Articolul precedentCopiii noștri – ucenicii Lui
  Articolul următorGăsește bucuria

  Eşti aşa de frumoasă!

  Ce frumoasă eşti, iubito, ce frumoasă eşti! – Cântarea cântărilor 4:1

  Una dintre principalele surse ale stimei de sine feminine reprezintă cuvintele de apreciere ale bărbatului iubit. Acesta este motivul pentru care stima de sine a victimelor violenţei domestice (inclusiv ale abuzului verbal) este aşa de scăzută. Tratamentul înjositor îi determină pe oameni să se simtă umiliţi, inferiori şi lipsiţi de încrederea în propriul potenţial. În relaţiile de cuplu, în mâinile bărbatului stă puterea de a-şi promova şi edifica soţia sau de a o cufunda în nefericire prin cuvinte care rănesc.

  Nu este surprinzător faptul că psihoterapeuţii care lucrează cu familii cu probleme de relaţie includ adesea în program tehnici de comunicare interpersonal. Cea mai însemnată parte a succesului sau eşecului în relaţii depinde de mesajele reciproce pe care şi le transmit cei doi. Este trist faptul că o mulţime de bărbaţi au tendinţa să uite cuvintele de apreciere sinceră pentru soţiile lor. În 1869, pe când drepturile femeii erau abia recunoscute, Ellen White îl sfătuia pe un bărbat care avea această nevoie: „Tu o poţi ajuta şi îndruma. Nu o critica niciodată. Nu-i reproşa atunci când eforturile ei nu se ridică la înălţimea aşteptărilor tale. Mai degrabă încurajeaz-o prin cuvinte pline de tandreţe şi dragoste. Îţi poţi ajuta soţia să-şi păstreze demnitatea personală şi respectul de sine. Nu mai lăuda niciodată faptele altora în faţa ei pentru a o face să-şi simtă lipsurile. Ai fost aspru şi lipsit de sensibilitate în această privinţă. Ai purtat mai multe discuţii cu angajaţii tăi decât cu ea şi i-ai plasat pe un loc superior ei în casă” (Mărturii pentru biserică, voi. 2, p. 273).

  Textul biblic de astăzi are în centru frumuseţea. Frumuseţea fizică este de o mare valoare şi constituie o parte a creaţiei lui Dumnezeu. Totuşi există alte calităţi şi mai valoroase. De aceea, cartea Proverbelor ne spune: „Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată” (Proverbele 31:30).

  Fie ca textul de astăzi să ne fie tuturor un semn de aducere-aminte – bărbaţi şi femei, căsătoriţi sau nu – că trebuie să folosim cuvinte de apreciere şi încurajare a altora la momentele cuvenite. Cântarea cântărilor are în vedere în primul rând relaţia de cuplu, dar mesajul acestei cărţi, general vorbind, se poate dovedi util oricărei relaţii interpersonale. Din moment ce avem tendinţa de a uita aceste lucruri în relaţiile cu cei dragi, ar trebui să rostim în mod intenţionat mesaje de încurajare a familiei noastre şi a celor pe care îi iubim.

  Eşti aşa de frumoasă! - Devotional familie. Din moment ce avem tendinţa de a uita aceste lucruri în relaţiile cu cei dragi, ar trebui să rostim în mod intenţionat mesaje de încurajare a familiei noastre şi a celor pe care îi iubim.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  El mă scoate din ape adânci

  Poate te confrunţi cu momente dificile privind sănătatea, relaţiile, serviciul sau viaţa spirituală. Poate că eşti speriat de o durere care se profilează la orizont. Orice ameninţare ar fi, Domnul este gata să te salveze, să te facă mai puternic, ca să faci faţă provocărilor mai mari prin harul Său.

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...