Când nu iertăm

  Aşa că acum este mai bine să-l iertaţi şi să-l mângâiaţi, ca să nu fie doborât de prea multă mâhnire. – 2 Corinteni 2:7

  Fred a crescut împreună cu prietenul lui apropiat Sam. Pentru Fred, Sam era ca fratele pe care nu l-a avut niciodată. Această prietenie autentică a durat până în anii studenţiei. Când a întâlnit o colegă şi s-a îndrăgostit de ea, Sam a încetat să-i dea atenţie celui mai bun prieten al său. Realitatea era că prietena lui Sam nu îl plăcea pe Fred. Situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult când Sam şi logodnica lui s-au căsătorit şi nu l-au invitat pe Fred la nuntă şi nici nu l-au anunţat că se căsătoresc. Fred nu putea înţelege situaţia. În minte şi în suflet nutrea duşmănie, mânie şi dezgust faţă de vechiul lui prieten. A menţinut aceste simţăminte ani de zile, până când el însuşi s-a căsătorit. După mai mulţi ani şi-a descris situaţia astfel: „A păstra resentimente este ca şi când ai bea otravă aşteptând ca celălalt să moară prin otrăvire.”

  Indignarea lui faţă de Sam şi soţia lui a devenit atât de intensă încât într-o zi soția lui i-a spus: „Fred, te iubesc, dar nu-mi plac schimbările care au început să apară în viaţa ta din cauza urii faţă de Sam.”

  Aceste cuvinte au produs în el o reacţie aşa de puternică încât a hotărât să-l ierte pe Sam. A renunţat la resentimente, dispreţ şi dezgust. A fost atât de recunoscător pentru această experienţă încât a canalizat-o spre urmarea unor cursuri universitare de psihologie, cu specializarea în studiul iertării. Astăzi, el este dr. Fred Luskin, director al Programului de cercetare a iertării la Universitatea Stanford. Pe lângă numeroasele sale studii pe acest subiect, prof. Luskin i-a ajutat pe mulţi să ierte şi ni se împace, de exemplu, medierea realizată de el între victimele şi teroriştii din Irlanda de Nord.

  Versetul de astăzi ne invită nu numai să iertăm, ci să-l şi mângâiem pe agresor. Acest spirit de iertare este o parte esenţială a Evangheliei lui Isus Hristos şi există câteva motive întemeiate. De exemplu, astăzi se cunoaşte că, atunci când nu iertăm, nu putem pune capăt propriei furii; ne creşte nivelul de stres, iar activitatea cognitivă ne scade. Este bine cunoscut faptul că, dacă nu iertăm, se produc o serie întreagă de schimbări la nivel hormonal (dezechilibru al cortizonului), la nivelul sistemului nervos parasimpatic şi al chimiei sângelui. Când iertăm, ni se îmbunătăţeşte sănătatea şi starea de bine, iar tensiunea arterială scade.

  Aşază-te astăzi în mâna lui Dumnezeu ca să poţi primi de la El harul de a-i ierta pe cei din familia ta şi din afara ei. Vei primi binecuvântări nenumărate şi, mai presus de orice, şi Dumnezeu te va ierta, potrivit promisiunii făcute de Isus (Matei 6:14).

  Când nu iertăm - Devotional familie. Aşază-te astăzi în mâna lui Dumnezeu ca să poţi primi de la El harul de a-i ierta pe cei din familia ta şi din afara ei. Vei primi binecuvântări nenumărate şi, mai presus de orice, şi Dumnezeu te va ierta, potrivit promisiunii făcute de Isus (Matei 6:14).
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...