Articolul precedentTimotei
  Articolul următorLiniștită – în mâinile lui Dumnezeu

  Drepturile copilului

  I-au adus nişte copilaşi ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce îi aduceau. Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei.” – Marcu 10:13,14

  Când era doar un băiat de zece ani, Jean Piaget (1896-1980) a mers la bibliotecă să caute informaţii despre o specie rară de vrăbii albinoase. Când a văzut că are de-a face doar cu un copil, bibliotecarul l-a tratat cu dispreţ. Acest tratament însă nu l-a oprit pe Jean din pregătirea unei lucrări pe baza observaţiilor ornitologice realizate de unul singur în preajma casei. O revistă ştiinţifică i-a şi publicat articolul. Când a dat cu ochii de un exemplar al articolului, bibliotecarul a început să-l trateze cu respect pe micul Piaget. Acesta a crescut mare şi a devenit o figură importantă în domeniul psihologiei copilului, iar teoriile sale sunt încă valide şi se aplică în domeniul educaţiei şi al învăţării. Să nu subestimăm niciodată un copil sau un tânăr din cauza vârstei pe care o are.

  Există în general tendinţa de a li se încălca drepturile copiilor, plasându-i pe o poziţie dezavantajată. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a luat notă de faptul că drepturile copiilor sunt încălcate în diverse locuri, aşa că a formulat Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copiilor, care conţine 54 de articole. Documentul stabileşte acţiuni pe care părinţii şi guvernele trebuie să le întreprindă pentru a proteja dezvoltarea sănătoasă fizică şi mintală a celor mici. Alături de multe alte drepturi de bază (şcolarizare, protecţie împotriva violenţei, îngrijirea sănătăţii, recreaţie şi timp liber, protecţie împotriva exploatării, a războiului şi conflictelor armate), li se recunoaşte copiilor şi dreptul la opinie. Acest lucru este valabil mai ales atunci când deciziile adulţilor îi afectează pe copii, ţinându-se cont în acelaşi timp de maturitatea copilului în cauză, care este tot mai avansată de la an la an.

  Isus a demonstrat o atitudine foarte avansată pentru timpul Său. Copiii nu erau apreciaţi şi nici drepturile lor nu erau recunoscute în timpul Imperiului Roman. Dar Mântuitorul nu numai că le-a înlesnit acestora accesul la El, dar a mers mai departe spunându-le ucenicilor Săi că, dacă nu se vor face ca nişte copilaşi, nu vor intra în împărăţia cerurilor (Matei 18:3).

  În relaţiile tale cu copiii şi cu alţi minori, adu-ţi aminte întotdeauna cum i-a primit Isus. Fii deschis la punctele lor de vedere, nu dicta şi nu-i controla, ci ascultă-i cu grijă, ţinând cont de părerile lor!

  Drepturile copilului - Devotional familie. În relaţiile tale cu copiii şi cu alţi minori, adu-ţi aminte întotdeauna cum i-a primit Isus. Fii deschis la punctele lor de vedere, nu dicta şi nu-i controla, ci ascultă-i cu grijă, ţinând cont de părerile lor!
  Julian Melgosa și Laura Fidanza
  Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

  Din aceeași categorie

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...