Micii imitatori

Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos. 1 Corinteni 11:1

Împrăştiaţi prin tribune se aflau părinţi, bunici şi prieteni ai celor două echipe de baschet. Era pauza dintre reprize şi cineva ţinea un scurt discurs motivaţional. Aşezându-şi degetul pe obraz, vorbitorul a spus: „Acum puneţi-vă şi voi degetul pe bărbie!” Unde crezi că şi-au dus degetul majoritatea oamenilor? Te-ai prins – la obraz.

Dacă noi, ca adulţi, facem ce fac alţii, nu ceea ce spun ei, cu cât mai mult copiii? Ştiu mult prea bine acest lucru. De exemplu, vreau ca băiatul meu să ia decizia de a adopta o alimentaţie sănătoasă, care să îi favorizeze bunăstarea fizică, emoţională şi intelectuală. Îl învăţ faptul că fructele, vegetalele şi nucile sunt nişte gustări minunate. Dar, atunci când mi-e foame şi vreau o mică gustare care să mă ţină doar până la masa de seară, eu apelez la borcanul cu dulciuri. Acum ghiceşte ce cere fiul meu să ronţăie între mese.

Înclinaţia spre imitare poate fi folosită şi în bine. Atunci când vede că îmi iau timp să mă rog pentru cheile pierdute de la maşină, băiatul meu învaţă despre încrederea în Dumnezeu mult mai multe decât dacă i-aş spune în fiecare zi că Dumnezeu va avea grijă de noi, dar în acelaşi timp m-aş agita când îmi caut frenetic cheile de la maşină. Atunci când se opreşte să se roage pentru jucăria lui pierdută sau pentru un prieten care s-a lovit la genunchi, ştiu că exemplul meu are efecte notabile.

Poate fi intimidant uneori să ştim că cineva ne observă şi ne imită. Şi dacă scap pe gură ceva ce nu trebuia? Dacă sunt un exemplu greşit? Cu multe secole în urmă, apostolul Pavel a avut curajul să le spună credincioşilor din oraşul Corint să-l imite. Cum de a putut face o afirmaţie atât de îndrăzneaţă? Pentru că el însuşi imita pe Cineva – cel mai bun exemplu care a trăit vreodată, pe Isus Hristos.

La fel ca Pavel, doar atunci când venim prin închinare zilnică la Hristos şi căutăm să ne asemănăm mai mult cu El, vom reuşi să fim exemple demne de urmat de către copiii noştri. Aşadar, să ne dedicăm, în primul şi în primul rând, căutării lui Dumnezeu, astăzi şi în fiecare zi!

Doamne Isuse, ajută-mă să mă asemăn din ce în ce mai mult cu Tine, astfel ca, atunci când mă imită, copiii mei să Te imite de fapt pe Tine!

Cheryl Faith Tarr

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor