Învată-i să-L iubească pe Dumnezeu!

Să le întipăreşti [poruncile acestea] în mintea copiilor tăi şi să le vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Deuteronomul 6:7

Contextul imediat al capitolului 6 din Deuteronomul este darea Celor Zece Porunci de însuşi Dumnezeu, în capitolul 5. Aşadar, formularea „poruncile acestea” (Deuteronomul 6:6) se referă, cel mai probabil, la Cele Zece Porunci. Este uşor să-i învăţăm pe copii Decalogul, deoarece se referă la nişte comportamente exterioare, uşor de observat. Dar să nu trecem peste importanţa de a ne învăţa copiii să îl iubească pe Dumnezeu din toată inima lor, cu tot sufletul lor şi cu toată puterea lor (v. 5, vezi şi Matei 22:37,38). Cele două au o legătură directă. Dacă ne învăţăm copiii să-L iubească pe Dumnezeu din toată inima, atunci ascultarea de Cele Zece Porunci va fi o manifestare a respectivei iubiri. Dar, dacă îi învăţăm să respecte Decalogul fără să-i învăţăm să-L iubească pe Dumnezeu, ne aflăm în pericolul de a creşte nişte copii legalişti, care s-ar putea revolta împotriva legilor, pentru că nu-L iubesc pe Cel care le-a scris. Dragostea pentru Dumnezeu ne va duce copiii la ascultarea de Decalog.

Dacă urmărim să-i învăţăm pe copii să respecte Legea lui Dumnezeu, trebuie ca noi înşine să o respectăm. Dacă încercăm să ne instruim copiii pe principiul: „Fă ce spun eu, nu ce fac eu”, nu vom reuşi să îi învăţăm să asculte de Dumnezeu. Exemplul nostru în lucrurile spirituale este unul imens în ochii copiilor noştri. Dacă ei observă că suntem leneşi din punct de vedere spiritual, nemergând la biserică, necitind din Biblie sau nerugându-ne şi călcând Legea lui Dumnezeu, se vor întreba de ce ei trebuie să meargă la biserică, de ce trebuie să citească din Biblie şi să se roage şi de ce ar trebui să ţină Legea lui Dumnezeu.

Textul spune că trebuie să facem ceva mai mult decât un scurt altar de familie dimineaţa şi seara – trebuie să-i învăţăm să-L iubească pe El şi să asculte de El pe parcursul activităţilor de rutină ale vieţii, la muncă, la joacă, la masă. Dumnezeu şi Cuvântul Său ar trebui să ne influenţeze de-a lungul zilei.

Tată, ajută-ne să ne învăţăm copiii să Te iubească şi, pentru că Te iubesc, să dorească să ţină legile Tale!

Jared Miller

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor