Gura slobodă scufundă corăbii

  Cine-şi păzeşte gura îşi păzeşte sufletul; cine-şi deschide buzele mari aleargă spre pieirea lui. – Proverbele 13:3

  Pe lângă faptul că a fost un pianist virtuoz, polonezul Arthur Rubinstein (1887- 1982) era o persoană care vorbea câteodată prea repede. Şi încă în mai multe limbi. La un moment dat a suferit de o răguşeală acută, care a stârnit o grămadă de zvonuri despre cancer sau altă boală fatală. Disperat, Rubinstein a mers repede la medic. În timpul consultului, Rubinstein a fost foarte atent la faţa doctorului, dar aceasta nu reflecta nicio stare sufletească. Doctorul i-a spus pur şi simplu să revină a doua zi. Virtuozul pianist, copleşit de teama că îşi va pierde viaţa, nu a putut să doarmă toată noaptea. Scena s-a repetat şi la a doua vizită medicală. Doctorul privea şi cădea pe gânduri fără să spună nimic. Atunci muzicianul a izbucnit:

  – Domnule doctor, spuneţi-mi ce se întâmplă! Nu contează care este adevărul. Am avut viaţa plină de satisfacţie şi de succes. Sunt gata pentru ce e mai rău. Dar spuneţi-mi, vă rog, ce se întâmplă cu mine?

  – Vorbiţi prea mult, a fost răspunsul medicului după o scurtă pauză.

  Biblia ne avertizează de multe ori că suntem în pericolul de a vorbi prea mult, dar riscul nu este acela de a răguşi, ci de a produce daune prin cuvintele aspre pe care le spunem altora şi prin problemele pe care ni le cauzăm singuri. Versetul de astăzi se referă în mod precis la „distrugerea/pieirea” pe care o poate produce cineva care „îşi deschide [larg] buzele”. Este foarte adevărat proverbul: „Orice pasăre pe limba ei piere.”

  Una dintre cele mai practice căi de a exemplifica iubirea lui Dumnezeu este folosirea cuvintelor într-o manieră plină de tact şi înţelepciune. Acest lucru se aplică tuturor tipurilor de relaţii, în special celor de familie, unde uităm adesea acest principiu din cauza excesului de încredere şi de intimitate pe care ni-l oferă familia. Ar trebui să depunem orice efort posibil şi să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea înţelepciunea de a vorbi adecvat şi rezonabil, apoi să rămânem tăcuţi.

  În sudul Turciei, în lanţul muntos Taurus, trăieşte o specie de cocori cu un comportament ciudat: scot sunete extrem de stridente în mod necontrolat în timpul zborului. Asemenea sunete atrag vulturii, care vânează aceste zburătoare. Dar s-a observat că, pentru a tăcea şi a-şi diminua impulsul natural de a ţipa, păsările poartă pietricele în cioc. Acest obicei le ajută să nu mai croncăne şi să nu mai atragă atenţia prădătorilor.

  Dacă ai probleme cu controlul cuvintelor, invită-L pe Dumnezeu astăzi în viaţa ta şi El îţi va da înţelepciunea să vorbeşti cuvinte potrivite şi să nu spui ce nu trebuie.

  Gura slobodă scufundă corăbii - Devotional familie. Dacă ai probleme cu controlul cuvintelor, invită-L pe Dumnezeu astăzi în viaţa ta şi El îţi va da înţelepciunea să vorbeşti cuvinte potrivite şi să nu spui ce nu trebuie.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...