Fă la fel!

Dar Esau a alergat înaintea lui, l-a îmbrăţişat, i s-a aruncat pe grumaz şi l-a sărutat. Şi au plâns. Geneza 33:4

Probabil că ai auzit zicala: „Să faci ce zice popa, nu ce face popa”, doar că acest principiu nu funcţionează când vine vorba de creşterea copiilor. Fie că ne convine, fie că nu, copiii noştri au fost creaţi să înveţe urmărindu-ne pe noi cum ne ducem viaţa cotidiană.

Una dintre informaţiile uimitoare despre vulturi este faptul că ei învaţă să zboare şi să vâneze observându-şi părinţii. Aceste abilităţi nu sunt instinctuale, la fel ca la alte creaturi ale lui Dumnezeu. Totuşi, vulturii se nasc cu un alt tip de instinct, numit imprimare. Adăposturile de păsări care salvează ouă de vultur trebuie să hrănească puii manual, cu o păpuşă de forma unui vultur, astfel încât vulturilor să nu le rămână imprimată imaginea îngrijitorului şi să sfârşească prin a-şi respinge propria specie. Când vine vorba de creşterea şi educarea copiilor, nici ei nu sunt departe de tiparul de „imprimare” găsit în natură.

Versetul de azi se referă la ceea ce e considerat una dintre cele mai impresionante reuniuni de familie din Biblie. Copiii lui Iacov şi-au văzut tatăl chinuindu-se la gândul întâlnirii cu unchiul lor, Esau, şi au văzut şi dorinţa tatălui lor de reconciliere. Când momentul adevărului a sosit. Geneza 33:4 ne spune că fraţii s-au îmbrăţişat, s-au sărutat şi au plâns sub privirea soţiilor şi copiilor lui Iacov.

Ani mai târziu, unul dintre copiii care îşi privise tatăl şi unchiul împăcându-se şi iertându-se reciproc a imitat acelaşi comportament la o altă reuniune emoţionantă de familie. În Geneza 45:14,15 îl vedem pe Iosif sărutându-şi fraţii şi plângând, precum şi iertându-i de bunăvoie şi punând în aplicare un plan care avea în vedere reconcilierea.

Pe măsură ce ne oprim şi medităm la puterea pe care modelul o are asupra copiilor noştri, să încercăm să avem bunăvoinţa de a ne trăi viaţa în aşa fel încât copiii noştri să înveţe să facă ceea ce facem şi noi.

Tată, ce privilegiu avem de a putea imprima în mintea copiilor noştri dragostea Ta şi caracterul Tău! Te rog, dă-neputerea şi consecvenţa de care avem nevoie în fiecare zi, toată viaţa!

Ketty R. Leal

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video