Fă la fel!

  Dar Esau a alergat înaintea lui, l-a îmbrăţişat, i s-a aruncat pe grumaz şi l-a sărutat. Şi au plâns. Geneza 33:4

  Probabil că ai auzit zicala: „Să faci ce zice popa, nu ce face popa”, doar că acest principiu nu funcţionează când vine vorba de creşterea copiilor. Fie că ne convine, fie că nu, copiii noştri au fost creaţi să înveţe urmărindu-ne pe noi cum ne ducem viaţa cotidiană.

  Una dintre informaţiile uimitoare despre vulturi este faptul că ei învaţă să zboare şi să vâneze observându-şi părinţii. Aceste abilităţi nu sunt instinctuale, la fel ca la alte creaturi ale lui Dumnezeu. Totuşi, vulturii se nasc cu un alt tip de instinct, numit imprimare. Adăposturile de păsări care salvează ouă de vultur trebuie să hrănească puii manual, cu o păpuşă de forma unui vultur, astfel încât vulturilor să nu le rămână imprimată imaginea îngrijitorului şi să sfârşească prin a-şi respinge propria specie. Când vine vorba de creşterea şi educarea copiilor, nici ei nu sunt departe de tiparul de „imprimare” găsit în natură.

  Versetul de azi se referă la ceea ce e considerat una dintre cele mai impresionante reuniuni de familie din Biblie. Copiii lui Iacov şi-au văzut tatăl chinuindu-se la gândul întâlnirii cu unchiul lor, Esau, şi au văzut şi dorinţa tatălui lor de reconciliere. Când momentul adevărului a sosit. Geneza 33:4 ne spune că fraţii s-au îmbrăţişat, s-au sărutat şi au plâns sub privirea soţiilor şi copiilor lui Iacov.

  Ani mai târziu, unul dintre copiii care îşi privise tatăl şi unchiul împăcându-se şi iertându-se reciproc a imitat acelaşi comportament la o altă reuniune emoţionantă de familie. În Geneza 45:14,15 îl vedem pe Iosif sărutându-şi fraţii şi plângând, precum şi iertându-i de bunăvoie şi punând în aplicare un plan care avea în vedere reconcilierea.

  Pe măsură ce ne oprim şi medităm la puterea pe care modelul o are asupra copiilor noştri, să încercăm să avem bunăvoinţa de a ne trăi viaţa în aşa fel încât copiii noştri să înveţe să facă ceea ce facem şi noi.

  Tată, ce privilegiu avem de a putea imprima în mintea copiilor noştri dragostea Ta şi caracterul Tău! Te rog, dă-neputerea şi consecvenţa de care avem nevoie în fiecare zi, toată viaţa!

  Ketty R. Leal

  Din aceeași categorie

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  Răbdarea şi perseverenţa

  Câteodată, când lucrurile merg prost, simţăminte de descurajare ne vin în minte şi ne fac să credem că nu merită să mai luptăm pentru nimic. Dar, uneori, momentele ca acestea sunt cele care ne dau ocazia să facem din viaţa noastră o sursă de inspiraţie pentru alţii.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Publicate astăzi

  Autostrada cu patru benzi de mers

  Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

  Noi suntem epistole

  Eu și soțul am adoptat textul din Matei 25:40 ca pe unul dintre principiile de conduită în viață. Conform celor afirmate de apostolul Pavel, nu suntem doar epistole de citit pentru ceilalți, ci ni se amintește că orice le facem altora, fie bine, fie rău, Îi facem, de fapt, lui Isus.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Az énről való megfeledkezés értéke

  „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet...