Articolul precedentFii om!
  Articolul următorAtenție la fereastra deschisă

  Atenţie la pierderea scutului!

  Să nu vă părăsiţi încrederea voastră, pe care o aşteaptă o mare răsplătire! – Evrei 10:35

  Pasajul de astăzi îi încurajează pe ucenici să nu-şi piardă încrederea. În acest sens, autorul foloseşte verbul apobalo, împrumutat din domeniul militar şi folosit când un soldat îşi pierdea sau îşi scăpa scutul în timpul luptei. Când un soldat ajungea descurajat pe câmpul de luptă, putea avea una dintre cele mai lipsite de demnitate reacţii: să-şi arunce scutul ca să se elibereze de povara echipamentului şi să o rupă la fugă. Mai târziu avea să-şi informeze superiorul că „şi-a pierdut” scutul. Acest tip de reacţie demonstra o mare laşitate şi un asemenea om nu mai avea voie să participe la ceremoniile care sărbătoreau victoria armatei.

  A nu-ţi pierde speranţa înseamnă păstrarea curajului, a cutezanţei şi a dinamismului ce caracterizează un bun luptător. Nu este surprinzătoare folosirea unui asemenea limbaj, din moment ce scrisoarea este adresată celei de a doua generaţii de ucenici iudeo-creştini, care au trăit după persecuţia lui Nero şi înaintea persecuţiei lui Domiţian. Erau vremuri tensionate deşi creştinii nu mai erau persecutaţi în momentul respectiv; părinţii lor suferiseră persecuţia, iar ei se îndreptau din nou spre ea (Evrei 12:4).

  Adevărul este că, atunci când adversităţile şi asprimile luptei sunt extreme, nu putem face nimic cu de la noi putere. Nu este de mirare că, în momentele de pericol sau ameninţare, reacţia naturală este coordonată de sistemul nervos autonom, care acţionează independent de voinţă. Se ştie că unii soldaţi de pe câmpul de luptă mor de frică la propriu. Acest lucru este cauzat de un mecanism biologic numit „reacţie parasimpatică de recul”. În condiţii normale de alarmă, sistemul nervos simpatic ne avertizează de potenţialul pericol printr-o serie de reacţii – printre altele, palpitaţii, transpiraţie, dilatarea căilor respiratorii, dilatarea vaselor de sânge, întărirea muşchilor. Reacţionând la o asemenea situaţie, sistemul nervos parasimpatic coordonează reducerea efectelor de mai sus ale şocului natural şi normalizează cât mai bine lucrurile. Dar, când alarma este extremă (cum ar fi teama de moarte într-o bătălie), sistemul parasimpatic poate determina un stop cardiac şi sfârşitul vieţii.

  În timpul luptelor noastre spirituale, numai Dumnezeu ne poate face curajoşi în faţa asprimii ispitei şi a ameninţărilor la adresa vieţii. Poate că te afli în cel mai crunt moment al luptei şi eşti ispitit să-ţi abandonezi scutul şi să-ţi recunoşti înfrângerea. Ai totuşi o opţiune mai bună. Predă-te lui Isus şi El îţi va da victoria. Aşa cum i-a spus lui Iair în timp ce fiica lui era în agonie, El îţi spune ţie acum: „Nu te teme, crede numai” (Marcu 5:36).

  Atenţie la pierderea scutului! - Devotional familie. Poate că te afli în cel mai crunt moment al luptei şi eşti ispitit să-ţi abandonezi scutul şi să-ţi recunoşti înfrângerea. Ai totuşi o opţiune mai bună. Predă-te lui Isus şi El îţi va da victoria.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...