Articolul precedentNu sări!
  Articolul următorDe la ură la iubire

  Ghid de educare a unui copil cu nevoi speciale

  Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi. Evrei 13:5

  Minunata mea fetiţă, Makayla, are la fiecare două minute câte o criză de epilepsie de tipul petit-mal, numită şi criză de absenţă. Specialiştii ne-au spus că nu vor trece cu vârsta, iar până acum n-a avut efect niciun medicament. Are întârzieri de învăţare, de vorbire şi de funcţii motorii fine. Makayla este extraordinară, deoarece, în ciuda faptului că pierde timp şi informaţie, ea continuă să înveţe. Suntem mândri să fim părinţii ei.

  Iată câteva lucruri pe care le aflăm şi noi pe parcurs, lucruri pe care am dori ca oamenii să le ştie despre experienţa noastră de creştere a unui copil cu nevoi speciale.

  Suntem obosiţi tot timpul. Îngrijirea unui copil necesită timp, dar un copil cu nevoi speciale face ca nivelul de oboseală să fie şi mai mare. Da, poate suntem norocoşi să avem nopţi dormite din plin, dar oboseala emoţională şi fizică ne face să ne simţim epuizaţi continuu. Dincolo de desele consultaţii medicale, terapii, cercetări şi rutina zilnică, suntem epuizaţi. Promisiunea pe care ne bazăm este: „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă” (Matei 11:28).

  Ne simţim singuri. Ai auzit vreodată un grup de femei vorbind entuziasmate despre realizările copiilor lor? „Copilul meu ştia alfabetul la doi ani” sau „copilul meu a învăţat să stea pe oliţă la o vârstă mică”. Te-ai oprit vreodată să te întrebi cum se simte un părinte de copil cu nevoi speciale când aude aceste afirmaţii? Noi nu ştiam nici măcar dacă fata noastră va fi în stare să ne îmbrăţişeze sau să meargă. Ne-am rugat mai mult de un an să auzim cuvintele „mami” sau „tati”.

  Încă ne rugăm pentru dobândirea anumitor abilităţi importante în dezvoltarea ei, dar noi suntem cei norocoşi. Alţii încă aşteaptă ca micuţul lor să dobândească abilităţi elementare. Te rog să fii delicat(ă) cu sentimentele altora! Şi nişte simple cuvinte pot fi foarte dureroase. Promisiunea pe care ne bazăm este: „Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului” (Matei 28:20).

  Dragă Doamne, Îţi mulţumesc pentru tăria pe care ne-o dai de a merge înainte, pas cu pas, zi cu zi, dobândind câte o abilitate pe rând! Îţi mulţumesc, de asemenea, că ne ajuţi să înfruntăm fiecare zi cu speranţă şi curaj!

  Jackie Benwell Hood

  Din aceeași categorie

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Fidelitatea

  Deşi este adevărat că dificultăţile pot clătina din temelii orice relaţie, este posibilă persistenţa în simţăminte şi în promisiunea faţă de unirea personală cu Dumnezeu. E grea trecerea prin crize, dar în loc să slăbească relaţia, dificultăţile contribuie adesea la întărirea şi stabilizarea acesteia.

  Răbdarea şi perseverenţa

  Câteodată, când lucrurile merg prost, simţăminte de descurajare ne vin în minte şi ne fac să credem că nu merită să mai luptăm pentru nimic. Dar, uneori, momentele ca acestea sunt cele care ne dau ocazia să facem din viaţa noastră o sursă de inspiraţie pentru alţii.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...