Articolul precedentDe vorbă cu prietenul meu
  Articolul următorLanterna

  Mai de preţ decât multe vrăbii

  Şi chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi: voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii. – Luca 12:7

  În versetul de astăzi, Isus foloseşte diminutivul struzos pentru a se referi la nişte păsări. Acestea sunt vrăbiile-de-casă. Vrabia este o pasăre foarte inteligentă, cu o mare capacitate de adaptare. Dovada acestui fapt este că, de-a lungul istoriei, vrabia a reuşit să trăiască alături de fiinţa umană atât la oraş, cât şi în zonele rurale, întotdeauna reuşind să folosească avantajul prezenţei omului. De fapt, ţiglele de pe acoperiş sau alte detalii arhitecturale le oferă adăpost, iar resturile de alimente ale oamenilor le oferă hrană acestor mici păsări. În ciuda acestor abilităţi, vrabia este considerată o pasăre simplă, comună şi obişnuită. Aşa este astăzi şi tot aşa era şi pe vremea lui Isus.

  Învăţătorul a luat aceste mici păsări ca exemplu din lumea animală al celor mai umile vieţuitoare, datorită preţului lor foarte scăzut. El spune: „Nu se vând oare două vrăbii la un ban?” (Matei 10:29) sau, în altă parte, „Nu se vând oare cinci vrăbii la doi bani?” (Luca 12:6). Era ca un fel de ofertă, dacă plăteşti patru, a cincea este gratis. Dar cât valorează un ban? Cuvântul grecesc folosit aici este assarion şi înseamnă „o monedă de bronz”. Un assarion era a şaisprezecea parte dintr-un dinar, care constituia salariul zilnic al unui lucrător. Pe scurt, un ban însemna plata pentru o jumătate de oră de muncă.

  Domnul a luat acest exemplu extrem al acestor păsări ieftine ca să ne facă să înţelegem că dragostea lui Dumnezeu nu este mai mică, oricât de neînsemnată ar fi fiinţa umană. Mai mult decât atât, micimea noastră ne poate face vulnerabili, mai ales la frică. De aceea Isus ne garantează că, indiferent cât de mici ar fi aceste păsări, valoarea fiinţei umane este oricum superioară (v. 6); de aceea ne spune: „Nu vă temeţi!” Versetul anterior vorbeşte despre teama pierderii vieţii şi ne încurajează să ne fie frică nu de cei care pot să ne omoare, ci de cei care ne pot duce la pieirea veşnică (v. 5).

  Este foarte posibil să ţi se fi spus (sau arătat, prin atitudinea altora) că eşti de o mică valoare. Poate că treci printr-o situaţie nesigură sau întunecoasă, care te poate copleşi cu teamă. Pentru asemenea cazuri, Dumnezeu ţi-a lăsat versetul de astăzi, ca să îţi aducă aminte că, dacă El are grijă de umila vrabie, mai mult ca sigur că va fi gata să te scoată din necaz. Adu-ţi aminte că Dumnezeu pune preţ pe lucruri şi pe oameni într-un mod diferit de noi, oamenii.

  Mai de preţ decât multe vrăbii - Devotional familie. Poate că treci printr-o situaţie nesigură sau întunecoasă, care te poate copleşi cu teamă. Pentru asemenea cazuri, Dumnezeu ţi-a lăsat versetul de astăzi, ca să îţi aducă aminte că, dacă El are grijă de umila vrabie, mai mult ca sigur că va fi gata să te scoată din necaz.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...