Articolul precedentNepotul lui Pavel
  Articolul următorMasca religiei

  Primii ani

  Şi Isus creştea în înţelepciune, în statură şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. – Luca 2:52

  Tot ceea ce a fost dezvăluit despre copilăria şi tinereţea lui Isus este cuprins în câteva cuvinte din Matei 2 şi Luca 2. Cunoaştem elemente despre condiţiile naşterii Sale în Betleem, despre circumcizia Sa în ziua a opta, apoi despre ducerea Sa la templu, plecarea familiei în Egipt, întoarcerea în Nazaret şi, în final, despre pierderea Sa la Ierusalim, când avea 12 ani. În acest context apare versetul de astăzi (care se repetă în Luca 2:40). Textul menţionează debutul dezvoltării totale şi echilibrate a lui Isus, lucru pe care pedagogia de astăzi îl evidenţiază drept baza unei maturizări optime. Se vorbeşte despre creşterea Sa în înălţime şi putere, în înţelepciune şi milă, concentrând astfel atenţia spre domeniul fizic, mintal şi spiritual.

  Francis şi Elsa aveau doi copii de la care aveau aşteptări foarte mari. Din primii ani de şcoală, se concentrau pe rezolvarea temelor pentru acasă câte două ore în fiecare zi, timp care a crescut de la an la an. Nu acceptau decât note excelente, iar educaţia formală a copiilor constituia centrul de interes al vieţii familiei. Când au observat un declin al rezultatelor, părinţii au angajat profesori în particular şi au continuat în mod strict cu acelaşi program de învăţat. Cei doi copii erau privaţi de activităţi fizice, jocuri, sport sau de relaţia cu alţi copii de seama lor. Nu primeau niciun fel de educaţie religioasă, pentru că părinţii lor credeau că acest detaliu nu-i va ajuta să-şi atingă ţintele academice şi profesionale. Când au devenit majori, cei doi fraţi au hotărât să plece din casa părinţilor şi să trăiască independenţi. În timp ce sistemul de educaţie al părinţilor i-a ajutat să atingă performanţe profesionale, celelalte elemente componente ale dezvoltării complete (cel social, cel fizic şi cel spiritual) au rămas nedezvoltate, aşa că aveau să se confrunte cu probleme grave de relaţionare, trecând prin crize existenţiale, care cu siguranţă puteau fi evitate printr-o educaţie mai echilibrată.

  Dacă ai copii, nepoţi sau alţi minori în grijă, asigură-te că încurajezi dezvoltarea lor în ansamblu, aşa cum a fost cazul lui Isus. Oferă-le experienţe intelectuale și culturale, precum cititul, vizitarea muzeelor, a bibliotecilor, centrelor culturale etc. Îngrijeşte-te de dezvoltarea lor fizică, prin activităţi sportive în aer liber, alimentaţie sănătoasă, igienă şi îngrijire personală.

  Apoi gândeşte-te şi la nevoile lor spirituale, prin rugăciune, citirea Bibliei, frecventarea bisericii şi întăreşte-le credinţa în Dumnezeu. Învaţă-i principii religioase care să le arate cum să-i ajute pe semeni şi să empatizeze cu ei.

  Primii ani - Devotional familie. Oferă-le copiilor tăi (și nepoților) experienţe intelectuale și culturale, precum cititul, vizitarea muzeelor, a bibliotecilor, centrelor culturale etc. Îngrijeşte-te de dezvoltarea lor fizică, prin activităţi sportive în aer liber, alimentaţie sănătoasă, igienă şi îngrijire personală.
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...