Articolul precedentMentori sau păzitori?
  Articolul următorTeam building

  Egalitate deplină

  Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus. – Galateni 3:28

  Doi studenţi se află într-o sală de aşteptare. Unul dintre ei face parte din echipa de cercetare din cadrul unui studiu şi se preface că este evaluat. Celălalt este un voluntar care participă la experiment. Amândoi au trecut cu bine anumite teste psihologice, dar fiecare are de făcut altceva (de fapt, testele evaluau nivelul stimei de sine). Primul student pretinde că se află acolo în acelaşi scop, dar rolul lui este să manipuleze imaginea de sine a participanţilor. El face o serie de comentarii nefavorabile la adresa opiniilor voluntarului, a ideilor şi ţinutei sale, printre altele. Când voluntarul parcurge al doilea test cu privire la stima de sine, bineînţeles că nivelul acesteia este mai scăzut. Aceeaşi procedură este repetată cu alt participant, dar comentariile sunt pozitive. Rezultatul testelor arată, în acest caz, o creştere considerabilă a respectului de sine. Acest lucru se repetă şi cu alţi subiecţi.

  Concluzia studiului este că imaginea de sine este susceptibilă la manipulare. Este foarte uşor de realizat acest lucru prin cuvintele folosite şi modul în care le folosim, mai ales când ele nu corespund cu adevărul. De aceea trebuie să fim foarte atenţi la cuvinte şi întotdeauna să fim pozitivi şi să scoatem în evidenţă calităţile celorlalţi. Când trebuie să ne exprimăm dezacordul, ar trebui să acţionăm cu tact şi dragoste.

  Un alt factor cu impact asupra imaginii de sine este apartenenţa la un anumit grup, cum ar fi statutul de membru al unei echipe sportive, cel de cetăţean al unei ţări sau faptul de a face parte dintr-un grup de profesionişti etc. Textul de astăzi confirmă egalitatea noastră înaintea lui Isus, indiferent de grupul social căruia îi aparţinem. Faptul de a avea o anumită naţionalitate sau origine etnică, statutul de femeie sau lipsa unui anumit nivel academic le pot leza unora stima de sine. Dar, prin textul de astăzi, apostolul Pavel nu numai că face o declaraţie foarte avansată pentru vremea sa, dar îi şi încurajează pe credincioşi să nu se simtă inferiori (nici superiori) din cauza grupului social din care fac parte.

  Nimeni să nu îţi afecteze stima de sine din cauza sexului pe care îl ai, a clasei sociale, a grupului din care faci parte sau a rasei tale. Înaintea lui Hristos suntem egali şi trebuie să te simţi privilegiat că Isus te-a ales şi eşti salvat prin harul Său. De aceea trebuie să-i iubeşti pe toţi cei din jur, indiferent de nivelul pe care îl au sau de grupul căruia îi aparţin, aşa cum ne cere Isus: „Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii” (Ioan 13:34).

  Egalitate deplină - Devotional familie. Înaintea lui Hristos suntem egali şi trebuie să te simţi privilegiat că Isus te-a ales şi eşti salvat prin harul Său. De aceea trebuie să-i iubeşti pe toţi cei din jur, indiferent de nivelul pe care îl au sau de grupul căruia îi aparţin, aşa cum ne cere Isus.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Struguri pentru export

  Dreptatea şi neprihănirea sunt principiile care susţin tronul lui Dumnezeu, împreună cu dragostea şi mila. El aşteaptă aceste roade în viaţa ta şi în viaţa mea. Le va găsi?

  Întâlnirea

  Îi putem permite lui Dumnezeu să-Şi arate dreptatea şi mila prin viaţa noastră. Când suntem uniţi cu El, putem reflecta caracterul Său şi vom deveni tot mai asemănători cu El. Eşti gata pentru o asemenea întâlnire?

  Mila

  Niciun blestem nu a lost invocat Mântuitorul asupra soldaţilor care se purtau cu El cu atâta asprime. Hristos i-a compătimit. El a şoptit doar o cerere pentru iertarea lor. El ne cere şi nouă: „Fiţi dar milostivi, cum şi Tatăl vostru este milostiv”.

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...