Mica misionară

Şi mulţi leproşi erau în Israel pe vremea prorocului Elisei, şi totuşi niciunul din ei n-a fost curăţit, afară de Naaman, Sirianul. Luca 4:27

Naaman era comandantul armatei siriene, care învinsese armata lui Israel. Printre prizonieri se afla şi o fetiţă, care a ajuns servitoarea soţiei lui Naaman – departe de casă, neavând niciun contact cu părinţii ei în agonie. Dar ei o educaseră bine.

Naaman s-a îmbolnăvit de lepră, dar, aflat în graţiile împăratului, şi-a păstrat postul de comandant. În acelaşi timp, el era şi suficient de modest încât să accepte sfaturi de la servitori. Aşa că fetiţa i-a spus, prin intermediul soţiei lui, despre existenţa profetului Elisei. Ea şi-ar fi putut spune: „Aşa îi trebuie”, dar inima ei era plină de iubirea lui Dumnezeu şi ştia că binecuvântările divine nu erau limitate la Israel.

Neştiind unde ar putea-o folosi Dumnezeu pe fiica lor, părinţii o învăţaseră să iubească, să aibă încredere şi să fie ascultătoare de ei şi de Dumnezeu. Dar mai ales o învăţaseră că nimic nu e imposibil la Dumnezeu. O pregătiseră bine. Mărturia ei a ajuns la împăratul Ben-Hadad I, care i-a încredinţat lui Naaman o scrisoare pentru regele israelit, probabil Ioram, fiul lui Ahab. În plus, Naaman s-a dotat şi cu echivalentul în aur şi argint a şase milioane de dolari, ceea ce arată cât de intens îşi dorea vindecarea.

Credinţa fetiţei a inspirat credinţa lui Naaman şi pe cea a lui Ben-Hadad, credinţă care îi lipsea însă cu desăvârşire regelui din Israel. Acesta a presupus că în spatele vizitei sunt motive malefice şi s-a înfuriat. Dar Elisei a prins de veste şi şi-a trimis slujitorul cu indicaţia ca Naaman să se scalde în Iordan de şapte ori. În acest punct, credinţa lui Naaman s-a cam clătinat, dar, din nou, le-a dat ascultare slujitorilor şi s-a umilit – apoi s-a vindecat. Întors la Elisei, Naaman avea să afirme: „Acum ştiu că nu există alt Dumnezeu pe lumea asta decât în Israel.”

Această fetiţă a generat un lanţ de evenimente care au culminat cu vindecarea lui Naaman şi cu faptul că cei mai înalţi conducători sirieni au luat cunoştinţă despre Dumnezeu. Aşadar, dacă le imprimăm copiilor în minte misiunea răspândirii Evangheliei, nici nu ne dăm seama cât de departe va ajunge influenţa lor.

Părinte ceresc, care ai promis să ne îndrumi pe noi, toţi părinţii pământeni, ajută-ne să Te reprezentăm adecvat în faţa copiilor, să-i învăţăm de timpuriu să urmeze principiile Tale şi Te rugăm să îi conduci la o relaţie personală cu Tine!

Madeline Steele Johnson

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor