Ci „oricine se laudă să se laude în Domnul”. Pentru că nu cine se laudă singur va fi primit, ci acela pe care Domnul îl laudă. – 2 Corinteni 10:17,18
O stimă de sine sănătoasă constă nu în laudă de sine sau în preamărirea atributelor personale, cum se întâmplă în cazul celor cu personalitate narcisistă, dar nici în realizarea impecabilă a oricărui lucru, ca în cazul perfecţioniştilor. Aceşti oameni au de obicei o stimă de sine dezechilibrată.
Radu avea multe dintre trăsăturile personalităţii narcisiste. Simţea o nevoie intensă de a fi admirat şi de a-i fi recunoscute realizările. De aceea, de multe ori arăta cât de bine îşi face treaba, câte lucruri cunoaşte sau cât de jos sunt alţii faţă de el. Credea că mulţi îl invidiază şi se simţea superior, pretinzând că a fost înţeles greşit deoarece presupusa ignoranţă a celor din jur îi împiedica să-i aprecieze calităţile pe deplin. Toţi îl evitau din cauza aroganţei sale. Dar adevărul era că, adânc în sufletul său, Radu se simţea singur şi rănit din cauza proastei imagini de sine.
Loredana era perfecţionistă. Scopul ei era să facă totul fără niciun cusur. În consecinţă, nu era niciodată mulţumită, pentru că nu putea atinge nivelul enormelor ei cerinţe. Adesea era copleşită de o teamă profundă că nu-şi face datoria corespunzător, că nu foloseşte cele mai bune cuvinte sau că nu se îmbracă adecvat. Când alţii încercau să-i spună că nu era necesar să se frământe atâta, ea devenea defensivă, iar relaţiile ei cu cei din jur aveau de suferit. De fapt, Loredana suferea de o slabă stimă de sine şi în secret se considera limitată şi incompetentă.
Radu nu şi-a putut rezolva problema până când nu a înţeles şi aplicat versetul de astăzi în viaţa de fiecare zi. Oricât s-ar lăuda cineva, nu contează decât aprobarea Domnului. Loredana a avut de câştigat din plin de pe urma textului: „Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită” (2 Corinteni 12:9). Ea a înţeles că adevărata ei valoare constă în darurile pe care Dumnezeu i le-a încredinţat şi că slăbiciunile ei o fac să fie mai puternică. Exact din acest motiv, apostolul recunoaşte: „Când sunt slab, atunci sunt tare” (v. 10).
Radu şi Loredana au ajuns la nivelul adecvat al stimei de sine adoptând o atitudine de umilinţă. Din acest motiv i-a fericit Isus pe cei săraci cu duhul (adică pe cei modeşti, umili) în Matei 5:3. Isus S-a descris ca fiind blând şi smerit cu inima (Matei 11:29). El i-a invitat pe elitişti şi elitele să devină slujitori (Matei 23:11) şi, chiar dacă era împăratul universului, El S-a umilit spălând picioarele ucenicilor Săi (Ioan 13:5). Cere-I lui Dumnezeu să-ţi arate ce poţi face ca să devii umil cu adevărat!