Cultivând usturoi

  Căci atunci te bucuri de lucrul mâinilor tale, eşti fericit şi-ţi merge bine. Psalmii 128:2

  Am plantat odată un strat de usturoi în grădina mea de legume. L-am udat încrezătoare, dar nu am observat niciun semn de încolţire. Mi-am amintit destul de vag faptul că usturoiul necesită mult timp pentru a creşte, aşa că am continuat hotărâtă să îl ud, sperând că îl voi face să crească. După un timp, am renunţat, gândindu-mă că trebuie să fi fost ceva în neregulă cu bulbii sau poate că nu ştiam destule despre cultivarea usturoiului. Am continuat să ud pământul, pentru orice eventualitate. Iar, într-o zi, am văzut vlăstari de un verde proaspăt ieşind din pământ. În tot acest timp, sub pământ, unde nu puteam vedea, usturoiul meu îşi fixase rădăcini, pregătindu-se pentru încolţire. Într-un timp scurt, firele mele de usturoi aveau o înălţime de 15 centimetri şi aşteptam timpul să-mi strâng roadele muncii.

  Uneori a fi părinte seamănă cu faptul de a cultiva usturoi. Depui o cantitate uriaşă de efort, dar nu vezi niciun rezultat. Uneori te trezeşti descurajat, fără speranţă. Le oferi atât de mult din tine copiilor tăi, dar nu observi nicio schimbare în comportamentul lor, în atitudinea lor sau în privinţa caracterului pe care ai dori să-l vezi. Observi doar aspectele negative şi te întrebi dacă vei ajunge vreodată cu ei la vreun rezultat.

  Ceea ce pare a fi stagnare nu este neapărat aşa. Ai încredere că ceva se petrece înăuntrul lor, ceva ce nu poţi vedea. Îşi va face apariţia peste ceva timp. Sarcina ta este să pregăteşti pământul inimii lor, asigurându-te că nu există nicio urmă de rebeliune, să creezi mediul propice dezvoltării spirituale şi să le oferi copiilor tăi dragoste sinceră. Apoi este momentul să plantezi seminţele – antrenarea lor prin obiceiuri bune şi prin cuvinte de încurajare. Trebuie să ţii buruienile departe – adică să-i laşi să suporte consecinţele deciziilor greşite, neacceptând apariţia unor comportamente, atitudini şi trăsături de caracter negative. Dumnezeu va lucra cot la cot cu tine şi îi va binecuvânta. Vei savura rodul mâinilor tale.

  Deşi nu poţi aştepta o recoltă fără niciun efort depus, responsabilitatea de creştere a seminţelor nu îţi aparţine. Doar Dumnezeu poate da viaţă.

  Doamne, ajută-mă să-mi fac partea cu credincioşie, pentru ca şi Tu să Ţi-o poţi face pe-a Ta! Te rog, pune viaţă în seminţele pe care le plantez în inima copiilor mei!

  Jenny Lovemore

  Din aceeași categorie

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...