Articolul precedentSoluții pentru reconciliere
  Articolul următorMinune medicală

  Autentica stimă de sine

  Iar (porunca) a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. – Matei 22:39

  Porunca „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi” sugerează că dragostea noastră faţă de semeni trebuie să fie nemărginită şi generoasă, pentru că toate fiinţele umane au un grad rezonabil de iubire de sine. Aceasta este o afirmaţie similară cu sfatul lui Pavel: „Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor” (Efeseni 5:28, subl. ad.), deoarece grija şi protejarea trupului propriu, căutarea stării de bine şi evitarea durerii sunt normale.

  Totuşi există şi excepţii de la această regulă. Sunt mulţi oameni afectaţi de anumite dezechilibre emoţionale şi sfârşesc urându-şi propria persoană. Am întâlnit tineri care arată foarte bine, au o pregătire academică înaltă şi posedă aptitudini muzicale şi de conducere, dar care sunt convinşi că sunt urâţi, neîndemânatici şi fără aptitudini muzicale sau de conducere. Toate acestea sunt rezultatul unui respect de sine necorespunzător. Mai mult decât atât, sunt unii care simt că şi-au pierdut dragostea şi prezintă tendinţe sau chiar tentative de suicid. Acest lucru duce la ură de sine şi de aceea nu le putem cere să-şi iubească aproapele „ca pe ei înşişi”, întrucât le-am cere, de fapt, să-şi urască semenii ca pe ei înşişi.

  Dar ce înseamnă să te iubeşti pe tine însuţi? Pentru unii, acest lucru înseamnă să te îngrijeşti de aspectul fizic şi să încerci să-ţi menţii tinereţea cât mai mult posibil. După ani de zile de modă botox şi lifting facial, am început să ne dăm seama că acest tip de respect de sine are efecte negative. La Hollywood, de exemplu, regizorii sunt preocupaţi din cauza acestor feţe retuşate, pentru că le este imposibil să mai surprindă detalii faciale care să reflecte adevăratele emoţii. Mai mult decât atât, studiile arată că, pe lângă limitarea expresiei faciale, aceste metode artificiale de prelungire a tinereţii limitează experienţa emoţională. Tomografii cerebrale au arătat că centrii emoţiei sunt stimulaţi nu numai de voinţă şi de gânduri, ci şi de expresia facială; aşa că, atunci când aceasta este slabă, răspunsul emoţional este înjumătăţit. Acest tip extrem de iubire de sine nu este cea mai bună soluţie pentru lipsa stimei de sine.

  Iubirea de sine despre care vorbeşte Biblia trebuie convertită în recunoştinţă faţă de darurile primite de la Creator, în conştientizarea valorii personale, în acceptarea cu bucurie a acestor daruri şi în folosirea lor pentru a le sluji altora şi lui Dumnezeu.

  Haideţi să medităm astăzi la puterile pe care ni le oferă Dumnezeu! Să-I mulţumim pentru toate lucrurile pe care ni le-a dat şi să-I cerem să ne dea ocazii autentice de a le pune la lucru, potrivit voinţei Sale.

  Autentica stimă de sine - Devotional familie. Haideţi să medităm astăzi la puterile pe care ni le oferă Dumnezeu! Să-I mulţumim pentru toate lucrurile pe care ni le-a dat şi să-I cerem să ne dea ocazii autentice de a le pune la lucru, potrivit voinţei Sale.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...