Articolul precedentCând totul pare pierdut
  Articolul următorMă voi întoarce

  Educaţie blândă

  Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri [nu îi exasperaţi până la resentimente], ci creşteţi-i [cu blândeţe] în mustrarea şi învăţătura Domnului. Efeseni 6:4

  Când un tată ţine cont de acest verset referitor la copiii lui înseamnă foarte mult. Un lucru pe care un tată nu ar trebui să-l facă este să îşi sâcâie copiii până în punctul în care aceştia devin furioşi şi exasperaţi, ceea ce îi poate face să simtă revoltă. În schimb, el trebuie să îi îndrume cu blândeţe.

  Conform DEX-ului, sensurile verbului (tranzitiv) „a creşte” sunt: „a îngriji să se dezvolte bine, a cultiva, a prăsi, a educa, a instrui, a-şi ridica nivelul cultural, profesional etc.” Unii bărbaţi pot vedea un astfel de demers ca pe o slăbiciune, totuşi Isus ne-a dat exemplul perfect despre ceea ce înseamnă să fii bărbat răbdător şi blând, în funcţie de cât suntem de dispuşi, El ne cultivă şi ne construieşte caracterul cu blândeţe.

  Într-o zi, în timp ce eram la cumpărături, am intrat pe un culoar şi am văzut un tată supraveghindu-şi fiul şi fiica în timp ce făceau flotări. M-am gândit că această metodă de disciplinare este una creativă, în loc să ţipe la ei în faţa altor cumpărători. Copiii nu păreau a fi deranjaţi şi au înţeles ideea că nu se purtaseră într-un mod acceptabil.

  În cartea ei în casa tatălui meu, Corrie ten Boom spune o poveste din tinereţe despre cum a atins mâna rece a unui bebeluş care murise în casa unui vecin. I s-a umplut inima de frică şi credea că adulţii vor crede că este prostuţă dacă le-ar spune despre frica ei. În acea seară, tatăl ei i-a citit din Psalmii 46:2 – „De aceea nu ne temem…” Apoi, Corrie ten Boom adaugă: „încrederea în tati şi în cuvintele pe care el le-a citit din Biblie era absolută. Dacă în Biblie spunea să nu mă tem, atunci Dumnezeu avea să Se îngrijească de tot. M-am simţit din nou în siguranţă.”

  Viaţa este plină de oportunităţi de a educa şi a învăţa cu blândeţe. Adu-ţi aminte că micuţii se străduiesc şi au nevoie de încurajare la fel de mult ca noi. Isus ne-a învăţat să respectăm copiii şi să devenim ca ei – încrezători, umili, iubitori, iertători -, nu copilăroşi, ci precum un copil (Matei 18:3).

  Modul în care ne comportăm cu copiii noştri îi va ajuta să fie blânzi şi atenţi cu alţii, nu doar când sunt mici, ci şi în anii care le stau în faţă.

  Tată, ajută-ne să fim blânzi şi delicaţi în instruirea şi corectarea copiilor noştri!

  Claudia LeCoure

  Din aceeași categorie

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...