Articolul precedentMă vor cunoaște
  Articolul următorLupta pentru control

  Cum să distrugi stima de sine

  Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!” va cădea sub pedeapsa soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cădea sub pedeapsa focului gheenei. – Matei 5:22

  Soţul Marisei era un om bine intenţionat, dar îşi critica în mod exagerat soţia.

  Câteodată îi spunea: „Nu ştii cum să cureţi cartofi! Arunci toată partea bună. Uită-te la mine cum fac!” Sau: „Marisa, tu nu înţelegi cum merg lucrurile sau politica şi de-aia nimic din ce spui n-are sens.”

  În mod frecvent, el îi ataca Marisei respectul de sine, fără să intenţioneze acest lucru, aşa că ea a ajuns să creadă că nu are valoare. Aceasta, nu pentru că ea nu ar fi avut calităţi, deoarece avea destule. Marisa era dotată cu o inteligenţă practică excepţională, dar lipsa cuvintelor de încurajare din partea soţului îi distrusese respectul de sine.

  Din nefericire, există multe cazuri mult mai grave. Există bărbaţi care nu numai că îşi umilesc soţiile prin cuvinte, dar le şi insultă pe faţă şi chiar le lovesc. De aceea noi observăm că femeile care sunt victimele violenţei domestice suferă de o mare nesiguranţă şi de un respect de sine scăzut. Abuzul, atât fizic, cât şi psihic, este condamnabil, iar Dumnezeu nu-1 poate aproba. Acesta se află într-o contradicţie clară cu iubirea conjugală pe care o promovează Scripturile şi care îi îndeamnă pe bărbaţi să-şi iubească soţiile ca pe trupurile lor (vezi Efeseni 5:28).

  Textul de astăzi este foarte direct pentru cei care îi abuzează verbal pe alţii. Cei care procedează aşa se expun focului iadului. Prejudiciul produs prin exprimarea unor asemenea cuvinte şi prin modul în care sunt exprimate este de aşa natură încât Domnul a dorit să transmită foarte clar că asemenea fapte nu pot rămâne nepedepsite.

  Pe de altă parte, cât de multe laude aduce Biblia cuvintelor înţelepte, amabile şi pline de dragoste! Scripturile compară aceste cuvinte cu un arbore al vieţii (Proverbele 15:4) şi cu un fagure de miere (16:24). Scripturile mai spun: „Un răspuns bun este ca un sărut pe buze” (24:26) şi „un răspuns blând potoleşte mânia” (15:1).

  Prin harul lui Dumnezeu, ia-ţi angajamentul să rosteşti cuvinte care aduc dragoste, înţelegere şi căldură. Roagă-te în gând înainte să începi să vorbeşti şi lasă-L pe Duhul Sfânt să-ţi călăuzească vorbirea. Vei avea tu însuţi de câştigat, pentru că „cine îşi păzeşte gura şi limba îşi scuteşte sufletul de multe necazuri” (Proverbele 21:23) şi, mai mult decât atât, îl vei încuraja pe fratele tău (1 Tesaloniceni 5:11) în loc să îi distrugi stima de sine.

  Cum să distrugi stima de sine - Devotional familie. Roagă-te în gând înainte să începi să vorbeşti şi lasă-L pe Duhul Sfânt să-ţi călăuzească vorbirea. Vei avea tu însuţi de câştigat, pentru că „cine îşi păzeşte gura şi limba îşi scuteşte sufletul de multe necazuri”.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...