Să nu uităm de Elim!

  Îmi vărs necazul înaintea Lui şi-mi povestesc strâmtorarea înaintea Lui. Psalmii 142:2

  Cel mai eficient mod de a începe o conversaţie este să te plângi de ceva. Nemulţumirea este contagioasă şi nu trece mult timp până ajungi înconjurat de o furtună de negativism. Să ne gândim la israeliţi, de exemplu!

  Pasajul din Exodul 17:1-7 redă una dintre multele nemulţumiri ale lui Israel. Ni se spune că israeliţii au fost conduşi de Dumnezeu prin deşert la Refidim, dar, când au ajuns acolo, erau nemulţumiţi că nu era apă. Au fost obraznici într-un mod agresiv cu Moise, dar, în esenţă, ei se plângeau de Dumnezeu, până acolo că au început să se întrebe dacă Dumnezeu era de fapt cu ei.

  Când suntem frustraţi sau îngrijoraţi, tindem să uităm prezenţa lui Dumnezeu din trecut. Se aşterne amnezia. Doar cu puţin timp înainte, Dumnezeu îndulcise miraculos apele amare de la Mara şi îi condusese la pitorescul Elim, unde erau 12 izvoare şi palmieri cu umbră.

  Totuşi israeliţii uitaseră. Acum puneau la îndoială faptul că El era cu ei, gândindu-se că s-ar putea să moară de sete în uscăciunea pustiei.

  În Isaia 43:19-22, Dumnezeu spune că i-ar fi dat poporului ales apă în pustie, dar nu I-a cerut. Era soluţia chiar atât de simplă? Da! Nu era nevoie decât ca poporul să ceară. Inima plină de dragoste a lui Dumnezeu dorea ca poporul Său să îşi amintească de grija purtată de El şi să conştientizeze că deţinătorul cheii vistieriei binecuvântărilor era tot El. Chiar dacă poporul cârtise. El i-a oferit cu mărinimie apă dintr-o stâncă. Ce Dumnezeu iubitor şi milos avem! Au curs ape şi s-au vărsat şiroaie (Psalmii 78:20), mult mai multă apă decât se poate spera într-un deşert.

  Cum te raportezi la experienţele din „Refidimul” tău? îţi aminteşti de Elim? Sau te plângi fără încetare lui Dumnezeu? Ori de câte ori te chinui să vezi mâna Domnului, încrede-te în inima Lui iubitoare! Oriunde te va conduce, îţi va oferi din abundenţă ce ai nevoie. Resursele Lui sunt nelimitate. Proclamă cu bucurie atotputerea lui Dumnezeu, aminteşte-ţi cu mulţumire bunătatea Lui din trecut şi prezintă-I cu umilinţă nevoile pe care le ai! Convinge-te personal că rugăciunea linişteşte sufletul şi calmează spiritul!

  Tată ceresc, Te lăudăm pentru dragostea Ta statornică pentru noi! Îţi mulţumim că ne eşti alături chiar şi atunci când uităm că Tu eşti acolo! Ajută-ne să ne punem încrederea în Tine atunci când suntem tentaţi să ne plângem!


  Cheryl Williams

  Din aceeași categorie

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...