Articolul precedentHelyes ruházkodás
  Articolul următorMi-e frică!

  Copiii văd, copiii fac

  Adevărat, adevărat vă spun că Fiul nu poate face nimic de la Sine; El nu face decât ce vede pe Tatăl făcând; şi tot ce face Tatăl face şi Fiul întocmai. Ioan 5:19

  Stăteam la o coadă pentru a-mi cumpăra micul dejun şi chiar în faţa mea se aflau un bunic şi nepotul lui. Evident nemulţumit de servirea lentă, bunicul se certa cu angajata de la casă, care făcea tot posibilul să urgenteze comanda lui. Cum ea nu răspundea în mod satisfăcător la întrebările lui, el i-a strigat: „Cum se poate aşa ceva? Lucrezi aici şi nu ştii? Atunci pe cine ar trebui să întrebăm?” După ce a terminat, copilul de şase ani a repetat exact aceleaşi cuvinte, arătând cu degetul spre angajată, la fel ca bunicul lui.

  Modelul – cea mai eficientă strategie de educaţie din câte există pe planeta Pământ. În bine sau în rău, copiii învaţă cel mai bine prin imitarea adulţilor. Dacă vor ca micuţii lor să se roage şi să citească din Biblie şi să aibă o credinţă puternică în Dumnezeu, atunci părinţii, sau bunicii, trebuie văzuţi rugându-se şi citind din Biblie. Atitudinea de genul: „Nu face ce fac eu! Fă ce spun eu!” nu va funcţiona. Copiii învaţă mai mult din exemplul nostru decât din predicile şi învăţăturile pe care li le dăm. În educaţia religioasă a copiilor noştri, noi trebuie să fim autentici. Trebuie să fim sinceri, iar cel mai eficient mod de a fi aşa este să trăim ca ucenici ai lui Hristos.

  Afirmarea valorilor fără a fi puse şi în practică nu va da niciodată roade. Isus i-a condamnat pe fariseii din zilele Lui, spunându-le ascultătorilor Săi în Matei 23:3 – „Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le, dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei zic, dar nu fac.”

  Pe un perete din biroul nostru se află un panou care stă mărturie în ce priveşte eficienţa modelului. Un arbore genealogic îi prezintă pe Hannah şi Gorden Oss, care au slujit în Trinidad între anii 1934 şi 1939. Aceşti misionari au pus bazele misionarismului în familia lor, pentru ca apoi patru generaţii de misionari să slujească în multe zone din Africa.

  Isus este exemplul nostru. El ne-a spus că face ceea ce face Tatăl. Părinţii ar face bine dacă ar urma ceea ce a făcut Isus, deoarece, fără îndoială, ceea ce văd copiii, aceea vor şi face.

  Ajută-mă să fiu mereu conştient(ă), Doamne, de ceea ce reprezint pentru cei mici din viata mea!

  Sally Lam-Phoon

  Din aceeași categorie

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...