Esenţa existenţei noastre

  Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: „Suntem din neamul Lui…” – Faptele 17:28

  Cuvintele „în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa” conţin un înţeles filosofic profund, din moment ce încorporează toate dimensiunile existenţiale. Primul cuvânt – viaţa (tzao) – se referă la funcţiile fiziologice, la contextul fizic pe care îl avem în comun cu celelalte mamifere superioare. Al doilea cuvânt – mişcarea (kineo) – cuprinde principiul mişcării, dar include şi experienţele emoţionale: dragostea, ura, teama, bucuria, tristeţea, gelozia, neîncrederea, înţelepciunea, mânia, compasiunea etc. Al treilea cuvânt – fiinţa (esmen) – cuprinde cele mai înalte calităţi distinctive ale întregii fiinţe, specifice doar fiinţei umane, incluzând intelectul şi voinţa.

  Versetul ne sugerează ideea prezenţei complete a lui Dumnezeu în om. Dumnezeu este esenţa existenţei noastre. El nu numai că ne-a creat, ci este strâns legat de existenţa noastră zilnică şi pe deplin implicat în toate funcţiile fiinţei noastre. Pavel a ţinut o cuvântare în faţa înţelepţilor din Atena. El recurge la o notă filosofică pentru a ajunge la inima ascultătorilor săi din Areopag. Citează din poetul grec Aratus (310-240 î.Hr.), care s-a născut în Solos (Cilicia), aproape de Tars, cetatea lui Pavel. Cu trei sute de ani mai devreme, Aratus scrisese un poem numit Phenomena, care a fost probabil memorat de Pavel în tinereţe. În acest poem se vorbeşte despre Zeus şi se spune că „noi suntem descendenţi din neamul său [al lui Zeus] ”. Pavel încearcă să prezinte Evanghelia folosindu-se de limbajul şi cultura ascultătorilor săi.

  Dar acest lucru nu înseamnă că el îi susţine în modul lor de a-şi practica religia. Printre idolii lor materiali, Pavel prezintă un Dumnezeu care a creat toate lucrurile, în locul templelor şi altarelor răspândite peste tot, Pavel îi învaţă despre un Dumnezeu omniprezent. În locul unui „dumnezeu necunoscut”, căruia îi era dedicat un altar din cetate, Pavel vorbeşte despre un Dumnezeu accesibil şi cunoscut. Pavel îl prezintă pe Dumnezeul care a creat lumea şi universul, care „dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile” (v. 25) – un Dumnezeu care cuprinde toate aspectele existenţei noastre.

  Se povesteşte că un profesor a întrebat un copil:

  – De ce există un singur Dumnezeu?

  – Pentru că Dumnezeu este peste tot şi nu mai este loc pentru altul, a răspuns copilul.

  Crede că trăieşti, simţi şi acţionezi pentru că El este în tine şi tu eşti în El! Fără prezenţa Sa în viaţa ta, ai pieri. Ce privilegiu imens să ştii că Dumnezeu te iubeşte foarte mult şi îţi acceptă întreaga viaţă în ciuda tuturor greşelilor!

  Esenţa existenţei noastre - Devotional familie. Crede că trăieşti, simţi şi acţionezi pentru că El este în tine şi tu eşti în El! Fără prezenţa Sa în viaţa ta, ai pieri. Ce privilegiu imens să ştii că Dumnezeu te iubeşte foarte mult şi îţi acceptă întreaga viaţă în ciuda tuturor greşelilor!
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...