Un ajutor potrivit

Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” – Geneza 2:18

Când au măsurat corzile vocale ale câtorva persoane sănătoase, dr. Leah Bright şi colegii ei de la Spitalul „Johns Hopkins” (Baltimore, Maryland, SUA) au descoperit ceva surprinzător: mărimea corzilor vocale nu avea nicio legătură cu înălţimea, cu greutatea sau cu volumul corpului participanţilor la studiu. Totuşi s-a constatat o diferenţă clară în privinţa mărimii acestor organe la bărbaţi şi la femei. Deoarece femeile produc tonuri mai înalte, vocea lor nu are nevoie de atât de mult aer, astfel că se pierde mai puţină energie. În consecinţă, în general vorbind, femeile au tendinţa de a vorbi mai mult şi mai repede decât bărbaţii. Acesta este doar unul dintre exemplele de deosebiri biologice între cele două sexe.

Lupta pentru egalitatea între sexe este o acţiune nobilă, întrucât femeile au fost prea adesea tratate ca subordonate. Dar nu putem ignora totuşi diferenţele biologice şi psihologice dintre bărbat şi femeie, care parţial îşi au rădăcinile la început, când Dumnezeu a creat femeia ca „un ajutor potrivit”. Acest lucru implică faptul că anumite caracteristici pe care le posedăm sunt specifice sexului nostru, făcând ca bărbaţii şi femeile să fie fiinţe diferite, dar în acelaşi timp complementare. De exemplu, sistemul endocrin este foarte diferit: tipul şi cantitatea secreţiei hormonale pregăteşte femeia pentru menstruaţie, sarcină şi alăptare – funcţii care nu sunt prezente la bărbaţi. Metabolismul la femei este mai lent, structura oaselor – mai uşoară, dimensiunea rinichilor, a ficatului şi a stomacului este mai mare, iar masa musculară (în raport cu masa corpului) este mai mică decât la bărbaţi. Diferenţe notabile sunt şi în comportamentul de comunicare: femeile ascultă mai atent şi au contact vizual de mai bună calitate decât bărbaţii. Femeile posedă o exprimare verbală mai rapidă şi mai dramatică decât bărbaţii, care vorbesc mai clar, mai obiectiv şi mai prescurtat.

Pentru ca soţia şi soţul să aibă o relaţie de calitate, noi credem că, în marea Sa iubire, Dumnezeu a creat „parte bărbătească şi parte femeiască” (Geneza 1:27) pentru o reciprocă satisfacţie şi dezvoltare. Să nu privim diferenţele ca pe o sursă de deranj, ci ca pe un avantaj. Astăzi observă unele dintre aceste diferenţe în relaţia cu partenerul tău şi mulţumeşte-I lui Dumnezeu pentru darul deosebirilor.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor