Articolul precedentSinguri acasă?
  Articolul următorDrumul spre Emaus

  Învată-i să-L iubească pe Dumnezeu!

  Să le întipăreşti [poruncile acestea] în mintea copiilor tăi şi să le vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Deuteronomul 6:7

  Contextul imediat al capitolului 6 din Deuteronomul este darea Celor Zece Porunci de însuşi Dumnezeu, în capitolul 5. Aşadar, formularea „poruncile acestea” (Deuteronomul 6:6) se referă, cel mai probabil, la Cele Zece Porunci. Este uşor să-i învăţăm pe copii Decalogul, deoarece se referă la nişte comportamente exterioare, uşor de observat. Dar să nu trecem peste importanţa de a ne învăţa copiii să îl iubească pe Dumnezeu din toată inima lor, cu tot sufletul lor şi cu toată puterea lor (v. 5, vezi şi Matei 22:37,38). Cele două au o legătură directă. Dacă ne învăţăm copiii să-L iubească pe Dumnezeu din toată inima, atunci ascultarea de Cele Zece Porunci va fi o manifestare a respectivei iubiri. Dar, dacă îi învăţăm să respecte Decalogul fără să-i învăţăm să-L iubească pe Dumnezeu, ne aflăm în pericolul de a creşte nişte copii legalişti, care s-ar putea revolta împotriva legilor, pentru că nu-L iubesc pe Cel care le-a scris. Dragostea pentru Dumnezeu ne va duce copiii la ascultarea de Decalog.

  Dacă urmărim să-i învăţăm pe copii să respecte Legea lui Dumnezeu, trebuie ca noi înşine să o respectăm. Dacă încercăm să ne instruim copiii pe principiul: „Fă ce spun eu, nu ce fac eu”, nu vom reuşi să îi învăţăm să asculte de Dumnezeu. Exemplul nostru în lucrurile spirituale este unul imens în ochii copiilor noştri. Dacă ei observă că suntem leneşi din punct de vedere spiritual, nemergând la biserică, necitind din Biblie sau nerugându-ne şi călcând Legea lui Dumnezeu, se vor întreba de ce ei trebuie să meargă la biserică, de ce trebuie să citească din Biblie şi să se roage şi de ce ar trebui să ţină Legea lui Dumnezeu.

  Textul spune că trebuie să facem ceva mai mult decât un scurt altar de familie dimineaţa şi seara – trebuie să-i învăţăm să-L iubească pe El şi să asculte de El pe parcursul activităţilor de rutină ale vieţii, la muncă, la joacă, la masă. Dumnezeu şi Cuvântul Său ar trebui să ne influenţeze de-a lungul zilei.

  Tată, ajută-ne să ne învăţăm copiii să Te iubească şi, pentru că Te iubesc, să dorească să ţină legile Tale!

  Jared Miller

  Din aceeași categorie

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  Un exemplu de succes

  Adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.

  Influenţa părinţilor

  Exprimă-ţi gratitudinea pentru lucrurile concrete pe care le-au făcut părinții tăi pentru tine. În cele din urmă, păstrează fiecare sfat în inima ta (în interiorul tău) şi câteodată pune-le la gât (fă-le vizibile) ca şi când ar fi nişte minunate podoabe.

  Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta

  Astăzi, să ne cinstim părinţii, urmând porunca Domnului: „Copii, ascultaţi de părinţii voştri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului” (Coloseni 3:20)!

  Publicate astăzi

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  În tandem către eternitate

  Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Ne dolgozzunk az ördögnek!

  „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, akik várjátok és...