Articolul precedentCrestinul autentic
  Articolul următorA bűnbánat ereje

  Disciplina – un act de iubire

  Căci Domnul mustră pe cine iubeşte, ca un părinte pe copilul pe care-l iubeşte. Proverbele 3:12

  Vino cu mine la supermarket! Trecând prin zona cu produse perisabile, o mamă îşi ceartă copilul pentru că a muşcat dintr-un măr. Auzi şoaptele trecătorilor? Continuăm şi ajungem la raionul cu gustări chiar când o copilă dă din picior şi ţipă pentru a primi gustarea ei preferată. Vezi deja încruntăturile dezaprobatoare?

  Puţine dintre domeniile parentingului sunt la fel de vulnerabile la judecata altora ca disciplina. Ceea ce un părinte consideră că e corect, altul crede că este aspru – sau prea indulgent. Ce ar trebui să facă părintele?

  Regele Solomon, cel mai înţelept om care a trăit vreodată, a comparat disciplinarea parentală cu cea a lui Dumnezeu. Ce putem învăţa din această comparaţie?

  Disciplina arată dragoste. Solomon spunea că Dumnezeu disciplinează „pe cine iubeşte” şi un tată îşi disciplinează fiul „pe care-l iubeşte”. O zicală populară exprimă un gând similar: „Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem, dar ne iubeşte mult prea mult ca să ne lase aşa cum suntem.”

  Disciplina pune graniţe. La fel cum balustradele ne împiedică să cădem, graniţele lui Dumnezeu ne ţin în siguranţă. În acelaşi mod, graniţele pe care le punem pentru copiii noştri îi ţin în siguranţă şi îi ghidează spre maturitate.

  Disciplina corectează. Versiunea New Living Translation a Bibliei în limba engleză redă Proverbele 3:12 astfel: „Domnul îi corectează pe cei pe care îi iubeşte.” Dacă unul dintre copiii noştri se apropie de una dintre limitele de siguranţă, dragostea ne determină să acţionăm corectând acel comportament şi să explicăm standardele lui Dumnezeu.

  Disciplina încurajează maturitatea. Oricât de distant poate părea acum viitorul, copiii noştri vor deveni într-o zi adulţi independenţi, responsabili pentru propriile decizii. Le va fi cu atât mai bine, dacă au învăţat ce înseamnă limitele sănătoase mai degrabă de la un părinte iubitor decât din greşeli costisitoare în viaţa de adult!

  Deşi disciplina variază de la o familie la alta şi de la un copil la altul, dragostea pentru copiii noştri ar trebui să ne determine să punem graniţe sănătoase şi plăcute lui Dumnezeu şi să le oferim copiilor o corecţie fermă şi iubitoare.

  Tată ceresc, Îţi mulţumesc că mă iubeşti atât de mult încât mă corectezi atunci când mă abat de la căile Tale! Îţi cer înţelepciune pentru a-mi disciplina copilul pe care îl iubesc.

  Cheryl Faith Tarr

  Din aceeași categorie

  Aromoterapia

  Pune în practică astăzi acest principiu de răspândire a parfumului de sfat bun sau pur şi simplu îndreaptă-ţi urechea să asculţi un prieten. Rezultatul ar putea fi mult mai bun decât te aştepţi.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Publicate astăzi

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Viziunea unei mame

  Nu este ușor să te dai la o parte pentru ca Dumnezeu să-Și poată face lucrarea. A fost nevoie ca El să-mi amintească de mai multe ori acest lucru, pentru a mă elibera de povara pe care nu trebuia să o port.

  Aromoterapia

  Pune în practică astăzi acest principiu de răspândire a parfumului de sfat bun sau pur şi simplu îndreaptă-ţi urechea să asculţi un prieten. Rezultatul ar putea fi mult mai bun decât te aştepţi.

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Ami az életben a legfontosabb

  „Keressétek először Isten országát és az Ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.” (Mát 6,33)
...