Moise a zis Domnului: „Ah! Doamne, eu nu sunt un om cu vorbirea uşoară şi cusurul acesta nu este nici de ieri, nici de alaltăieri, nici măcar de când vorbeşti Tu robului Tău, căci vorba şi limba îmi sunt încurcate.” – Exodul 4:10
Artie Knapp este un autor de povestiri cu morală pentru copii. În cartea Stuttering Stan (Stan Bâlbâitul), el povesteşte despre nişte animale din pădure. Stan este o veveriţă bărbătuş peltic ce are probleme cu vorbirea şi nu-şi poate exprima bine ideile, iar celelalte animale îl ironizează. Acest lucru îl face să se ruşineze şi să aibă un respect de sine fragil. Într-o zi, în timp ce era singur şi descurajat, a venit la el o veveriţă tânără, Shelby, care l-a întrebat de ce este abătut, iar Stan i-a explicat motivul suferinţei lui. Micuţa prietenă nu a râs de el şi nici nu l-a judecat, ci, dimpotrivă, l-a asigurat că era important tot ce spunea el. Şi, fiindcă era de valoare sau important, mesajul lui putea fi foarte puternic, cu sau fără bâlbâieli.
În timp ce vorbea cu Shelby, Stan a reuşit să se descarce de toate frustrările şi frământările. După o asemenea „sesiune de terapie”, Stan s-a simţit mult mai bine. La puţin timp după aceea, Stan s-a pomenit în mijlocul unui scandal, unde multe animale, printre care şi un raton egoist, se certau pentru hrană. Ratonul a început să le umilească pe celelalte animale că sunt mici şi neputincioase şi a ameninţat că le ia el toată mâncarea. Stan s-a ridicat şi a început să-l certe pentru egoismul lui şi le-a spus celorlalte animale că ar fi mult mai bine să împartă hrana frăţeşte decât să folosească forţa. În cele din urmă, animalele mici l-au aplaudat pe Stan pentru intervenţia sa şi şi-au împărţit mâncarea în mod egal.
Întâlnim frecvent oameni buni care nu reuşesc să vadă nimic bun în ei înşişi. Textul de astăzi ni-l prezintă pe Moise temător şi nesigur, spunând că are o vorbire deficitară. Unii comentatori susţin că Moise era probabil bâlbâit sau avea dificultăţi de articulare. Însă atitudinea lui Moise putea fi foarte bine şi o simplă scuză, deoarece „Moise a învăţat toată înţelepciunea egiptenilor şi era puternic în cuvinte şi în fapte” (Faptele 7:22, subl. ad.) Dumnezeu i-a ţinut piept lui Moise cu un argument mult mai puternic: „Cine a făcut gura omului? Şi cine face pe om mut sau surd, cu vedere sau orb?” (Exodul 4:11)
Când ai de-a face cu îndoieli personale privind calităţile sau deprinderile tale, strigă la Cel care poate crea şi transforma totul şi găseşte cele mai bune opţiuni care îţi apar în viaţă. Caractere de mare competenţă, precum a fost Moise, pot avea uneori dubii despre sine, dar Domnul găseşte totdeauna o cale atunci când ne aşezăm în mâinile Lui.