Aşa că acum este mai bine să-l iertaţi şi să-l mângâiaţi, ca să nu fie doborât de prea multă mâhnire. – 2 Corinteni 2:7
Fred a crescut împreună cu prietenul lui apropiat Sam. Pentru Fred, Sam era ca fratele pe care nu l-a avut niciodată. Această prietenie autentică a durat până în anii studenţiei. Când a întâlnit o colegă şi s-a îndrăgostit de ea, Sam a încetat să-i dea atenţie celui mai bun prieten al său. Realitatea era că prietena lui Sam nu îl plăcea pe Fred. Situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult când Sam şi logodnica lui s-au căsătorit şi nu l-au invitat pe Fred la nuntă şi nici nu l-au anunţat că se căsătoresc. Fred nu putea înţelege situaţia. În minte şi în suflet nutrea duşmănie, mânie şi dezgust faţă de vechiul lui prieten. A menţinut aceste simţăminte ani de zile, până când el însuşi s-a căsătorit. După mai mulţi ani şi-a descris situaţia astfel: „A păstra resentimente este ca şi când ai bea otravă aşteptând ca celălalt să moară prin otrăvire.”
Indignarea lui faţă de Sam şi soţia lui a devenit atât de intensă încât într-o zi soția lui i-a spus: „Fred, te iubesc, dar nu-mi plac schimbările care au început să apară în viaţa ta din cauza urii faţă de Sam.”
Aceste cuvinte au produs în el o reacţie aşa de puternică încât a hotărât să-l ierte pe Sam. A renunţat la resentimente, dispreţ şi dezgust. A fost atât de recunoscător pentru această experienţă încât a canalizat-o spre urmarea unor cursuri universitare de psihologie, cu specializarea în studiul iertării. Astăzi, el este dr. Fred Luskin, director al Programului de cercetare a iertării la Universitatea Stanford. Pe lângă numeroasele sale studii pe acest subiect, prof. Luskin i-a ajutat pe mulţi să ierte şi ni se împace, de exemplu, medierea realizată de el între victimele şi teroriştii din Irlanda de Nord.
Versetul de astăzi ne invită nu numai să iertăm, ci să-l şi mângâiem pe agresor. Acest spirit de iertare este o parte esenţială a Evangheliei lui Isus Hristos şi există câteva motive întemeiate. De exemplu, astăzi se cunoaşte că, atunci când nu iertăm, nu putem pune capăt propriei furii; ne creşte nivelul de stres, iar activitatea cognitivă ne scade. Este bine cunoscut faptul că, dacă nu iertăm, se produc o serie întreagă de schimbări la nivel hormonal (dezechilibru al cortizonului), la nivelul sistemului nervos parasimpatic şi al chimiei sângelui. Când iertăm, ni se îmbunătăţeşte sănătatea şi starea de bine, iar tensiunea arterială scade.
Aşază-te astăzi în mâna lui Dumnezeu ca să poţi primi de la El harul de a-i ierta pe cei din familia ta şi din afara ei. Vei primi binecuvântări nenumărate şi, mai presus de orice, şi Dumnezeu te va ierta, potrivit promisiunii făcute de Isus (Matei 6:14).