Articolul precedentMulțumesc, Tată!
  Articolul următorPietricica din pantof

  Titluri de nobleţe

  Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată. – 1 Petru 2:9

  Şi în cele mai vechi consemnări istorice ale omenirii găsim dovezi despre segregarea socială pe clase. Fără excepţie, unii ajung în poziţii privilegiate, în timp ce alţii, dimpotrivă, rămân săraci şi oprimaţi. Cei privilegiaţi, pe lângă bogăţie şi avantaje, primesc şi titluri nobiliare.

  Un exemplu al acestei practici vine din vremea Europei feudale (secolele al IX-lea – al XV-lea), când regii le acordau titluri nobiliare celor care câştigau lupte în războaie sau aveau realizări intelectuale sau sociale. Unele titluri aveau valoare permanentă şi erau transferate urmaşilor celor care le purtau. Unele ţări au păstrat până astăzi acest sistem şi continuă să aibă duci, arhiduci, marchize şi marchizi, conţi, viconţi, baroni, sir şi lady, care au documente oficiale prin care îşi legitimează titlurile nobiliare. Astfel, deţinătorii acestor titluri au acces la evenimentele private dedicate oamenilor de rangul lor, se bucură de onoruri şi chiar de venituri asociate acestor titluri.

  Acest sistem nu se potriveşte sub nicio formă cu mesajul creştin, care ne aduce aminte că suntem cu toţii copii ai lui Dumnezeu prin credinţa în Isus Hristos (Galateni 3:26), că Dumnezeu nu face favoritisme între oameni (Romani 2:11) şi că primul trebuie să fie ultimul şi ultimul trebuie să fie primul (Matei 20:16). Totuşi – probabil pentru a le inspira curaj creştinilor dispreţuiţi din vremea sa -, apostolul Petru foloseşte câteva titluri de onoare care confirmă statutul de „popor ales, preoţie împărătească, popor sfânt şi oameni aleşi ai Săi [ai lui Dumnezeu]” pentru toţi cei care se hotărăsc să proclame binecuvântările şi virtuţile Tatălui nostru ceresc.

  În trecut erau anumite programe de televiziune numite „Regină pentru o zi” sau alte formulări similare. Timp de o zi, persoana aleasă, de obicei o mamă sau o femeie casnică, primea tratamente cosmetice, haine deosebite şi multe ocazii de distracţie, cu petreceri şi cuvinte de laudă. În cursul acestei zile, femeii norocoase îi era interzis să lucreze, în timp ce alţii trebuiau să-i facă munca.

  Sigur că numai unele femei s-au bucurat de onoarea de a fi „regine” pentru o zi. Textul de astăzi ne garantează apartenenţa şi demnitatea nu unei puteri nobiliare, ci a împăratului universului însuşi, şi nu numai pentru o zi, ci pentru întreaga veşnicie. Gândeşte-te la binecuvântata descendenţă de a fi copil al lui Dumnezeu şi la privilegiul de a-I sluji.

  Titluri de nobleţe - Devotional familie. Textul de astăzi ne garantează apartenenţa şi demnitatea nu unei puteri nobiliare, ci a împăratului universului însuşi, şi nu numai pentru o zi, ci pentru întreaga veşnicie. Gândeşte-te la binecuvântata descendenţă de a fi copil al lui Dumnezeu şi la privilegiul de a-I sluji.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...