Articolul precedentFii om!
  Articolul următorAtenție la fereastra deschisă

  Atenţie la pierderea scutului!

  Să nu vă părăsiţi încrederea voastră, pe care o aşteaptă o mare răsplătire! – Evrei 10:35

  Pasajul de astăzi îi încurajează pe ucenici să nu-şi piardă încrederea. În acest sens, autorul foloseşte verbul apobalo, împrumutat din domeniul militar şi folosit când un soldat îşi pierdea sau îşi scăpa scutul în timpul luptei. Când un soldat ajungea descurajat pe câmpul de luptă, putea avea una dintre cele mai lipsite de demnitate reacţii: să-şi arunce scutul ca să se elibereze de povara echipamentului şi să o rupă la fugă. Mai târziu avea să-şi informeze superiorul că „şi-a pierdut” scutul. Acest tip de reacţie demonstra o mare laşitate şi un asemenea om nu mai avea voie să participe la ceremoniile care sărbătoreau victoria armatei.

  A nu-ţi pierde speranţa înseamnă păstrarea curajului, a cutezanţei şi a dinamismului ce caracterizează un bun luptător. Nu este surprinzătoare folosirea unui asemenea limbaj, din moment ce scrisoarea este adresată celei de a doua generaţii de ucenici iudeo-creştini, care au trăit după persecuţia lui Nero şi înaintea persecuţiei lui Domiţian. Erau vremuri tensionate deşi creştinii nu mai erau persecutaţi în momentul respectiv; părinţii lor suferiseră persecuţia, iar ei se îndreptau din nou spre ea (Evrei 12:4).

  Adevărul este că, atunci când adversităţile şi asprimile luptei sunt extreme, nu putem face nimic cu de la noi putere. Nu este de mirare că, în momentele de pericol sau ameninţare, reacţia naturală este coordonată de sistemul nervos autonom, care acţionează independent de voinţă. Se ştie că unii soldaţi de pe câmpul de luptă mor de frică la propriu. Acest lucru este cauzat de un mecanism biologic numit „reacţie parasimpatică de recul”. În condiţii normale de alarmă, sistemul nervos simpatic ne avertizează de potenţialul pericol printr-o serie de reacţii – printre altele, palpitaţii, transpiraţie, dilatarea căilor respiratorii, dilatarea vaselor de sânge, întărirea muşchilor. Reacţionând la o asemenea situaţie, sistemul nervos parasimpatic coordonează reducerea efectelor de mai sus ale şocului natural şi normalizează cât mai bine lucrurile. Dar, când alarma este extremă (cum ar fi teama de moarte într-o bătălie), sistemul parasimpatic poate determina un stop cardiac şi sfârşitul vieţii.

  În timpul luptelor noastre spirituale, numai Dumnezeu ne poate face curajoşi în faţa asprimii ispitei şi a ameninţărilor la adresa vieţii. Poate că te afli în cel mai crunt moment al luptei şi eşti ispitit să-ţi abandonezi scutul şi să-ţi recunoşti înfrângerea. Ai totuşi o opţiune mai bună. Predă-te lui Isus şi El îţi va da victoria. Aşa cum i-a spus lui Iair în timp ce fiica lui era în agonie, El îţi spune ţie acum: „Nu te teme, crede numai” (Marcu 5:36).

  Atenţie la pierderea scutului! - Devotional familie. Poate că te afli în cel mai crunt moment al luptei şi eşti ispitit să-ţi abandonezi scutul şi să-ţi recunoşti înfrângerea. Ai totuşi o opţiune mai bună. Predă-te lui Isus şi El îţi va da victoria.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...