O familie liniştită

Cine îşi tulbură casa va moşteni vânt şi nebunul va fi robul omului înţelept. – Proverbele 11:29

Dedicăm această lună relaţiilor de familie, inclusiv relaţiei de cuplu şi aceleia dintre părinţi şi copii. E un lucru dovedit că un cadru familial de calitate produce copii care reuşesc să facă faţă vieţii. Unul dintre cele mai importante studii în domeniu aparţine lui Michael Resnick şi Peter Bearman, de la Universitatea din Minnesota. Studiul a fost publicat în JAMA, una dintre cele mai prestigioase publicaţii ştiinţifice din lume. A fost un studiu extins, cu 90 000 de participanţi între 12 şi 18 ani. Aceştia au fost intervievaţi şi monitorizaţi timp de câţiva ani. Una dintre cele mai importante descoperiri a fost că, în ceea ce îi priveşte pe adolescenţi, cu cât sunt mai conectaţi la propria familie, cu atât sunt mai scăzute incidenţa violenţei juvenile, consumul de droguri, numărul de sarcini şi activitatea sexuală timpurie. Fără îndoială, beneficiile unei familii echilibrate sunt mai ample decât poate să dovedească acest studiu. Încă o dată, ştiinţa confirmă (chiar dacă există excepţii uneori) principiul fundamental că, atunci când educăm copilul pentru calea pe care trebuie să o urmeze, nu se va îndepărta de ea nici chiar la bătrâneţe (Proverbele 22:6).

Versetul de astăzi este un apel către părinţi să păstreze armonia în familie, în caz contrar consecinţele fiind regretabile. Atunci când aduce haos în propria familie, un tată (sau o mamă) îşi expune de fapt copiii la cele mai mari pericole. Cum poate cineva provoca haos în familia sa? Prin transmiterea unor mesaje de ameninţare, provocare sau insultă; prin faptul de a fi un exemplu de trândăvie, dezordine sau nerăbdare ori atunci când se înfurie şi recurge la violenţă verbală sau fizică. Şi invidia şi lăcomia duc la distrugerea familiei. Potrivit cu versetul de astăzi, cine îşi tulbură familia „va moşteni vânt”. Ce cale cumplită de a perturba ordinea în familie! Ni se conturează imaginea de pierdere, de goliciune, descurajare, inutilitate, cu consecinţe mult mai adânci decât ne imaginăm.

Pentru a evita acest parcurs greşit, inspiră-te din dragostea lui Dumnezeu – un tip de dragoste care demonstrează că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi (Romani 5:8).

Fie ca dragostea Lui să domnească astăzi în familia ta! O dragoste care nu răneşte, nu invidiază, nu se laudă, nu este arogantă, nu este nesăbuită, nu se înfurie şi nu ţine mânie, se bucură de adevăr, şi nu de nelegiuire, este răbdătoare, crede totul, speră totul şi rezistă (1 Corinteni 13:4-7). Aceasta să fie rugăciunea ta de astăzi: „Ajută-mă, Doamne, să manifest această dragoste în familia mea!”

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor