Când înţelegem greşit lucrurile

  Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie şi îşi trage ruşinea. – Proverbele 18:13

  Se povesteşte că, demult, un pastor l-a trimis pe fiul său adolescent la poştă cu o telegramă de felicitare pentru o enoriaşă care tocmai se căsătorise. Pastorul i-a dat instrucţiuni clare tânărului. Mesajul telegrafic era următorul: „Citeşte 1 loan 4:18.” Nefiind destul de atent, băiatul a uitat prima cifră şi a trimis mesajul: „Citeşte Ioan 4:18.” Când a primit telegrama, tânăra soţie a alergat la Biblie şi a căutat mesajul primit cu dedicaţie. Dacă băiatul nu ar fi greşit, mesajul ar fi fost minunat şi potrivit ocaziei: „în dragoste nu este frică şi dragostea desăvârşită izgoneşte frica…” (1 Ioan 4:18). În schimb, faţa tinerei a fost cuprinsă de şoc când a citit: „Şi acela pe care îl ai acum nu-ţi este bărbat” (Ioan 4:18).

  Multe relaţii interpersonale suferă din cauza comunicării de slabă calitate. Emiţătorii mesajului au în minte o anumită intenţie şi un anume concept, care pot fi diferite de ceea ce îşi doresc să exprime. Mai mult decât atât, dacă receptorul nu aude bine sau nu reuşeşte să audă până la capăt mesajul, acesta nu ajunge corect la destinaţie şi poate produce probleme.

  În sânul familiilor se produc adesea neînţelegeri. Astăzi, capacitatea de a asculta atent a devenit o raritate. Ambii soţi au propriile interese, diferite. Astfel că, atunci când unul vorbeşte, celălalt nu ascultă sau poate formulează un răspuns fără să asculte, aşa cum spune şi versetul de astăzi. Copiii şi tinerii au şi ei propriile lor interese şi foarte adesea par că nu ascultă. Scriptura ne sfătuieşte să fim grabnici la ascultare şi înceţi la vorbire (Iacov 1:19), pentru că ascultarea este o binecuvântare şi faptul de a fi ascultat are efecte terapeutice.

  În realitate, dragostea este cel mai bun temei pentru comunicare. „Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească” (Romani 12:10). Dacă ne iubim partenerul de comunicare, nu este nevoie să urmăm un curs de tehnici de comunicare. Dacă atitudinea noastră este mai puţin egoistă şi mai mult îndreptată spre celălalt, comunicarea noastră va dobândi calitate.

  Propune-ţi astăzi să asculţi atent, să înţelegi şi să asimilezi în totalitate mesajele pe care copilul, soţia/soţul, mama, tatăl, colegul, vecinul ţi le transmit. Mai presus de toate, priveşte-i pe semeni drept copii ai lui Dumnezeu, creaţi şi răscumpăraţi de El. Vei fi surprins de frumuseţea rezultatelor pe care această atitudine ţi le aduce şi ţie, şi celor pe care îi asculţi.

  Când înţelegem greşit lucrurile - Devotional familie. Mai presus de toate, priveşte-i pe semeni drept copii ai lui Dumnezeu, creaţi şi răscumpăraţi de El. Vei fi surprins de frumuseţea rezultatelor pe care această atitudine ţi le aduce şi ţie, şi celor pe care îi asculţi.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...