Mă pot înfuria?

  Mâniaţi-vâ şi nu păcătuiţi. Să n-apună soarele peste mânia voastră. – Efeseni 4:26

  „Mâniaţi-vă…” Se pare că apostolul Pavel îi încurajează pe creştinii credincioşi să se înfurie, dar între nişte limite. Ştefan s-a folosit de acest verset pentru a ţipa la soţia lui când aceasta făcea ceva cu care el nu era de acord. Cu o ocazie, un prieten apropiat i-a spus:

  – Ştefan, nu e drept să te enervezi pe soţia ta.

  – Dar apostolul Pavel le-a spus efesenilor: „Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi.” Aşa că eu nu păcătuiesc, fiindcă am dreptate în tot ce spun. Ea este cea care mă provoacă şi mă scoate din minţi, a fost răspunsul lui.

  Trebuie să fim atenţi când înţelegem acest pasaj ca pe o licenţă la folosirea liberă a mâniei. Să ne aducem aminte ce spun câteva versete mai, departe, unde, prin aceeaşi inspiraţie, avem o listă de trăsături lumeşti printre care găsim şi mânia, ura şi cearta (Efeseni 4:31). Să nu uităm numeroasele pasaje unde ura şi furia sunt condamnate (Proverbele 15:8; 17:14; Psalmii 37:8; Iacov 1:20) şi nenumăratele texte unde sunt evidenţiate virtuţile cuvintelor plăcute (Proverbele 15:1,23; 16:22,23).

  Majoritatea teologilor înţeleg că această indignare se referă la mânia împotriva păcatului, a nedreptăţii, a imoralităţii şi a falsităţii… Dar Pavel nu vrea ca vreun creştin să se înfurie pe soţie, pe copil, semen, prieten sau frate, ci să simtă furie din cauza răului, aşa cum spunea Augustin din Hippo: Cum dilectione hominum et odio vitiorum („Iubeşte-l pe păcătos şi urăşte păcatul”).

  Mânia este o emoţie negativă care produce transpiraţie, creşterea tensiunii arteriale, creşterea volumului vocii, o privire pătrunzătoare, tremurul mâinilor, stare de tensiune, folosirea cuvintelor ofensive şi abuzul verbal sau fizic. Aceste simptome nu sunt benefice pentru sănătatea fizică sau morală şi pentru dezvoltarea relaţiilor interpersonale.

  Dacă ai tendinţa să te înfurii, să îţi verşi nervii pe alţii, începe chiar de astăzi o schimbare. Adu-ţi aminte că problema ta are două componente: tu şi Dumnezeu. O dispoziţie iritabilă adânc înrădăcinată are nevoie de intervenţie divină. Aşază-te cu credincioşie în braţele Sale, sperând că Dumnezeu va face totul posibil. Mai mult decât atât, trebuie să înveţi să-ţi faci partea şi să deprinzi modalităţi de a-ţi controla cuvintele, a-ţi păstra calmul, a recurge la cuvinte blânde şi la maniere amabile, până când toate devin la tine un obicei. Aşa vei face ce îţi spune Domnul să laşi mânia şi răutatea (Coloseni 3:8).

  Mă pot înfuria? - Devotional familie. Trebuie să înveţi să-ţi faci partea şi să deprinzi modalităţi de a-ţi controla cuvintele, a-ţi păstra calmul, a recurge la cuvinte blânde şi la maniere amabile, până când toate devin la tine un obicei. Aşa vei face ce îţi spune Domnul să laşi mânia şi răutatea.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...