Gura slobodă scufundă corăbii

  Cine-şi păzeşte gura îşi păzeşte sufletul; cine-şi deschide buzele mari aleargă spre pieirea lui. – Proverbele 13:3

  Pe lângă faptul că a fost un pianist virtuoz, polonezul Arthur Rubinstein (1887- 1982) era o persoană care vorbea câteodată prea repede. Şi încă în mai multe limbi. La un moment dat a suferit de o răguşeală acută, care a stârnit o grămadă de zvonuri despre cancer sau altă boală fatală. Disperat, Rubinstein a mers repede la medic. În timpul consultului, Rubinstein a fost foarte atent la faţa doctorului, dar aceasta nu reflecta nicio stare sufletească. Doctorul i-a spus pur şi simplu să revină a doua zi. Virtuozul pianist, copleşit de teama că îşi va pierde viaţa, nu a putut să doarmă toată noaptea. Scena s-a repetat şi la a doua vizită medicală. Doctorul privea şi cădea pe gânduri fără să spună nimic. Atunci muzicianul a izbucnit:

  – Domnule doctor, spuneţi-mi ce se întâmplă! Nu contează care este adevărul. Am avut viaţa plină de satisfacţie şi de succes. Sunt gata pentru ce e mai rău. Dar spuneţi-mi, vă rog, ce se întâmplă cu mine?

  – Vorbiţi prea mult, a fost răspunsul medicului după o scurtă pauză.

  Biblia ne avertizează de multe ori că suntem în pericolul de a vorbi prea mult, dar riscul nu este acela de a răguşi, ci de a produce daune prin cuvintele aspre pe care le spunem altora şi prin problemele pe care ni le cauzăm singuri. Versetul de astăzi se referă în mod precis la „distrugerea/pieirea” pe care o poate produce cineva care „îşi deschide [larg] buzele”. Este foarte adevărat proverbul: „Orice pasăre pe limba ei piere.”

  Una dintre cele mai practice căi de a exemplifica iubirea lui Dumnezeu este folosirea cuvintelor într-o manieră plină de tact şi înţelepciune. Acest lucru se aplică tuturor tipurilor de relaţii, în special celor de familie, unde uităm adesea acest principiu din cauza excesului de încredere şi de intimitate pe care ni-l oferă familia. Ar trebui să depunem orice efort posibil şi să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dea înţelepciunea de a vorbi adecvat şi rezonabil, apoi să rămânem tăcuţi.

  În sudul Turciei, în lanţul muntos Taurus, trăieşte o specie de cocori cu un comportament ciudat: scot sunete extrem de stridente în mod necontrolat în timpul zborului. Asemenea sunete atrag vulturii, care vânează aceste zburătoare. Dar s-a observat că, pentru a tăcea şi a-şi diminua impulsul natural de a ţipa, păsările poartă pietricele în cioc. Acest obicei le ajută să nu mai croncăne şi să nu mai atragă atenţia prădătorilor.

  Dacă ai probleme cu controlul cuvintelor, invită-L pe Dumnezeu astăzi în viaţa ta şi El îţi va da înţelepciunea să vorbeşti cuvinte potrivite şi să nu spui ce nu trebuie.

  Gura slobodă scufundă corăbii - Devotional familie. Dacă ai probleme cu controlul cuvintelor, invită-L pe Dumnezeu astăzi în viaţa ta şi El îţi va da înţelepciunea să vorbeşti cuvinte potrivite şi să nu spui ce nu trebuie.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...