Articolul precedentTimotei
  Articolul următorLiniștită – în mâinile lui Dumnezeu

  Drepturile copilului

  I-au adus nişte copilaşi ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce îi aduceau. Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei.” – Marcu 10:13,14

  Când era doar un băiat de zece ani, Jean Piaget (1896-1980) a mers la bibliotecă să caute informaţii despre o specie rară de vrăbii albinoase. Când a văzut că are de-a face doar cu un copil, bibliotecarul l-a tratat cu dispreţ. Acest tratament însă nu l-a oprit pe Jean din pregătirea unei lucrări pe baza observaţiilor ornitologice realizate de unul singur în preajma casei. O revistă ştiinţifică i-a şi publicat articolul. Când a dat cu ochii de un exemplar al articolului, bibliotecarul a început să-l trateze cu respect pe micul Piaget. Acesta a crescut mare şi a devenit o figură importantă în domeniul psihologiei copilului, iar teoriile sale sunt încă valide şi se aplică în domeniul educaţiei şi al învăţării. Să nu subestimăm niciodată un copil sau un tânăr din cauza vârstei pe care o are.

  Există în general tendinţa de a li se încălca drepturile copiilor, plasându-i pe o poziţie dezavantajată. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a luat notă de faptul că drepturile copiilor sunt încălcate în diverse locuri, aşa că a formulat Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copiilor, care conţine 54 de articole. Documentul stabileşte acţiuni pe care părinţii şi guvernele trebuie să le întreprindă pentru a proteja dezvoltarea sănătoasă fizică şi mintală a celor mici. Alături de multe alte drepturi de bază (şcolarizare, protecţie împotriva violenţei, îngrijirea sănătăţii, recreaţie şi timp liber, protecţie împotriva exploatării, a războiului şi conflictelor armate), li se recunoaşte copiilor şi dreptul la opinie. Acest lucru este valabil mai ales atunci când deciziile adulţilor îi afectează pe copii, ţinându-se cont în acelaşi timp de maturitatea copilului în cauză, care este tot mai avansată de la an la an.

  Isus a demonstrat o atitudine foarte avansată pentru timpul Său. Copiii nu erau apreciaţi şi nici drepturile lor nu erau recunoscute în timpul Imperiului Roman. Dar Mântuitorul nu numai că le-a înlesnit acestora accesul la El, dar a mers mai departe spunându-le ucenicilor Săi că, dacă nu se vor face ca nişte copilaşi, nu vor intra în împărăţia cerurilor (Matei 18:3).

  În relaţiile tale cu copiii şi cu alţi minori, adu-ţi aminte întotdeauna cum i-a primit Isus. Fii deschis la punctele lor de vedere, nu dicta şi nu-i controla, ci ascultă-i cu grijă, ţinând cont de părerile lor!

  Drepturile copilului - Devotional familie. În relaţiile tale cu copiii şi cu alţi minori, adu-ţi aminte întotdeauna cum i-a primit Isus. Fii deschis la punctele lor de vedere, nu dicta şi nu-i controla, ci ascultă-i cu grijă, ţinând cont de părerile lor!
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...