Când nu iertăm

  Aşa că acum este mai bine să-l iertaţi şi să-l mângâiaţi, ca să nu fie doborât de prea multă mâhnire. – 2 Corinteni 2:7

  Fred a crescut împreună cu prietenul lui apropiat Sam. Pentru Fred, Sam era ca fratele pe care nu l-a avut niciodată. Această prietenie autentică a durat până în anii studenţiei. Când a întâlnit o colegă şi s-a îndrăgostit de ea, Sam a încetat să-i dea atenţie celui mai bun prieten al său. Realitatea era că prietena lui Sam nu îl plăcea pe Fred. Situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult când Sam şi logodnica lui s-au căsătorit şi nu l-au invitat pe Fred la nuntă şi nici nu l-au anunţat că se căsătoresc. Fred nu putea înţelege situaţia. În minte şi în suflet nutrea duşmănie, mânie şi dezgust faţă de vechiul lui prieten. A menţinut aceste simţăminte ani de zile, până când el însuşi s-a căsătorit. După mai mulţi ani şi-a descris situaţia astfel: „A păstra resentimente este ca şi când ai bea otravă aşteptând ca celălalt să moară prin otrăvire.”

  Indignarea lui faţă de Sam şi soţia lui a devenit atât de intensă încât într-o zi soția lui i-a spus: „Fred, te iubesc, dar nu-mi plac schimbările care au început să apară în viaţa ta din cauza urii faţă de Sam.”

  Aceste cuvinte au produs în el o reacţie aşa de puternică încât a hotărât să-l ierte pe Sam. A renunţat la resentimente, dispreţ şi dezgust. A fost atât de recunoscător pentru această experienţă încât a canalizat-o spre urmarea unor cursuri universitare de psihologie, cu specializarea în studiul iertării. Astăzi, el este dr. Fred Luskin, director al Programului de cercetare a iertării la Universitatea Stanford. Pe lângă numeroasele sale studii pe acest subiect, prof. Luskin i-a ajutat pe mulţi să ierte şi ni se împace, de exemplu, medierea realizată de el între victimele şi teroriştii din Irlanda de Nord.

  Versetul de astăzi ne invită nu numai să iertăm, ci să-l şi mângâiem pe agresor. Acest spirit de iertare este o parte esenţială a Evangheliei lui Isus Hristos şi există câteva motive întemeiate. De exemplu, astăzi se cunoaşte că, atunci când nu iertăm, nu putem pune capăt propriei furii; ne creşte nivelul de stres, iar activitatea cognitivă ne scade. Este bine cunoscut faptul că, dacă nu iertăm, se produc o serie întreagă de schimbări la nivel hormonal (dezechilibru al cortizonului), la nivelul sistemului nervos parasimpatic şi al chimiei sângelui. Când iertăm, ni se îmbunătăţeşte sănătatea şi starea de bine, iar tensiunea arterială scade.

  Aşază-te astăzi în mâna lui Dumnezeu ca să poţi primi de la El harul de a-i ierta pe cei din familia ta şi din afara ei. Vei primi binecuvântări nenumărate şi, mai presus de orice, şi Dumnezeu te va ierta, potrivit promisiunii făcute de Isus (Matei 6:14).

  Când nu iertăm - Devotional familie. Aşază-te astăzi în mâna lui Dumnezeu ca să poţi primi de la El harul de a-i ierta pe cei din familia ta şi din afara ei. Vei primi binecuvântări nenumărate şi, mai presus de orice, şi Dumnezeu te va ierta, potrivit promisiunii făcute de Isus (Matei 6:14).
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...