Articolul precedentInfluența tăcută a rugăciunii
  Articolul următorCana-suvenir

  Imoralitatea din Corint

  Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. – 1 Corinteni 7:2

  Corintul era considerat unul dintre cele mai prospere oraşe din timpul său. Situat la 80 de kilometri de Atena, Corintul era la răscrucea drumurilor comerciale dintre nord (Grecia Continentală) şi sud (Peloponezul) şi dintre est (Asia) şi vest (Roma). Cele două porturi ale sale controlau cea mai mare parte a transporturilor din Marea Mediterană. Acesta era punctul de tranzit pentru navigatori, soldaţi, comercianţi şi toate felurile de călători. Corintul a fost un oraş de mare importanţă în timpul Imperiului Grecesc şi chiar după cucerirea lui de către romani, mai ales după reconstrucţia realizată de Iulius Cezar între anii 46 şi 44 î.Hr. Dimensiunea sa a devenit şi mai mare atunci când au fost reconstruite templele, iar pieţele au fost lărgite. Se estimează că în cursul primului secol creştin, Corintul avea o jumătate de milion de locuitori şi cea mai mare piaţă din întregul Imperiu Roman, piaţă aflată în vecinătatea amfiteatrului ce putea cuprinde 14 000 de spectatori.

  Dar abundenţa şi prosperitatea au adus imoralitate şi destrăbălare printre locuitori. Limba greacă în sine a adoptat un cuvânt, korintiazomai, care înseamnă „sunt ca un corintean”, exprimând o stare de libertinaj. În mod similar, formularea Korintia kore (o tânără din Corint) era folosită cu referire la o prostituată. Dar ceea ce a atras faima risipei şi desfrâului Corintului antic era templul dedicat Afroditei, zeiţa dragostei. Cultul Afroditei îşi are originea în vremurile Greciei imperiale şi a continuat în timpul perioadei romane, întrucât unele monede romane purtau imaginea acestui templu. Acesta avea o mulţime de prostituate care se ofereau ca ofrandă sexuală cetăţenilor şi călătorilor.

  În mijlocul acestei veritabile metropole se afla o mică adunare de noi creştini – un grup pe care apostolul Pavel personal îl înfiinţase (1 Corinteni 4:15) – care era expusă la păcătoasele oferte ale societăţii. Astfel, Pavel insistă pe lângă bărbaţii din Corint să-şi aibă propriile neveste, iar pe lângă femei să-şi aibă propriii soţi, ca măsură de siguranţă, conform planului divin de la creaţie.

  Tentaţiile din ziua de astăzi nu sunt neapărat mai mici. Nu este de mirare că o treime dintre divorţuri sunt cauzate de infidelitate. Creştinii de astăzi, ca şi cei din Corint, nu sunt imuni la aceste provocări. Gândeşte-te astăzi la enormele pagube pe care imoralitatea sexuală şi infidelitatea conjugală le-ar putea produce relaţiilor noastre de familie şi cum ar putea altera relaţia noastră cu Dumnezeu.

  Hotărăşte-te astăzi, prin harul lui Dumnezeu, să urmezi recomandările biblice privind fidelitatea.

  Imoralitatea din Corint - Devotional familie. Hotărăşte-te astăzi, prin harul lui Dumnezeu, să urmezi recomandările biblice privind fidelitatea.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...