Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus. – Galateni 3:28
Doi studenţi se află într-o sală de aşteptare. Unul dintre ei face parte din echipa de cercetare din cadrul unui studiu şi se preface că este evaluat. Celălalt este un voluntar care participă la experiment. Amândoi au trecut cu bine anumite teste psihologice, dar fiecare are de făcut altceva (de fapt, testele evaluau nivelul stimei de sine). Primul student pretinde că se află acolo în acelaşi scop, dar rolul lui este să manipuleze imaginea de sine a participanţilor. El face o serie de comentarii nefavorabile la adresa opiniilor voluntarului, a ideilor şi ţinutei sale, printre altele. Când voluntarul parcurge al doilea test cu privire la stima de sine, bineînţeles că nivelul acesteia este mai scăzut. Aceeaşi procedură este repetată cu alt participant, dar comentariile sunt pozitive. Rezultatul testelor arată, în acest caz, o creştere considerabilă a respectului de sine. Acest lucru se repetă şi cu alţi subiecţi.
Concluzia studiului este că imaginea de sine este susceptibilă la manipulare. Este foarte uşor de realizat acest lucru prin cuvintele folosite şi modul în care le folosim, mai ales când ele nu corespund cu adevărul. De aceea trebuie să fim foarte atenţi la cuvinte şi întotdeauna să fim pozitivi şi să scoatem în evidenţă calităţile celorlalţi. Când trebuie să ne exprimăm dezacordul, ar trebui să acţionăm cu tact şi dragoste.
Un alt factor cu impact asupra imaginii de sine este apartenenţa la un anumit grup, cum ar fi statutul de membru al unei echipe sportive, cel de cetăţean al unei ţări sau faptul de a face parte dintr-un grup de profesionişti etc. Textul de astăzi confirmă egalitatea noastră înaintea lui Isus, indiferent de grupul social căruia îi aparţinem. Faptul de a avea o anumită naţionalitate sau origine etnică, statutul de femeie sau lipsa unui anumit nivel academic le pot leza unora stima de sine. Dar, prin textul de astăzi, apostolul Pavel nu numai că face o declaraţie foarte avansată pentru vremea sa, dar îi şi încurajează pe credincioşi să nu se simtă inferiori (nici superiori) din cauza grupului social din care fac parte.
Nimeni să nu îţi afecteze stima de sine din cauza sexului pe care îl ai, a clasei sociale, a grupului din care faci parte sau a rasei tale. Înaintea lui Hristos suntem egali şi trebuie să te simţi privilegiat că Isus te-a ales şi eşti salvat prin harul Său. De aceea trebuie să-i iubeşti pe toţi cei din jur, indiferent de nivelul pe care îl au sau de grupul căruia îi aparţin, aşa cum ne cere Isus: „Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii” (Ioan 13:34).