Copiii văd, copiii fac

Adevărat, adevărat vă spun că Fiul nu poate face nimic de la Sine; El nu face decât ce vede pe Tatăl făcând; şi tot ce face Tatăl face şi Fiul întocmai. Ioan 5:19

Stăteam la o coadă pentru a-mi cumpăra micul dejun şi chiar în faţa mea se aflau un bunic şi nepotul lui. Evident nemulţumit de servirea lentă, bunicul se certa cu angajata de la casă, care făcea tot posibilul să urgenteze comanda lui. Cum ea nu răspundea în mod satisfăcător la întrebările lui, el i-a strigat: „Cum se poate aşa ceva? Lucrezi aici şi nu ştii? Atunci pe cine ar trebui să întrebăm?” După ce a terminat, copilul de şase ani a repetat exact aceleaşi cuvinte, arătând cu degetul spre angajată, la fel ca bunicul lui.

Modelul – cea mai eficientă strategie de educaţie din câte există pe planeta Pământ. În bine sau în rău, copiii învaţă cel mai bine prin imitarea adulţilor. Dacă vor ca micuţii lor să se roage şi să citească din Biblie şi să aibă o credinţă puternică în Dumnezeu, atunci părinţii, sau bunicii, trebuie văzuţi rugându-se şi citind din Biblie. Atitudinea de genul: „Nu face ce fac eu! Fă ce spun eu!” nu va funcţiona. Copiii învaţă mai mult din exemplul nostru decât din predicile şi învăţăturile pe care li le dăm. În educaţia religioasă a copiilor noştri, noi trebuie să fim autentici. Trebuie să fim sinceri, iar cel mai eficient mod de a fi aşa este să trăim ca ucenici ai lui Hristos.

Afirmarea valorilor fără a fi puse şi în practică nu va da niciodată roade. Isus i-a condamnat pe fariseii din zilele Lui, spunându-le ascultătorilor Săi în Matei 23:3 – „Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le, dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei zic, dar nu fac.”

Pe un perete din biroul nostru se află un panou care stă mărturie în ce priveşte eficienţa modelului. Un arbore genealogic îi prezintă pe Hannah şi Gorden Oss, care au slujit în Trinidad între anii 1934 şi 1939. Aceşti misionari au pus bazele misionarismului în familia lor, pentru ca apoi patru generaţii de misionari să slujească în multe zone din Africa.

Isus este exemplul nostru. El ne-a spus că face ceea ce face Tatăl. Părinţii ar face bine dacă ar urma ceea ce a făcut Isus, deoarece, fără îndoială, ceea ce văd copiii, aceea vor şi face.

Ajută-mă să fiu mereu conştient(ă), Doamne, de ceea ce reprezint pentru cei mici din viata mea!

Sally Lam-Phoon

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor