Eu sunt a iubitului meu şi iubitul meu este al meu; el îşi paşte turma între crini. – Cântarea cântărilor 6:3
În multe locuri, ziua de 14 februarie este sărbătorită ca Sf. Valentin, zi dedicată îndrăgostiţilor, iubirii şi relaţiilor. Valentin a fost un preot din Roma secolului al Ill-lea care a slujit biserica în timpul împăratului Claudius al II-lea (Gothicus). Împăratul Claudius a interzis căsătoria în rândul tinerilor, pe care intenţiona să-i instruiască şi să formeze o armată de elită, cu soldaţi fără responsabilităţi familiale. Acest lucru a încurajat dragostea liberă în rândul tinerilor. Pentru a evita acest lucru şi a păstra sfinţenia căsătoriei, Valentin oficia căsătorii în secret. Când autorităţile i-au descoperit insubordonarea faţă de legea civilă, Valentin a fost arestat. A fost torturat până când a murit, la 14 februarie 270. Astfel a devenit el ocrotitorul îndrăgostiţilor.
Cu multe secole mai devreme, Solomon a scris Cântarea cântărilor, care înalţă dragostea din cadrul unui cuplu şi în care romantismul, sexualitatea şi unirea maritală sunt în mod clar scoase în evidenţă. Cu multe alte secole înainte de Solomon, a fost înfiinţată căsătoria autentică – ceva menit de Dumnezeu însuşi să fie în beneficiul bărbatului şi al femeii (Geneza 2:24).
Căsătoria morală este o opţiune care generează cele mai înalte niveluri de satisfacţie în viaţă şi o mai bună sănătate. Se spune chiar că ar creşte longevitatea. Dr. Lewis Terman (1877-1956) a condus un studiu fascinant în care a urmărit 15 000 de copii cu capacitate intelectuală foarte ridicată. Aceştia au luat parte la studiu pe parcursul întregii lor vieţi. S-au colectat o mulţime de date de la aceşti subiecţi, printre care statutul marital şi relaţia dintre acesta şi sănătate şi longevitate. Unul din ultimele rapoarte asupra acestui grup a fost publicat de Howard Friedman (Universitatea din California) şi Leslie Martin (Universitatea La Sierra). Cartea lor The Longevity Project (Proiectul longevităţii) arată că acei participanţi (unii dintre ei erau încă în viaţă la momentul publicării cărţii, în 2011) care s-au bucurat de o viaţă mai lungă avuseseră o căsătorie fericită.
Căsătoria este de origine divină şi reprezintă un model. Este adevărat că sunt şi familii care produc mai multă durere decât plăcere, dar este de asemenea adevărat că multe altele sunt un redutabil succes, în cea mai mare parte prin trăirea iubirii adevărate şi prin puterea lui Dumnezeu. Prin harul Său, hotărăşte-te astăzi să-ţi dezvolţi relaţiile de iubire, fie că e vorba de cea cu soţia, cu tatăl, mama, copilul sau cu fratele tău, pentru ca ele să fie aşa cum zice Solomon: „Eu sunt a iubitului meu şi iubitul meu este al meu.”