I-au adus nişte copilaşi ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce îi aduceau. Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei.” – Marcu 10:13,14
Când era doar un băiat de zece ani, Jean Piaget (1896-1980) a mers la bibliotecă să caute informaţii despre o specie rară de vrăbii albinoase. Când a văzut că are de-a face doar cu un copil, bibliotecarul l-a tratat cu dispreţ. Acest tratament însă nu l-a oprit pe Jean din pregătirea unei lucrări pe baza observaţiilor ornitologice realizate de unul singur în preajma casei. O revistă ştiinţifică i-a şi publicat articolul. Când a dat cu ochii de un exemplar al articolului, bibliotecarul a început să-l trateze cu respect pe micul Piaget. Acesta a crescut mare şi a devenit o figură importantă în domeniul psihologiei copilului, iar teoriile sale sunt încă valide şi se aplică în domeniul educaţiei şi al învăţării. Să nu subestimăm niciodată un copil sau un tânăr din cauza vârstei pe care o are.
Există în general tendinţa de a li se încălca drepturile copiilor, plasându-i pe o poziţie dezavantajată. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a luat notă de faptul că drepturile copiilor sunt încălcate în diverse locuri, aşa că a formulat Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copiilor, care conţine 54 de articole. Documentul stabileşte acţiuni pe care părinţii şi guvernele trebuie să le întreprindă pentru a proteja dezvoltarea sănătoasă fizică şi mintală a celor mici. Alături de multe alte drepturi de bază (şcolarizare, protecţie împotriva violenţei, îngrijirea sănătăţii, recreaţie şi timp liber, protecţie împotriva exploatării, a războiului şi conflictelor armate), li se recunoaşte copiilor şi dreptul la opinie. Acest lucru este valabil mai ales atunci când deciziile adulţilor îi afectează pe copii, ţinându-se cont în acelaşi timp de maturitatea copilului în cauză, care este tot mai avansată de la an la an.
Isus a demonstrat o atitudine foarte avansată pentru timpul Său. Copiii nu erau apreciaţi şi nici drepturile lor nu erau recunoscute în timpul Imperiului Roman. Dar Mântuitorul nu numai că le-a înlesnit acestora accesul la El, dar a mers mai departe spunându-le ucenicilor Săi că, dacă nu se vor face ca nişte copilaşi, nu vor intra în împărăţia cerurilor (Matei 18:3).
În relaţiile tale cu copiii şi cu alţi minori, adu-ţi aminte întotdeauna cum i-a primit Isus. Fii deschis la punctele lor de vedere, nu dicta şi nu-i controla, ci ascultă-i cu grijă, ţinând cont de părerile lor!