Articolul precedentCopii săraci
  Articolul următorNe adjátok fel!

  Respect și politețe

  Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. Proverbele 22:6

  Printre cele mai importante lucruri pe care le putem imprima în copiii noştri se numără respectul şi politeţea.

  Când cei trei băieţi ai mei erau mici, îmi amintesc că stăteam cu ei la cină. În fiecare seară ne rugam înainte de a mânca, cerându-I lui Dumnezeu să binecuvânteze mâncarea. Practicam, de asemenea, bunele maniere, folosind expresii ca: „Te rog, dă-mi şi mie legumele” sau „îţi mulţumesc.” După ce terminau de mâncat, băieţii învăţaseră să-şi ia farfuriile de pe masă şi să le pună în chiuvetă. Iar la sfârşit îi învăţasem să spună: „Mulţumim pentru masă!” Acum sunt adolescenţi şi încă îşi duc farfuriile în chiuvetă şi îmi mulţumesc pentru masă.

  Învăţarea copiilor să manifeste respect aduce multă bucurie într-o casă. Iar pe termen lung ajută la calmarea multora dintre iritările acestei lumi, uşurând viaţa tuturor. Este în acelaşi timp şi un exerciţiu bun pentru felul în care îşi vor trata viitorii parteneri şi copii, când vor creşte şi vor avea la rândul lor o familie.

  Când copiii mei au participat la diferite ocazii festive sau au rămas peste noapte la cineva acasă, am primit multe complimente de la alţi părinţi pentru cât de respectuoşi şi politicoşi sunt. Pot să mă uit în urmă cu mândrie când văd respectul pe care mi-l oferă mie şi altora. Respectul şi amabilitatea exersate acasă sunt preluate în toate aspectele vieţii. Băieţii mei ţin uşa pentru doamne la biserică sau la restaurant, se oferă să dea o mână de ajutor dacă sunt în casa altcuiva şi se adresează cu respect oricui.

  Dar, mai important decât toate, băieţii mei îl respectă pe Dumnezeu, iar atunci când copiii au respect pentru Dumnezeu, acest lucru se răsfrânge asupra comportamentului şi manierelor lor. Faptul că i-am deprins să aibă respect le-a influenţat decisiv viitorul. Este foarte trist să observ foarte mulţi copii în ziua de azi care răspund înapoi părinţilor sau care au o lipsă totală de respect şi îi dispreţuiesc pe ceilalţi.

  Doamne, Te rog, ajută-ne să ne educăm copiii să fie plini de respect şi politeţe faţă de ceilalţi, precum şi, cel mai important, faţă de Tine!

  Shirley Jones

  Din aceeași categorie

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Aromoterapia

  Pune în practică astăzi acest principiu de răspândire a parfumului de sfat bun sau pur şi simplu îndreaptă-ţi urechea să asculţi un prieten. Rezultatul ar putea fi mult mai bun decât te aştepţi.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...