Articolul precedentPályaválasztás
  Articolul următorNu te teme!

  Ochii lor privesc

  Numai ia seama asupra ta şi veghează cu luare aminte asupra sufletului tău în toate zilele vieţii tale, ca nu cumva să uiţi lucrurile pe care ţi le-au văzut ochii şi să-ţi iasă din inimă; fă-le cunoscute copiilor tăi şi copiilor copiilor tăi. Deuteronomul 4:9

  Biblia este o carte foarte practică şi folositoare pentru familii. Textul de azi reprezintă o provocare pentru bunici. De vreme ce aceştia nu mai locuiesc în aceeaşi casă cu familia lărgită, uneori este dificil de găsit modalităţi ca bunicii să aibă locul lor în peisaj.

  Există patru principii (4 R) care guvernează relaţia părinte-bunic: respectul, responsabilitatea, reciprocitatea şi rezilienţa. Textul de astăzi ne arată cum acţionează acestea.

  Respectul – Ţine-ţi atent sub observaţie propria persoană. Copiii învaţă din exemplu, astfel, chiar dacă nu bunicii îi modelează în primul rând pe nepoţi, nepoţii îi observă cum interacţionează cu părinţii lor şi dacă nu cumva contramandează regulile instaurate de părinţi.

  Responsabilitatea – Rămâi vigilent(ă) cât timp trăieşti. Bunicii nu pot vorbi despre credincioşia, mila şi dragostea nepieritoare a lui Dumnezeu fără să vorbească despre felul în care Dumnezeu a fost Dumnezeul lor personal de-a lungul vieţii.

  Reciprocitatea – învaţă-i pe copiii şi nepoţii tăi ce ai auzit şi ce ai văzut. Relaţia unui bunic cu Dumnezeu care este reală şi dinamică reprezintă o moştenire nepreţuită pentru următoarele generaţii.

  Rezilienţa – Nu uita nimic din ce ai văzut. Bunicii ştiu prin ce au trecut părinţii nepoţilor lor şi îşi cunosc şi propriile istorii de viaţă. Copiii care ştiu cine sunt şi de unde provin pot face faţă oricăror lucruri pe care li le aruncă viaţa în faţă. Ei înţeleg că familia lor a înfruntat greutăţi pentru a ajunge unde este astăzi – adică a dat dovadă de rezilienţa.

  E un deliciu să fii bunic, pentru că ajungi să iubeşti necondiţionat. În acelaşi timp, cunoşti şi înţelegi deja provocările întâmpinate în creşterea copiilor. Bunicii le pot oferi o mână de ajutor părinţilor atunci când aceştia ajung epuizaţi de responsabilităţile de zi cu zi.

  Dumnezeule Tată, ajută-mă să-mi învăţ nepoţii toate aceste lucruri prin exemplul pe care îl ofer, prin comportamentul şi dragostea pe care le-o port părinţilor lor!

  Wilma Kirk-Lee

  Din aceeași categorie

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Aromoterapia

  Pune în practică astăzi acest principiu de răspândire a parfumului de sfat bun sau pur şi simplu îndreaptă-ţi urechea să asculţi un prieten. Rezultatul ar putea fi mult mai bun decât te aştepţi.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Krisztus az egyetlen Megváltó

  „Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába. Akiben van...