Cultivând usturoi

Căci atunci te bucuri de lucrul mâinilor tale, eşti fericit şi-ţi merge bine. Psalmii 128:2

Am plantat odată un strat de usturoi în grădina mea de legume. L-am udat încrezătoare, dar nu am observat niciun semn de încolţire. Mi-am amintit destul de vag faptul că usturoiul necesită mult timp pentru a creşte, aşa că am continuat hotărâtă să îl ud, sperând că îl voi face să crească. După un timp, am renunţat, gândindu-mă că trebuie să fi fost ceva în neregulă cu bulbii sau poate că nu ştiam destule despre cultivarea usturoiului. Am continuat să ud pământul, pentru orice eventualitate. Iar, într-o zi, am văzut vlăstari de un verde proaspăt ieşind din pământ. În tot acest timp, sub pământ, unde nu puteam vedea, usturoiul meu îşi fixase rădăcini, pregătindu-se pentru încolţire. Într-un timp scurt, firele mele de usturoi aveau o înălţime de 15 centimetri şi aşteptam timpul să-mi strâng roadele muncii.

Uneori a fi părinte seamănă cu faptul de a cultiva usturoi. Depui o cantitate uriaşă de efort, dar nu vezi niciun rezultat. Uneori te trezeşti descurajat, fără speranţă. Le oferi atât de mult din tine copiilor tăi, dar nu observi nicio schimbare în comportamentul lor, în atitudinea lor sau în privinţa caracterului pe care ai dori să-l vezi. Observi doar aspectele negative şi te întrebi dacă vei ajunge vreodată cu ei la vreun rezultat.

Ceea ce pare a fi stagnare nu este neapărat aşa. Ai încredere că ceva se petrece înăuntrul lor, ceva ce nu poţi vedea. Îşi va face apariţia peste ceva timp. Sarcina ta este să pregăteşti pământul inimii lor, asigurându-te că nu există nicio urmă de rebeliune, să creezi mediul propice dezvoltării spirituale şi să le oferi copiilor tăi dragoste sinceră. Apoi este momentul să plantezi seminţele – antrenarea lor prin obiceiuri bune şi prin cuvinte de încurajare. Trebuie să ţii buruienile departe – adică să-i laşi să suporte consecinţele deciziilor greşite, neacceptând apariţia unor comportamente, atitudini şi trăsături de caracter negative. Dumnezeu va lucra cot la cot cu tine şi îi va binecuvânta. Vei savura rodul mâinilor tale.

Deşi nu poţi aştepta o recoltă fără niciun efort depus, responsabilitatea de creştere a seminţelor nu îţi aparţine. Doar Dumnezeu poate da viaţă.

Doamne, ajută-mă să-mi fac partea cu credincioşie, pentru ca şi Tu să Ţi-o poţi face pe-a Ta! Te rog, pune viaţă în seminţele pe care le plantez în inima copiilor mei!

Jenny Lovemore

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video