Articolul precedentPályaválasztás
  Articolul următorNu te teme!

  Ochii lor privesc

  Numai ia seama asupra ta şi veghează cu luare aminte asupra sufletului tău în toate zilele vieţii tale, ca nu cumva să uiţi lucrurile pe care ţi le-au văzut ochii şi să-ţi iasă din inimă; fă-le cunoscute copiilor tăi şi copiilor copiilor tăi. Deuteronomul 4:9

  Biblia este o carte foarte practică şi folositoare pentru familii. Textul de azi reprezintă o provocare pentru bunici. De vreme ce aceştia nu mai locuiesc în aceeaşi casă cu familia lărgită, uneori este dificil de găsit modalităţi ca bunicii să aibă locul lor în peisaj.

  Există patru principii (4 R) care guvernează relaţia părinte-bunic: respectul, responsabilitatea, reciprocitatea şi rezilienţa. Textul de astăzi ne arată cum acţionează acestea.

  Respectul – Ţine-ţi atent sub observaţie propria persoană. Copiii învaţă din exemplu, astfel, chiar dacă nu bunicii îi modelează în primul rând pe nepoţi, nepoţii îi observă cum interacţionează cu părinţii lor şi dacă nu cumva contramandează regulile instaurate de părinţi.

  Responsabilitatea – Rămâi vigilent(ă) cât timp trăieşti. Bunicii nu pot vorbi despre credincioşia, mila şi dragostea nepieritoare a lui Dumnezeu fără să vorbească despre felul în care Dumnezeu a fost Dumnezeul lor personal de-a lungul vieţii.

  Reciprocitatea – învaţă-i pe copiii şi nepoţii tăi ce ai auzit şi ce ai văzut. Relaţia unui bunic cu Dumnezeu care este reală şi dinamică reprezintă o moştenire nepreţuită pentru următoarele generaţii.

  Rezilienţa – Nu uita nimic din ce ai văzut. Bunicii ştiu prin ce au trecut părinţii nepoţilor lor şi îşi cunosc şi propriile istorii de viaţă. Copiii care ştiu cine sunt şi de unde provin pot face faţă oricăror lucruri pe care li le aruncă viaţa în faţă. Ei înţeleg că familia lor a înfruntat greutăţi pentru a ajunge unde este astăzi – adică a dat dovadă de rezilienţa.

  E un deliciu să fii bunic, pentru că ajungi să iubeşti necondiţionat. În acelaşi timp, cunoşti şi înţelegi deja provocările întâmpinate în creşterea copiilor. Bunicii le pot oferi o mână de ajutor părinţilor atunci când aceştia ajung epuizaţi de responsabilităţile de zi cu zi.

  Dumnezeule Tată, ajută-mă să-mi învăţ nepoţii toate aceste lucruri prin exemplul pe care îl ofer, prin comportamentul şi dragostea pe care le-o port părinţilor lor!

  Wilma Kirk-Lee

  Din aceeași categorie

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Canale de binecuvântare

  Dumnezeu ştie bine că secerişul va fi mare, chiar dacă sunt prea puţini lucrători care să fie gata să-l strângă (Luca 10:2). Să-L rugăm pe Domnul astăzi să scoată mai mulţi lucrători în câmpul Său! Să-L rugăm să ne atingă inimile mai mult decât orice altceva!

  Măreţia slujirii

  Isus a amplificat măreţia în slujire atunci când le-a spălat ucenicilor picioarele, chiar înainte de a se da pe Sine jertfă pentru răscumpărarea noastră. Să dăm dovadă de aceeaşi atitudine pe care a avut-o Hristos, încurajând acest fel de măreţie chiar astăzi.

  Să facem bine tuturor!

  Este vreun bolnav prin vecini? Ai ocazia să-l ajuţi! Ai vreun prieten şomer? Aceasta este ocazia ta! Are cineva vreo urgenţă sau trece prin unele dificultăţi? Nu pierde asemenea ocazii favorabile de a oferi asistenţă voluntară!

  Publicate astăzi

  De ce te implici?

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!