Femeia, via şi măslinul

Nevastă-ta este ca o viţă roditoare înăuntrul casei tale, copiii tăi stau ca nişte lăstari de măslin împrejurul mesei tale. – Psalmii 128:3

Casele din zona mediteraneeană, atât cele antice, cât şi cele moderne, au o curte interioară (patio) care permite luminii să pătrundă prin ferestrele interioare, în aceste curţi se află de obicei viţă-de-vie, care creşte luxuriant datorită climei mediteraneene. Aceasta oferă umbră şi constituie un frumos decor. Preţioşii struguri au menirea de a-i încânta şi hrăni pe toţi membrii familiei. În acest loc se joacă copiii sub privirea atentă a mamelor, care îi pot vedea din orice loc s-ar afla în casă. Pe înserate, patioul devine un loc plin de viaţă pentru întreaga familie. Aici toată lumea ia cina şi îşi petrece în mod plăcut seara, transformând acest spaţiu într-un centru social unde familia îşi consolidează legăturile.

Versetul de astăzi o compară pe mamă cu aceste viţe-de-vie care se caţără pe pereţii curţii interioare. Copiii sunt comparaţi cu ramurile de măslin. Primăvara, măslinul produce inflorescenţe pline de seminţe, care vor deveni boabe. Aceste preţioase bobiţe anunţă venirea recoltei de măsline, la fel cum copiii prevestesc o generaţie viitoare.

Ce frumoasă descriere a familiei! Aceasta scoate în evidenţă rolul central al mamei omniprezente şi vigilente, asemenea unei viţe-de-vie în curtea interioară, înconjurată de copii asemenea ramurilor de măslin, în jurul mesei familiei (Psalmii 128:3). Sigur că şi tatăl are un rol fundamental în sânul familiei (1 Tesaloniceni 2:11).

În acest mediu idilic poate fi oferită cea mai bună formă de educaţie, care va rezista odată cu trecerea timpului. La fel cum viţa şi măslinul au nevoie de puterea lui Dumnezeu ca să crească, intervenţia divină este esenţială, deoarece chiar şi cele mai bune tehnici de educaţie ar fi de mică valoare fără Duhul lui Dumnezeu. Este necesară o putere supranaturală pentru stabilitatea familiei. Următorul text este foarte adevărat: „Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor” (Eclesiastul 4:12). Al treilea fir în funia familiei este puterea de neînvins a lui Dumnezeu.

Astăzi rămâi deschis la influenţa divină, astfel încât principiile de educaţie pe care le aplici să-i facă pe copii şi pe tineri să crească pentru a-L iubi şi asculta pe Dumnezeu.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor