Articolul precedentCe poate face un copil?
  Articolul următorBennetek áldatnak meg…

  Mai prost decât un câine?

  Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. Proverbele 22:6

  Fiul meu avea aproape doi ani când ne-am dus în vizită la nişte prieteni care aveau şi ei copii mici. În timp ce eram în sufragerie, l-am văzut pe băiatul meu urcând patru trepte şi pregătindu-se să sară. „Stop!” am strigat. M-am repezit la el şi i-am explicat prin cuvinte şi semne că, dacă va sări, se va lovi şi va plânge. M-a luat cu seriozitate de mână şi m-a lăsat să-l conduc jos de pe scări.

  După ce unul dintre părinţi şi-a pus întrebarea dacă nu cumva încercam să-l educ înainte de a fi destul de mare ca să înţeleagă, am decis să fac din acest lucru obiectul meu de studiu. Ştiinţa medicală ne spune că fătul este afectat de ce mănâncă mama, de starea ei de spirit sau de starea emoţională şi chiar şi de muzica la care îl expune mama.

  Am descoperit şi faptul că puii de căţel pot începe să fie dresaţi imediat ce simt aduşi acasă. Păşind primul pe uşa de la intrare şi lăsându-l pe căţeluş să te urmeze, el învaţă că aceea este casa lui şi că el îţi aparţine. Vârsta recomandată pentru dresaj în vederea supunerii este între şase şi opt săptămâni. M-am gândit că sigur copilaşul meu este mai deştept decât un câine, aşa că ar trebui să-l educ de la naştere, nu?

  Un exemplu biblic de îndrumare parentală conştiincioasă şi după placul lui Dumnezeu este copilul Samuel, care, la vârsta de aproximativ trei ani, a fost adus de mama lui să îi slujească lui Dumnezeu împreună cu preotul Eli. Chiar şi la o aşa vârstă fragedă, acesta a dat dovadă de un caracter nobil şi plăcut Domnului. Biblia povesteşte: „Elcana s-a dus acasă, la Rama, şi copilul a rămas în slujba Domnului, înaintea preotului Eli” (1 Samuel 2:11). O descriere minunată poate fi găsită în capitolul 55 din Patriarhi şi profeţi.

  Acelora care cred că nu poţi educa un copil până la vârsta de trei sau patru ani, daţi-mi voie să le spun: „Nici copilul tău nu este mai prost decât un câine! Am fost creaţi după chipul lui Dumnezeu – aşa că educă-l devreme, nu vei regreta!”

  Te laud, Doamne, că pot să îi educ pe copiii mei încă de la naștere!

  Marilyn Armayor

  Din aceeași categorie

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...