Educaţia necesită răbdare

Îmi pusesem nădejdea în Domnul, şi El S-a plecat spre mine, mi-a ascultat strigătele. Psalmii 40:1

Dacă suntem părinţi buni ni se oferă multe şanse de a înţelege adevărata definiţie a răbdării şi nenumărate ocazii de a pune în practică ce învăţăm. Educaţia trebuie să însemne mai mult decât teorie. Educaţia este eminamente practică.

Acum ceva timp am întrebat-o pe fiica noastră cea mică ce înseamnă pentru ea să avem răbdare cu ea. „Linişte”, a fost răspunsul ei. Acest lucru ne-a făcut să ne examinăm pe noi înşine şi nivelul răbdării noastre cu ea. Oare strigam şi ţipam la ea pentru a-i atrage atenţia atunci când ne pierdeam răbdarea?

Atunci când suntem cuprinşi de nerăbdare trebuie să vedem cum transmitem noi mesajele în astfel de situaţii tensionate. „Neliniştea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveseleşte” (Proverbele 12:25). Exersarea răbdării ne va ajuta să evităm reacţiile impulsive şi ne va da o stare raţională propice deciziilor bune. Nu este uşor să îţi dezvolţi răbdarea atunci când te confrunţi cu situaţii tensionate, în mod special dacă nu ţi-ai exersat consecvent această trăsătură de caracter.

Este important să ne punem ţinte în vederea schimbării comportamentului negativ şi a dobândirii de rezultate pozitive. Orice pas pentru a corecta o situaţie dificilă presupune a accepta faptul că există o problemă. Fiica noastră era îngrijorată de comunicarea negativă din sânul familiei, aşa că am recunoscut că era nevoie de o schimbare pentru a reorienta dinamica familiei. După ce am recunoscut problema, trebuia să implementăm măsurile. Este important şi încurajator să conştientizăm că putem învăţa cum să ne îmbunătăţim viaţa, odată ce ne dorim o schimbare.

Ca părinţi, trebuie să fim atenţi la orice problemă care poate periclita comunicarea pozitivă din interiorul familiei. Folosiţi întâlnirile de familie ca instrument de măsurare a rezultatelor. Amintiţi-vă să vă concentraţi pe obiectivele şi îngrijorările familiei.

Oh, Doamne, Te rog, dă-ne înţelepciune în fiecare decizie pe care o luăm pentru copiii noştri şi binecuvântează-ne casa cu răbdare atunci când comunicăm în momentele tensionate, dar şi în cele lipsite de griji!

Arthur E. Nowlin şi Kim Logan-Nowlin

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor