

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...