Articolul precedentSoluții pentru reconciliere
  Articolul următorMinune medicală

  Autentica stimă de sine

  Iar (porunca) a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. – Matei 22:39

  Porunca „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi” sugerează că dragostea noastră faţă de semeni trebuie să fie nemărginită şi generoasă, pentru că toate fiinţele umane au un grad rezonabil de iubire de sine. Aceasta este o afirmaţie similară cu sfatul lui Pavel: „Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor” (Efeseni 5:28, subl. ad.), deoarece grija şi protejarea trupului propriu, căutarea stării de bine şi evitarea durerii sunt normale.

  Totuşi există şi excepţii de la această regulă. Sunt mulţi oameni afectaţi de anumite dezechilibre emoţionale şi sfârşesc urându-şi propria persoană. Am întâlnit tineri care arată foarte bine, au o pregătire academică înaltă şi posedă aptitudini muzicale şi de conducere, dar care sunt convinşi că sunt urâţi, neîndemânatici şi fără aptitudini muzicale sau de conducere. Toate acestea sunt rezultatul unui respect de sine necorespunzător. Mai mult decât atât, sunt unii care simt că şi-au pierdut dragostea şi prezintă tendinţe sau chiar tentative de suicid. Acest lucru duce la ură de sine şi de aceea nu le putem cere să-şi iubească aproapele „ca pe ei înşişi”, întrucât le-am cere, de fapt, să-şi urască semenii ca pe ei înşişi.

  Dar ce înseamnă să te iubeşti pe tine însuţi? Pentru unii, acest lucru înseamnă să te îngrijeşti de aspectul fizic şi să încerci să-ţi menţii tinereţea cât mai mult posibil. După ani de zile de modă botox şi lifting facial, am început să ne dăm seama că acest tip de respect de sine are efecte negative. La Hollywood, de exemplu, regizorii sunt preocupaţi din cauza acestor feţe retuşate, pentru că le este imposibil să mai surprindă detalii faciale care să reflecte adevăratele emoţii. Mai mult decât atât, studiile arată că, pe lângă limitarea expresiei faciale, aceste metode artificiale de prelungire a tinereţii limitează experienţa emoţională. Tomografii cerebrale au arătat că centrii emoţiei sunt stimulaţi nu numai de voinţă şi de gânduri, ci şi de expresia facială; aşa că, atunci când aceasta este slabă, răspunsul emoţional este înjumătăţit. Acest tip extrem de iubire de sine nu este cea mai bună soluţie pentru lipsa stimei de sine.

  Iubirea de sine despre care vorbeşte Biblia trebuie convertită în recunoştinţă faţă de darurile primite de la Creator, în conştientizarea valorii personale, în acceptarea cu bucurie a acestor daruri şi în folosirea lor pentru a le sluji altora şi lui Dumnezeu.

  Haideţi să medităm astăzi la puterile pe care ni le oferă Dumnezeu! Să-I mulţumim pentru toate lucrurile pe care ni le-a dat şi să-I cerem să ne dea ocazii autentice de a le pune la lucru, potrivit voinţei Sale.

  Autentica stimă de sine - Devotional familie. Haideţi să medităm astăzi la puterile pe care ni le oferă Dumnezeu! Să-I mulţumim pentru toate lucrurile pe care ni le-a dat şi să-I cerem să ne dea ocazii autentice de a le pune la lucru, potrivit voinţei Sale.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  El mă scoate din ape adânci

  Poate te confrunţi cu momente dificile privind sănătatea, relaţiile, serviciul sau viaţa spirituală. Poate că eşti speriat de o durere care se profilează la orizont. Orice ameninţare ar fi, Domnul este gata să te salveze, să te facă mai puternic, ca să faci faţă provocărilor mai mari prin harul Său.

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...