Când înţelegem greşit lucrurile

  Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie şi îşi trage ruşinea. – Proverbele 18:13

  Se povesteşte că, demult, un pastor l-a trimis pe fiul său adolescent la poştă cu o telegramă de felicitare pentru o enoriaşă care tocmai se căsătorise. Pastorul i-a dat instrucţiuni clare tânărului. Mesajul telegrafic era următorul: „Citeşte 1 loan 4:18.” Nefiind destul de atent, băiatul a uitat prima cifră şi a trimis mesajul: „Citeşte Ioan 4:18.” Când a primit telegrama, tânăra soţie a alergat la Biblie şi a căutat mesajul primit cu dedicaţie. Dacă băiatul nu ar fi greşit, mesajul ar fi fost minunat şi potrivit ocaziei: „în dragoste nu este frică şi dragostea desăvârşită izgoneşte frica…” (1 Ioan 4:18). În schimb, faţa tinerei a fost cuprinsă de şoc când a citit: „Şi acela pe care îl ai acum nu-ţi este bărbat” (Ioan 4:18).

  Multe relaţii interpersonale suferă din cauza comunicării de slabă calitate. Emiţătorii mesajului au în minte o anumită intenţie şi un anume concept, care pot fi diferite de ceea ce îşi doresc să exprime. Mai mult decât atât, dacă receptorul nu aude bine sau nu reuşeşte să audă până la capăt mesajul, acesta nu ajunge corect la destinaţie şi poate produce probleme.

  În sânul familiilor se produc adesea neînţelegeri. Astăzi, capacitatea de a asculta atent a devenit o raritate. Ambii soţi au propriile interese, diferite. Astfel că, atunci când unul vorbeşte, celălalt nu ascultă sau poate formulează un răspuns fără să asculte, aşa cum spune şi versetul de astăzi. Copiii şi tinerii au şi ei propriile lor interese şi foarte adesea par că nu ascultă. Scriptura ne sfătuieşte să fim grabnici la ascultare şi înceţi la vorbire (Iacov 1:19), pentru că ascultarea este o binecuvântare şi faptul de a fi ascultat are efecte terapeutice.

  În realitate, dragostea este cel mai bun temei pentru comunicare. „Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească” (Romani 12:10). Dacă ne iubim partenerul de comunicare, nu este nevoie să urmăm un curs de tehnici de comunicare. Dacă atitudinea noastră este mai puţin egoistă şi mai mult îndreptată spre celălalt, comunicarea noastră va dobândi calitate.

  Propune-ţi astăzi să asculţi atent, să înţelegi şi să asimilezi în totalitate mesajele pe care copilul, soţia/soţul, mama, tatăl, colegul, vecinul ţi le transmit. Mai presus de toate, priveşte-i pe semeni drept copii ai lui Dumnezeu, creaţi şi răscumpăraţi de El. Vei fi surprins de frumuseţea rezultatelor pe care această atitudine ţi le aduce şi ţie, şi celor pe care îi asculţi.

  Când înţelegem greşit lucrurile - Devotional familie. Mai presus de toate, priveşte-i pe semeni drept copii ai lui Dumnezeu, creaţi şi răscumpăraţi de El. Vei fi surprins de frumuseţea rezultatelor pe care această atitudine ţi le aduce şi ţie, şi celor pe care îi asculţi.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...