Articolul precedentDe vorbă cu prietenul meu
  Articolul următorLanterna

  Mai de preţ decât multe vrăbii

  Şi chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi: voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii. – Luca 12:7

  În versetul de astăzi, Isus foloseşte diminutivul struzos pentru a se referi la nişte păsări. Acestea sunt vrăbiile-de-casă. Vrabia este o pasăre foarte inteligentă, cu o mare capacitate de adaptare. Dovada acestui fapt este că, de-a lungul istoriei, vrabia a reuşit să trăiască alături de fiinţa umană atât la oraş, cât şi în zonele rurale, întotdeauna reuşind să folosească avantajul prezenţei omului. De fapt, ţiglele de pe acoperiş sau alte detalii arhitecturale le oferă adăpost, iar resturile de alimente ale oamenilor le oferă hrană acestor mici păsări. În ciuda acestor abilităţi, vrabia este considerată o pasăre simplă, comună şi obişnuită. Aşa este astăzi şi tot aşa era şi pe vremea lui Isus.

  Învăţătorul a luat aceste mici păsări ca exemplu din lumea animală al celor mai umile vieţuitoare, datorită preţului lor foarte scăzut. El spune: „Nu se vând oare două vrăbii la un ban?” (Matei 10:29) sau, în altă parte, „Nu se vând oare cinci vrăbii la doi bani?” (Luca 12:6). Era ca un fel de ofertă, dacă plăteşti patru, a cincea este gratis. Dar cât valorează un ban? Cuvântul grecesc folosit aici este assarion şi înseamnă „o monedă de bronz”. Un assarion era a şaisprezecea parte dintr-un dinar, care constituia salariul zilnic al unui lucrător. Pe scurt, un ban însemna plata pentru o jumătate de oră de muncă.

  Domnul a luat acest exemplu extrem al acestor păsări ieftine ca să ne facă să înţelegem că dragostea lui Dumnezeu nu este mai mică, oricât de neînsemnată ar fi fiinţa umană. Mai mult decât atât, micimea noastră ne poate face vulnerabili, mai ales la frică. De aceea Isus ne garantează că, indiferent cât de mici ar fi aceste păsări, valoarea fiinţei umane este oricum superioară (v. 6); de aceea ne spune: „Nu vă temeţi!” Versetul anterior vorbeşte despre teama pierderii vieţii şi ne încurajează să ne fie frică nu de cei care pot să ne omoare, ci de cei care ne pot duce la pieirea veşnică (v. 5).

  Este foarte posibil să ţi se fi spus (sau arătat, prin atitudinea altora) că eşti de o mică valoare. Poate că treci printr-o situaţie nesigură sau întunecoasă, care te poate copleşi cu teamă. Pentru asemenea cazuri, Dumnezeu ţi-a lăsat versetul de astăzi, ca să îţi aducă aminte că, dacă El are grijă de umila vrabie, mai mult ca sigur că va fi gata să te scoată din necaz. Adu-ţi aminte că Dumnezeu pune preţ pe lucruri şi pe oameni într-un mod diferit de noi, oamenii.

  Mai de preţ decât multe vrăbii - Devotional familie. Poate că treci printr-o situaţie nesigură sau întunecoasă, care te poate copleşi cu teamă. Pentru asemenea cazuri, Dumnezeu ţi-a lăsat versetul de astăzi, ca să îţi aducă aminte că, dacă El are grijă de umila vrabie, mai mult ca sigur că va fi gata să te scoată din necaz.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  El mă scoate din ape adânci

  Poate te confrunţi cu momente dificile privind sănătatea, relaţiile, serviciul sau viaţa spirituală. Poate că eşti speriat de o durere care se profilează la orizont. Orice ameninţare ar fi, Domnul este gata să te salveze, să te facă mai puternic, ca să faci faţă provocărilor mai mari prin harul Său.

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...