Articolul precedentDisciplina ca semn al iubirii
  Articolul următorDefecțiunea

  Aceşti micuţi

  Dar, pentru oricine va face să pâcâtuiascâ pe unul din aceşti micuţi care cred în Mine, ar fi mai de folos să i se atârne de gât o piatră mare de moară şi să fie înecat în adâncul mării. – Matei 18:6

  Verdictul pe care îl dă acest verset este unul dintre cele mai teribile din întreaga Biblie. Mai mult decât atât, contextul noutestamentar al acestei remarci ne face să ne gândim la gravitatea acestui păcat. Ce înseamnă „să facă pe unul din aceşti micuţi să păcătuiască” (sau să se poticnească, potrivit lui Marcu)?

  Verbul grecesc din original este scandalizo şi înseamnă „a aşeza un obstacol în calea cuiva ca să se împiedice sau să cadă”. Există mai multe interpretări despre identitatea acestor micuţi. Unii consideră că aceştia sunt cei proaspăt veniţi la credinţă sau cei care L-au primit pe Isus de curând în viaţa lor, în timp ce alţii înţeleg că aceştia sunt cei umili, săraci, neajutoraţi sau marginalizaţi, iar alţii cred că e vorba de minori, de copii. Adevărul este că pasajul se poate referi la oricare dintre cei de mai sus, pentru că era normal ca Isus să le ia apărarea celor vulnerabili, care erau într-o poziţie dezavantajată şi puteau cădea victime abuzatorilor, care făceau totul să obţină anumite beneficii de la cei fără ajutor.

  Deoarece Isus tocmai recursese la un copil ca să-Şi ilustreze mesajul (v. 2-5), să considerăm că versetul se referă la copii. Din nefericire, sunt foarte des întâlnite cazurile de abuzuri fizice sau sexuale asupra minorilor, multe rămânând necunoscute, întrucât copiii, de frică, le ţin secret. Această problemă nu are graniţe sau bariere sociale şi riscurile sunt foarte serioase. Pe termen scurt, victimele se confruntă cu tulburări emoţionale, scăderea capacităţii academice, dificultăţi în relaţii sau stres posttraumatic. Pe termen lung, victimele se confruntă cu depresie, anxietate, consum excesiv de alcool sau substanţe, delincvenţă sau comportament de risc. O consecinţă des întâlnită este proasta imagine de sine. Cercetări recente confirmă o legătură directă între abuz şi tulburările stimei de sine.

  Domnul condamnă toate felurile de violenţă, precum şi abuzul sexual sau privarea copiilor de împlinirea nevoilor de bază. Cei expuşi la astfel de situaţii în timpul copilăriei tind să se simtă vinovaţi şi inferiori chiar dacă aceste acte malefice nu sunt din vina lor. De fapt, Dumnezeu are o afecţiune specială pentru copii şi nu doreşte ca aceştia să sufere. Indiferent dacă eşti o victimă sau nu, vei găsi mângâiere în cuvintele psalmistului: „El te va acoperi cu penele Lui şi te vei ascunde sub aripile Lui. Căci scut şi pavăză este credincioşia Lui” (Psalmii 91:4).

  Aceşti micuţi - Devotional familie. Dumnezeu are o afecţiune specială pentru copii şi nu doreşte ca aceştia să sufere. Indiferent dacă eşti o victimă sau nu, vei găsi mângâiere în cuvintele psalmistului: „El te va acoperi cu penele Lui şi te vei ascunde sub aripile Lui.”
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...