Articolul precedentImposibil să nu dai. Dar ce dai?
  Articolul următorUn vas de cinste

  Fiul risipitor

  El a mai zis: „Un om avea doi fii. Cel mai tânăr din ei a zis tatălui său: «Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.» Şi tatăl le-a împărţit averea. Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară depărtată, unde şi-a risipit averea, ducând o viaţă destrăbălată.”- Luca 15:11-13

  Kenneth Bailey, un expert în Noul Testament care a trăit mulţi ani în Orientul Mijlociu, îi întreba în mod repetat pe numeroşii săi ascultători ce înseamnă atunci când un fiu îi cere tatălui său moştenirea. Răspunsul era întotdeauna acelaşi. E ca şi când ai spune: „Tată, aş vrea să te văd mort!” Mai mult decât atât, fiul mai mic avea foarte puţine şanse să primească moştenirea, deoarece ea era oferită de regulă întâiului născut. De aceea, cererea „dă-mi partea de avere care mi se cuvine” reprezintă o obrăznicie clară. Dar fiul mai mic a făcut ceva şi mai grav. Expresia „a strâns totul” (sinagos) presupune că el a vândut moştenirea şi a transformat-o în monedă lichidă. Apoi a plecat de acasă ca să o cheltuiască. Acest lucru reprezintă o violare flagrantă a tradiţiei evreieşti. Mişna, o colecţie de legăminte orale realizată de-a lungul secolelor, specifică faptul că, atunci când un părinte decidea să transmită în timpul vieţii sale moştenirea către fiul său, acesta nu o putea vinde, întrucât ea trebuia dată mai departe urmaşilor săi. Fiul din pildă nu putea vinde averea atâta vreme cât se afla sub controlul tatălui. Orice tranzacţie putea fi valabilă numai după moartea tatălui.

  Restul povestirii este cunoscut (v. 14-24): fiul risipitor a cheltuit toată averea, a început să sufere de foame, s-a afundat în mizerie şi a sfârşit prin a hrăni porci, într-o zi şi-a venit în fire şi a hotărât să se întoarcă în casa tatălui său, nu în calitate de fiu, ci doar ca un servitor. Tatăl nu l-a mustrat pentru purtarea abominabilă, ci, „când era încă departe, tatăl său Ta văzut şi i s-a făcut milă de el, a alergat de a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat mult” (v. 20). L-a îmbrăcat cu hainele cele mai bune şi i-a pus în picioare încălţămintea cea mai bună, oferindu-i inelul familiei şi dând o mare petrecere pentru bucuria tuturor.

  Parabola ni se poate aplica fiecăruia dintre noi care, la un numit moment, am decis să ne îndepărtăm de Tatăl nostru ceresc şi să folosim darurile de la El pentru pura noastră plăcere. Poate că te-ai abătut de la Dumnezeu şi simţi că nu mai eşti vrednic să te întorci la El. Fapta din povestirea de astăzi este colosal de gravă, dar nu a fost un obstacol pentru tată să-l primească înapoi pe fiu.

  Dumnezeu este dispus să te ierte, să alerge în întâmpinarea ta, să cadă la gâtul tău şi să te sărute, ca să te poţi bucura de adevăratul tău statut: acela de fiu preaiubit.

  Fiul risipitor - Devotional familie. Dumnezeu este dispus să te ierte, să alerge în întâmpinarea ta, să cadă la gâtul tău şi să te sărute, ca să te poţi bucura de adevăratul tău statut: acela de fiu preaiubit.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Aromoterapia

  Pune în practică astăzi acest principiu de răspândire a parfumului de sfat bun sau pur şi simplu îndreaptă-ţi urechea să asculţi un prieten. Rezultatul ar putea fi mult mai bun decât te aştepţi.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...