Articolul precedentNepotul lui Pavel
  Articolul următorMasca religiei

  Primii ani

  Şi Isus creştea în înţelepciune, în statură şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. – Luca 2:52

  Tot ceea ce a fost dezvăluit despre copilăria şi tinereţea lui Isus este cuprins în câteva cuvinte din Matei 2 şi Luca 2. Cunoaştem elemente despre condiţiile naşterii Sale în Betleem, despre circumcizia Sa în ziua a opta, apoi despre ducerea Sa la templu, plecarea familiei în Egipt, întoarcerea în Nazaret şi, în final, despre pierderea Sa la Ierusalim, când avea 12 ani. În acest context apare versetul de astăzi (care se repetă în Luca 2:40). Textul menţionează debutul dezvoltării totale şi echilibrate a lui Isus, lucru pe care pedagogia de astăzi îl evidenţiază drept baza unei maturizări optime. Se vorbeşte despre creşterea Sa în înălţime şi putere, în înţelepciune şi milă, concentrând astfel atenţia spre domeniul fizic, mintal şi spiritual.

  Francis şi Elsa aveau doi copii de la care aveau aşteptări foarte mari. Din primii ani de şcoală, se concentrau pe rezolvarea temelor pentru acasă câte două ore în fiecare zi, timp care a crescut de la an la an. Nu acceptau decât note excelente, iar educaţia formală a copiilor constituia centrul de interes al vieţii familiei. Când au observat un declin al rezultatelor, părinţii au angajat profesori în particular şi au continuat în mod strict cu acelaşi program de învăţat. Cei doi copii erau privaţi de activităţi fizice, jocuri, sport sau de relaţia cu alţi copii de seama lor. Nu primeau niciun fel de educaţie religioasă, pentru că părinţii lor credeau că acest detaliu nu-i va ajuta să-şi atingă ţintele academice şi profesionale. Când au devenit majori, cei doi fraţi au hotărât să plece din casa părinţilor şi să trăiască independenţi. În timp ce sistemul de educaţie al părinţilor i-a ajutat să atingă performanţe profesionale, celelalte elemente componente ale dezvoltării complete (cel social, cel fizic şi cel spiritual) au rămas nedezvoltate, aşa că aveau să se confrunte cu probleme grave de relaţionare, trecând prin crize existenţiale, care cu siguranţă puteau fi evitate printr-o educaţie mai echilibrată.

  Dacă ai copii, nepoţi sau alţi minori în grijă, asigură-te că încurajezi dezvoltarea lor în ansamblu, aşa cum a fost cazul lui Isus. Oferă-le experienţe intelectuale și culturale, precum cititul, vizitarea muzeelor, a bibliotecilor, centrelor culturale etc. Îngrijeşte-te de dezvoltarea lor fizică, prin activităţi sportive în aer liber, alimentaţie sănătoasă, igienă şi îngrijire personală.

  Apoi gândeşte-te şi la nevoile lor spirituale, prin rugăciune, citirea Bibliei, frecventarea bisericii şi întăreşte-le credinţa în Dumnezeu. Învaţă-i principii religioase care să le arate cum să-i ajute pe semeni şi să empatizeze cu ei.

  Primii ani - Devotional familie. Oferă-le copiilor tăi (și nepoților) experienţe intelectuale și culturale, precum cititul, vizitarea muzeelor, a bibliotecilor, centrelor culturale etc. Îngrijeşte-te de dezvoltarea lor fizică, prin activităţi sportive în aer liber, alimentaţie sănătoasă, igienă şi îngrijire personală.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...