Articolul precedentDisciplina ca semn al iubirii
  Articolul următorDefecțiunea

  Aceşti micuţi

  Dar, pentru oricine va face să pâcâtuiascâ pe unul din aceşti micuţi care cred în Mine, ar fi mai de folos să i se atârne de gât o piatră mare de moară şi să fie înecat în adâncul mării. – Matei 18:6

  Verdictul pe care îl dă acest verset este unul dintre cele mai teribile din întreaga Biblie. Mai mult decât atât, contextul noutestamentar al acestei remarci ne face să ne gândim la gravitatea acestui păcat. Ce înseamnă „să facă pe unul din aceşti micuţi să păcătuiască” (sau să se poticnească, potrivit lui Marcu)?

  Verbul grecesc din original este scandalizo şi înseamnă „a aşeza un obstacol în calea cuiva ca să se împiedice sau să cadă”. Există mai multe interpretări despre identitatea acestor micuţi. Unii consideră că aceştia sunt cei proaspăt veniţi la credinţă sau cei care L-au primit pe Isus de curând în viaţa lor, în timp ce alţii înţeleg că aceştia sunt cei umili, săraci, neajutoraţi sau marginalizaţi, iar alţii cred că e vorba de minori, de copii. Adevărul este că pasajul se poate referi la oricare dintre cei de mai sus, pentru că era normal ca Isus să le ia apărarea celor vulnerabili, care erau într-o poziţie dezavantajată şi puteau cădea victime abuzatorilor, care făceau totul să obţină anumite beneficii de la cei fără ajutor.

  Deoarece Isus tocmai recursese la un copil ca să-Şi ilustreze mesajul (v. 2-5), să considerăm că versetul se referă la copii. Din nefericire, sunt foarte des întâlnite cazurile de abuzuri fizice sau sexuale asupra minorilor, multe rămânând necunoscute, întrucât copiii, de frică, le ţin secret. Această problemă nu are graniţe sau bariere sociale şi riscurile sunt foarte serioase. Pe termen scurt, victimele se confruntă cu tulburări emoţionale, scăderea capacităţii academice, dificultăţi în relaţii sau stres posttraumatic. Pe termen lung, victimele se confruntă cu depresie, anxietate, consum excesiv de alcool sau substanţe, delincvenţă sau comportament de risc. O consecinţă des întâlnită este proasta imagine de sine. Cercetări recente confirmă o legătură directă între abuz şi tulburările stimei de sine.

  Domnul condamnă toate felurile de violenţă, precum şi abuzul sexual sau privarea copiilor de împlinirea nevoilor de bază. Cei expuşi la astfel de situaţii în timpul copilăriei tind să se simtă vinovaţi şi inferiori chiar dacă aceste acte malefice nu sunt din vina lor. De fapt, Dumnezeu are o afecţiune specială pentru copii şi nu doreşte ca aceştia să sufere. Indiferent dacă eşti o victimă sau nu, vei găsi mângâiere în cuvintele psalmistului: „El te va acoperi cu penele Lui şi te vei ascunde sub aripile Lui. Căci scut şi pavăză este credincioşia Lui” (Psalmii 91:4).

  Aceşti micuţi - Devotional familie. Dumnezeu are o afecţiune specială pentru copii şi nu doreşte ca aceştia să sufere. Indiferent dacă eşti o victimă sau nu, vei găsi mângâiere în cuvintele psalmistului: „El te va acoperi cu penele Lui şi te vei ascunde sub aripile Lui.”
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...