Articolul precedentCuvântul viu
  Articolul următorVictoria asupra dulciurilor

  Oaia pierdută

  Care dintre voi, dacă are o sută de oi şi pierde pe una din ele, nu lasă pe celelalte nouăzeci şi nouă pe izlaz şi se duce după cea pierdută, până când o găseşte? – Luca 15:4

  Cel mai puternic instinct al oilor este cel de turmă. În ciuda diferenţelor dintre ele, toate sunt puternic dependente de turmă. Chiar şi atunci când sunt răsfirate pe păşune, se vor grupa de urgenţă la cel mai mic semn de pericol. De fapt, nici nu este nevoie să fie sigure în privinţa pericolului, că mişcarea celorlalte este suficientă pentru a le determina un comportament de imitare.

  În comunitatea turcă din Gevaş, din partea estică a ţării, aproape 1 500 de oi s-au aruncat într-o râpă de 15 metri deoarece una dintre ele a sărit prima. În cele din urmă au murit 450 de oi, dar altele au putut să fie salvate fiindcă au căzut peste primele, care au fost ca o amortizare pentru următoarele. Ne referim aici la animale fără iniţiativă personală, care le urmează în mod natural pe cele mai deştepte dintre ele (cum ar fi mama, o oaie mai bătrână sau un berbec), dar la fel de bine ele pot urma instinctiv orice oaie care face o mişcare bruscă.

  Oaia are nevoie disperată să aparţină grupului, de aceea experţii în comportamentul animalelor recomandă să fie cel puţin cinci oi la un loc pentru a avea un nivel de stres rezonabil. Când sunt singure sau când grupul este prea mic, nu pot avea o altă oaie în câmpul vizual şi acest lucru le provoacă oilor un stres ce le poate afecta sănătatea.

  Aceste caracteristici par să fie în avantajul gestionării facile a turmei. Natura lor paşnică şi sensibilă, precum şi dorinţa lor de a sta împreună fac ca şi un copil care dispune de un câine dresat să fie în stare să îngrijească o turmă destul de mare. Problemele încep să apară atunci când una dintre oi se pierde sau se desparte de turmă pentru că e bolnavă, ajungând să se piardă. În lipsa păstorului sau a turmei, oaia pierdută va fi copleşită de frică şi groază. Va intra în panică, va rămâne ca paralizată şi expusă unei multitudini de riscuri înainte de a fi descoperită şi adusă înapoi în siguranţă la turmă.

  Înţelegem minunata ilustraţie de astăzi exact în acest context. Poate că ai trăit vreodată senzaţia că eşti pierdut şi speriat sau ai simţit că stima ta de sine e la pământ. Frica sau îndoiala ţi-a cuprins întreaga fiinţă, în aşa fel încât nici cele mai simple decizii nu le mai poţi lua. Vei găsi pace înţelegând că Isus, bunul Păstor (Ioan 10:11), este gata să-Şi îndrepte spre tine toată atenţia şi puterea pentru a-ţi restabili pacea sufletească. Cheamă-L să te salveze, să te îndrepte spre cel mai bun loc şi să rămână pentru totdeauna lângă tine.

  Oaia pierdută - Devotional familie. Vei găsi pace înţelegând că Isus, bunul Păstor, este gata să-Şi îndrepte spre tine toată atenţia şi puterea pentru a-ţi restabili pacea sufletească. Cheamă-L să te salveze, să te îndrepte spre cel mai bun loc şi să rămână pentru totdeauna lângă tine.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...