Articolul precedentFiu rău și neascultător
  Articolul următorFișierele șterse

  Aroganţa

  Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia. – Romani 12:3

  Apartamentele luxoase din clădirea Richelieu din zona plajelor oraşului Pass Christian (Mississippi, SUA) aveau propriul program de divertisment, destinat celor veniţi în vacanţă din marele oraş. Locatarii beneficiau de o mulţime de distracţii şi nu aveau nicio grijă, în timp ce consumau o mulţime de băuturi alcoolice. La un moment dat, poliţia a primit o alarmă că uraganul Camille avea să atingă coasta de vest a Cubei, care este foarte aproape de zona golfului Mexic, şi ar fi putut lovi statul Mississippi. Şeful poliţiei, Jerry Peralta, şi-a mobilizat întreaga echipă pentru a evacua toate clădirile de pe coastă. Cei mai mulţi oameni i-au ascultat ordinele, dar un grup consistent de locatari din clădirea Richelieu l-au sfidat: „Domnule Peralta, ne aflăm pe proprietatea noastră privată şi aveţi nevoie de un mandat de arestare ca să ne puteţi scoate de aici. Noi am supravieţuit multor uragane. Această clădire este ca o stâncă.”

  în noaptea aceea, uraganul a măturat coastele statului Mississippi cu o viteză de peste 280 km/oră. Multe clădiri au dispărut şi printre ele se afla şi Richelieu. Era 17 august 1969. Camille era al doilea cel mai puternic uragan din secolul al XX-lea, urmându-i celui din 1935. Numai în oraşul Pass Christian au fost 78 de victime – cele mai multe dintre ele credeau că sunt destul de puternice pentru a supravieţui fără să fie evacuate.

  Lipsa stimei de sine presupune riscuri: pierderea performanţelor academice sau profesionale, dificultăţi în relaţii, vulnerabilitate la dependenţa de substanţe psihoactive, posibilitatea de a deveni victimă a abuzului, anxietăţii sau depresiei şi altele. Dar stima de sine în exces este aroganţă şi poate duce la situaţii devastatoare, cum ar fi atitudinea locatarilor din clădirea Richelieu. Mai rău, poate duce la pierdere morală. De fapt, atitudini precum slava deşartă, îngâmfarea, aroganţa, mândria şi vanitatea sunt diametral opuse trăsăturilor unui spirit creştin umil.

  Apostolul nu recomandă nici aroganţa, nici dispreţul de sine. El ne invită la un mod de gândire înţelept (sau echilibrat) cu privire la noi înşine. Unii sunt ispitiţi să ajungă la limita încumetării; alţii, la autocondamnare. Indiferent la care dintre cele două extreme ai putea ajunge, gândeşte-te la talentele pe care ţi le-a încredinţat Dumnezeu. În acelaşi timp, practică umilinţa, uitându-te la Isus, Modelul suprem, care „n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi!” (Marcu 10:45).

  Aroganţa - Devotional familie. Unii sunt ispitiţi să ajungă la limita încumetării; alţii, la autocondamnare. Indiferent la care dintre cele două extreme ai putea ajunge, gândeşte-te la talentele pe care ţi le-a încredinţat Dumnezeu. În acelaşi timp, practică umilinţa, uitându-te la Isus.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Struguri pentru export

  Dreptatea şi neprihănirea sunt principiile care susţin tronul lui Dumnezeu, împreună cu dragostea şi mila. El aşteaptă aceste roade în viaţa ta şi în viaţa mea. Le va găsi?

  Întâlnirea

  Îi putem permite lui Dumnezeu să-Şi arate dreptatea şi mila prin viaţa noastră. Când suntem uniţi cu El, putem reflecta caracterul Său şi vom deveni tot mai asemănători cu El. Eşti gata pentru o asemenea întâlnire?

  Mila

  Niciun blestem nu a lost invocat Mântuitorul asupra soldaţilor care se purtau cu El cu atâta asprime. Hristos i-a compătimit. El a şoptit doar o cerere pentru iertarea lor. El ne cere şi nouă: „Fiţi dar milostivi, cum şi Tatăl vostru este milostiv”.

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...