Articolul precedentCrestinul autentic
  Articolul următorA bűnbánat ereje

  Disciplina – un act de iubire

  Căci Domnul mustră pe cine iubeşte, ca un părinte pe copilul pe care-l iubeşte. Proverbele 3:12

  Vino cu mine la supermarket! Trecând prin zona cu produse perisabile, o mamă îşi ceartă copilul pentru că a muşcat dintr-un măr. Auzi şoaptele trecătorilor? Continuăm şi ajungem la raionul cu gustări chiar când o copilă dă din picior şi ţipă pentru a primi gustarea ei preferată. Vezi deja încruntăturile dezaprobatoare?

  Puţine dintre domeniile parentingului sunt la fel de vulnerabile la judecata altora ca disciplina. Ceea ce un părinte consideră că e corect, altul crede că este aspru – sau prea indulgent. Ce ar trebui să facă părintele?

  Regele Solomon, cel mai înţelept om care a trăit vreodată, a comparat disciplinarea parentală cu cea a lui Dumnezeu. Ce putem învăţa din această comparaţie?

  Disciplina arată dragoste. Solomon spunea că Dumnezeu disciplinează „pe cine iubeşte” şi un tată îşi disciplinează fiul „pe care-l iubeşte”. O zicală populară exprimă un gând similar: „Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem, dar ne iubeşte mult prea mult ca să ne lase aşa cum suntem.”

  Disciplina pune graniţe. La fel cum balustradele ne împiedică să cădem, graniţele lui Dumnezeu ne ţin în siguranţă. În acelaşi mod, graniţele pe care le punem pentru copiii noştri îi ţin în siguranţă şi îi ghidează spre maturitate.

  Disciplina corectează. Versiunea New Living Translation a Bibliei în limba engleză redă Proverbele 3:12 astfel: „Domnul îi corectează pe cei pe care îi iubeşte.” Dacă unul dintre copiii noştri se apropie de una dintre limitele de siguranţă, dragostea ne determină să acţionăm corectând acel comportament şi să explicăm standardele lui Dumnezeu.

  Disciplina încurajează maturitatea. Oricât de distant poate părea acum viitorul, copiii noştri vor deveni într-o zi adulţi independenţi, responsabili pentru propriile decizii. Le va fi cu atât mai bine, dacă au învăţat ce înseamnă limitele sănătoase mai degrabă de la un părinte iubitor decât din greşeli costisitoare în viaţa de adult!

  Deşi disciplina variază de la o familie la alta şi de la un copil la altul, dragostea pentru copiii noştri ar trebui să ne determine să punem graniţe sănătoase şi plăcute lui Dumnezeu şi să le oferim copiilor o corecţie fermă şi iubitoare.

  Tată ceresc, Îţi mulţumesc că mă iubeşti atât de mult încât mă corectezi atunci când mă abat de la căile Tale! Îţi cer înţelepciune pentru a-mi disciplina copilul pe care îl iubesc.

  Cheryl Faith Tarr

  Din aceeași categorie

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...