Articolul precedentLuminezi tu oare?
  Articolul următorSalvarea micului predicator

  Împreună-moştenitoare

  Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre! – 1 Petru 3:7

  Mai multe familii cu relaţii de calitate sfârşesc prin a avea neînţelegeri grave din cauza chestiunilor legate de moştenire. Gisele Sousa Dias (într-un articol din 16 noiembrie 2009, în publicaţia online Clarin) estimează că şapte din zece moştenitori se află în conflict. Ea spune că numai în oraşul Buenos Aires sunt în jur de 35 000 de familii afectate de probleme privind transferul moştenirii: „Eu plătesc rată, tu ai casă. Cum e posibil să primim amândoi parte egală din moştenire?” sau „Eu o îngrijesc pe mama de mai bine de cinci ani, în timp ce tu nu ai mişcat un deget şi nici n-ai trimis niciodată vreun ban…” În timpul certurilor, evenimente trecute, precum şi expresii şi aluzii ale celor decedaţi sunt folosite pentru a sugera cum ar fi trebuit mai bine să se procedeze. Astfel că relaţia este afectată în aşa măsură încât pare să nu existe nicio soluţie pe termen scurt şi, de multe ori, cel acuzat moare înainte să aibă loc o reconciliere. Soluţia nu este chiar atât de uşoară, deoarece, deşi lucrurile pot fi clare din punct de vedere aritmetic, inima omenească este egoistă, rece şi mândră, iar aceste trăsături se amplifică în timp.

  Versetul de astăzi ne prezintă doi moştenitori: soţul şi soţia. Moştenirea nu este altceva decât viaţa veşnică. Evitarea hărţuirii fizice şi verbale între membrii cuplului nu este decât primul pas. Apostolul Pavel insistă ca bărbatul să-şi respecte soţia. Pentru a întări acest sfat, Pavel prezintă un argument puternic: ea este împreună-moştenitoare şi are drepturi egale la moştenirea vieţii veşnice. Astfel, el le cere bărbaţilor să dea dovadă de un comportament atent, generos şi iubitor faţă un vas mai slab, dar de o valoare inestimabilă.

  Acest apel către bărbaţi sugerează un pas mare care trece dincolo de primirea unor părţi egale. Ca şi în cazul moştenirii pământeşti, care conţine aspecte indivizibile, responsabilitatea şi dragostea nu se subordonează împărţirii în mod egal. Din acest motiv, apostolul adaugă noţiunea de „vas mai slab”, încurajându-l pe bărbat să fie generos, mărinimos, fermecător, neegoist şi altruist cu soţia lui. În zilele care urmează încearcă să depăşeşti conceptul dăruirii de 50 la sută ca să primeşti 50 la sută în viaţa de familie; oferă sută la sută ori de câte ori este posibil. Dacă nu eşti căsătorit, restul capitolului 3 din 1 Petru se aplică relaţiilor în general: fii rezonabil cu alţii, arată compasiune, demonstrând iubire frăţească, amabilitate și prietenie (1 Petru 3:8).

  Împreună-moştenitoare - Devotional familie. În zilele care urmează încearcă să depăşeşti conceptul dăruirii de 50 la sută ca să primeşti 50 la sută în viaţa de familie; oferă sută la sută ori de câte ori este posibil.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...