Articolul precedentCând totul pare pierdut
  Articolul următorMă voi întoarce

  Educaţie blândă

  Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri [nu îi exasperaţi până la resentimente], ci creşteţi-i [cu blândeţe] în mustrarea şi învăţătura Domnului. Efeseni 6:4

  Când un tată ţine cont de acest verset referitor la copiii lui înseamnă foarte mult. Un lucru pe care un tată nu ar trebui să-l facă este să îşi sâcâie copiii până în punctul în care aceştia devin furioşi şi exasperaţi, ceea ce îi poate face să simtă revoltă. În schimb, el trebuie să îi îndrume cu blândeţe.

  Conform DEX-ului, sensurile verbului (tranzitiv) „a creşte” sunt: „a îngriji să se dezvolte bine, a cultiva, a prăsi, a educa, a instrui, a-şi ridica nivelul cultural, profesional etc.” Unii bărbaţi pot vedea un astfel de demers ca pe o slăbiciune, totuşi Isus ne-a dat exemplul perfect despre ceea ce înseamnă să fii bărbat răbdător şi blând, în funcţie de cât suntem de dispuşi, El ne cultivă şi ne construieşte caracterul cu blândeţe.

  Într-o zi, în timp ce eram la cumpărături, am intrat pe un culoar şi am văzut un tată supraveghindu-şi fiul şi fiica în timp ce făceau flotări. M-am gândit că această metodă de disciplinare este una creativă, în loc să ţipe la ei în faţa altor cumpărători. Copiii nu păreau a fi deranjaţi şi au înţeles ideea că nu se purtaseră într-un mod acceptabil.

  În cartea ei în casa tatălui meu, Corrie ten Boom spune o poveste din tinereţe despre cum a atins mâna rece a unui bebeluş care murise în casa unui vecin. I s-a umplut inima de frică şi credea că adulţii vor crede că este prostuţă dacă le-ar spune despre frica ei. În acea seară, tatăl ei i-a citit din Psalmii 46:2 – „De aceea nu ne temem…” Apoi, Corrie ten Boom adaugă: „încrederea în tati şi în cuvintele pe care el le-a citit din Biblie era absolută. Dacă în Biblie spunea să nu mă tem, atunci Dumnezeu avea să Se îngrijească de tot. M-am simţit din nou în siguranţă.”

  Viaţa este plină de oportunităţi de a educa şi a învăţa cu blândeţe. Adu-ţi aminte că micuţii se străduiesc şi au nevoie de încurajare la fel de mult ca noi. Isus ne-a învăţat să respectăm copiii şi să devenim ca ei – încrezători, umili, iubitori, iertători -, nu copilăroşi, ci precum un copil (Matei 18:3).

  Modul în care ne comportăm cu copiii noştri îi va ajuta să fie blânzi şi atenţi cu alţii, nu doar când sunt mici, ci şi în anii care le stau în faţă.

  Tată, ajută-ne să fim blânzi şi delicaţi în instruirea şi corectarea copiilor noştri!

  Claudia LeCoure

  Din aceeași categorie

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Publicate astăzi

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...

  Promisiuni uimitoare

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...