Articolul precedentMă vor cunoaște
  Articolul următorLupta pentru control

  Cum să distrugi stima de sine

  Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!” va cădea sub pedeapsa soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cădea sub pedeapsa focului gheenei. – Matei 5:22

  Soţul Marisei era un om bine intenţionat, dar îşi critica în mod exagerat soţia.

  Câteodată îi spunea: „Nu ştii cum să cureţi cartofi! Arunci toată partea bună. Uită-te la mine cum fac!” Sau: „Marisa, tu nu înţelegi cum merg lucrurile sau politica şi de-aia nimic din ce spui n-are sens.”

  În mod frecvent, el îi ataca Marisei respectul de sine, fără să intenţioneze acest lucru, aşa că ea a ajuns să creadă că nu are valoare. Aceasta, nu pentru că ea nu ar fi avut calităţi, deoarece avea destule. Marisa era dotată cu o inteligenţă practică excepţională, dar lipsa cuvintelor de încurajare din partea soţului îi distrusese respectul de sine.

  Din nefericire, există multe cazuri mult mai grave. Există bărbaţi care nu numai că îşi umilesc soţiile prin cuvinte, dar le şi insultă pe faţă şi chiar le lovesc. De aceea noi observăm că femeile care sunt victimele violenţei domestice suferă de o mare nesiguranţă şi de un respect de sine scăzut. Abuzul, atât fizic, cât şi psihic, este condamnabil, iar Dumnezeu nu-1 poate aproba. Acesta se află într-o contradicţie clară cu iubirea conjugală pe care o promovează Scripturile şi care îi îndeamnă pe bărbaţi să-şi iubească soţiile ca pe trupurile lor (vezi Efeseni 5:28).

  Textul de astăzi este foarte direct pentru cei care îi abuzează verbal pe alţii. Cei care procedează aşa se expun focului iadului. Prejudiciul produs prin exprimarea unor asemenea cuvinte şi prin modul în care sunt exprimate este de aşa natură încât Domnul a dorit să transmită foarte clar că asemenea fapte nu pot rămâne nepedepsite.

  Pe de altă parte, cât de multe laude aduce Biblia cuvintelor înţelepte, amabile şi pline de dragoste! Scripturile compară aceste cuvinte cu un arbore al vieţii (Proverbele 15:4) şi cu un fagure de miere (16:24). Scripturile mai spun: „Un răspuns bun este ca un sărut pe buze” (24:26) şi „un răspuns blând potoleşte mânia” (15:1).

  Prin harul lui Dumnezeu, ia-ţi angajamentul să rosteşti cuvinte care aduc dragoste, înţelegere şi căldură. Roagă-te în gând înainte să începi să vorbeşti şi lasă-L pe Duhul Sfânt să-ţi călăuzească vorbirea. Vei avea tu însuţi de câştigat, pentru că „cine îşi păzeşte gura şi limba îşi scuteşte sufletul de multe necazuri” (Proverbele 21:23) şi, mai mult decât atât, îl vei încuraja pe fratele tău (1 Tesaloniceni 5:11) în loc să îi distrugi stima de sine.

  Cum să distrugi stima de sine - Devotional familie. Roagă-te în gând înainte să începi să vorbeşti şi lasă-L pe Duhul Sfânt să-ţi călăuzească vorbirea. Vei avea tu însuţi de câştigat, pentru că „cine îşi păzeşte gura şi limba îşi scuteşte sufletul de multe necazuri”.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  El mă scoate din ape adânci

  Poate te confrunţi cu momente dificile privind sănătatea, relaţiile, serviciul sau viaţa spirituală. Poate că eşti speriat de o durere care se profilează la orizont. Orice ameninţare ar fi, Domnul este gata să te salveze, să te facă mai puternic, ca să faci faţă provocărilor mai mari prin harul Său.

  Domnul mă aude

  Astăzi petrece timp în rugăciune, cu toată convingerea că El te aude. De asemenea, caută să participi la serviciul divin de la biserică, aducându-I închinare lui Dumnezeu în compania credincioşilor. Vei observa rezultate surprinzătoare.

  Publicate astăzi

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...

  Protecție Divină

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Deschide-mi inima!

  Doamne, fie ca dragostea Ta necondiționată să crească în inima mea și să mă determine la acțiune!

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.