Cuvinte spuse la timpul potrivit

Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint. Proverbele 25:11

L-am întâlnit pentru prima dată pe Jan Doward cu familia lui când eram amândoi profesori în statul Washington. Jan ne-a vizitat în Pennsylvania câţiva ani mai târziu şi toţi trei am savurat lunga conversaţie de după cină în jurul mesei noastre din bucătărie. Copiii erau de obicei în aria noastră auditivă, chiar dacă nu luau parte la conversaţie.

Înainte de a pleca de la masă, Jan ne-a avertizat în şoaptă că discuţiile avute în preajma copiilor ar putea să-i facă să-şi pună unele întrebări cu privire la cei cu autoritate. Acestea au fost nişte cuvinte de mare ajutor, rostite din dragoste şi grijă. Chiar dacă noi ţineam cont deja de acest principiu, în mod evident ne relaxaserăm şi spuseserăm mai multe decât ar fi trebuit. După acest moment, am făcut un efort special să discutăm informaţii şi păreri pe care le dezaprobam doar atunci când eram singuri şi aveam asigurată discreţia. Nu ne-a fost întotdeauna uşor sau convenabil.

În această lume de tipul „exprimă tot ce-ţi trece prin cap”, constrânşi de timp şi de energie, copiii adesea trag cu urechea la lucruri pe care nu e necesar să le audă sau să le cunoască în etapa lor de formare. Cu mult timp în urmă am conştientizat faptul că sunt nişte reportofoane excelente, dar sunt de multe ori nişte interpreţi slăbuţi. Nu înseamnă că trebuie să-i ferim ca un scut de realităţile vieţii în această lume, dar am face bine să ne întrebăm de ce împărtăşim anumite informaţii în preajma copiilor noştri.

Gândeşte-te la binecuvântările de care ai putea avea parte dacă iei în serios versetul din Proverbele 25:11. În loc să ne exprimăm frustrările cu privire la alţii de faţă cu copiii noştri, putem să umplem conversaţiile cu aspectele pozitive ale vieţii. Putem să împărtăşim lucruri pozitive despre pastorii noştri şi colegii de muncă şi să ne rugăm pentru ei şi familiile lor. Putem să ne vorbim de bine partenerul, rudele, vecinii, profesorii şi conducerea şcolii. Arată-ţi aprecierea pentru vânzători şi pentru persoanele care se ocupă cu livrările! Arată-le copiilor cât de mult apreciezi mulţimea de persoane din viaţa ta, inclusiv pe ei! Acestea vor fi cuvinte spuse cu rost şi poate că cei din jurul tău vor înţelege mai bine cum biserica rămâne o vistierie pentru bogăţia harului lui Dumnezeu.

Doamne, ajută-mă ca vorbele mele să nu lase niciodată un gust amar în inima altcuiva!

Susan Murray

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video