Scopul disciplinei

Este adevărat că orice pedeapsă deocamdată pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie, dar mai pe urmă aduce pe cei care au trecut prin şcoala ei rodul dătător de pace al neprihănirii. Evrei 12:11

– Bunico, nu cred că tatălui tău i-ar fi plăcut modul în care te comporţi acum! spuse el.

Inima mi s-a oprit pentru un moment. El nu îl cunoscuse niciodată pe tatăl meu; cuvintele lui erau de la Domnul. Ţipasem – exprimându-mi nemulţumirea în legătură cu diverse lucruri.

– Oh, Tommy, îmi pare rău! Ce ar trebui să fac?

– Ia-ţi un timp de gândire! a spus el practic.

Am coborât scările şi am început să mă gândesc în timp ce el se juca în cadă. După vreo zece minute am strigat la el şi am întrebat:

– Pot veni acum?

– Nu, nu încă! mi-a răspuns, apoi a venit jos şi a stat lângă mine; el era adultul.

– Ai învăţat ceva, bunico?

– Da. Ţipatul nu îi place Tatălui meu ceresc.

– Bun, a spus el în timp ce mă îmbrăţişa.

Tommy a înţeles această metodă de corecţie.

Părinţii lui l-au învăţat bine, aşa că a folosit-o şi în dreptul meu. Şi a funcţionat. Cheia corecţiei este dragostea, pentru că „Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte” (Evrei 12:6). Definiţia lui Dumnezeu pentru dragoste doar este aceasta – „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, (…) nu pizmuieşte, (…) nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul” (1 Corinteni 13:4-7).

Cuvântul „disciplinare” înseamnă „îndrumare dată cuiva care învaţă”. În greacă înseamnă „îndrumare pentru copii”. A „mustra” înseamnă „a educa pentru a corecta”. Cuvântul „a pedepsi” vine din cuvântul „a biciui”, care este o sancţiune pentru cei care au călcat legea.

Scopul nostru este acela de a educa, de a îndruma, nu de a pedepsi; de a-i învăţa pe copiii noştri să diferenţieze binele de rău. Dragostea lui Dumnezeu pentru copiii Lui nu este permisivă, ci constructivă. În calitate de creştini, ne dorim să-i vedem pe copiii noştri cum cresc şi îl urmează pe Isus. Corecţia este o modalitate puternică de a le demonstra copiilor dragostea noastră – şi dragostea Domnului nostru.

Tată, continuă să ne înveţi, indiferent cât de bătrâni suntem! Ajută-ne să ne educăm micuţii cum Tu ne educi pe noi!

Claudia LeCoure

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor